Digiscoping

Eén van de aansprekende dingen bij fotograferen is dichtbij een onderwerp komen, zonder zelf opgemerkt te worden. Met een telescoop kun je een object ongelofelijk dichtbij brengen, maar dat geeft nog geen foto of video. Digiscoping brengt hierin verandering: het betekent namelijk 'het maken van foto's of video's door een telescoop heen'.

Populairste digiscooping producten bij Cameranu!

73 Resultaten
Je hebt 12 van de 73 producten gezien

Wat is digiscoping?

Digiscoping betekent het maken van video’s of foto’s door een telescoop heen. Dit geeft je talloze mogelijkheden op fotografiegebied vanaf een afstand. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een close-up foto te maken van een vogeltje zonder zelf te worden opgemerkt.

Ontstaan van digiscoping

Met de opkomst van de digitale camera is ook digiscoping als fenomeen ontstaan. Bij toeval werd ontdekt dat de eerste compact camera's uitermate geschikt waren om te fotograferen door een telescoop. Het gebruikte lenssysteem en de vaak beperkte zoom zorgen hiervoor. Bij een zoom van maximaal vijf keer kunnen vergrotingen tot 40 à 50 keer gemaakt worden. Dit komt overeen met het effect van een 2500mm objectief.

Digiscoping met spiegelreflex- en systeemcamera's

Later werd het ook mogelijk om dit te doen met DSLR's en systeemcamera's. Hiervoor is dan wel een adapter nodig – een soort lensverloopstuk – om de body van de camera aan de telescoop te bevestigen. Hoewel dit op het moment de meestvoorkomende vorm van digiscoping is, raden wij als Cameranu deze werkwijze niet aan. Door het gewicht van de camera is de opstelling snel uit balans en wordt er veel bewegingsonscherpte veroorzaakt. Bovendien moet voor iedere opname eerst de camera bevestigd worden. Hierdoor kan het gemakkelijk voorkomen dat de vogel – ondanks ons zoutvaatje – alsnog gevlogen is.

De ultieme oplossing

Doordat de huidige compact camera's teveel zoom hebben om nog goed te werken met een telescoop lijk je toch veroordeeld te zijn tot de eerder genoemde oplossing. Gelukkig is niets minder waar! Dankzij de steeds doorgaande ontwikkeling van camera's op smartphones is digiscoping nu toegankelijker dan ooit. Het enige wat je nodig hebt, is namelijk een speciale adapter waarmee je iedere smartphone op iedere telescoop kunt bevestigen. Een groot voordeel hiervan is het lichte gewicht: je hoeft niet te slepen met een zware opstelling en wordt niet gehinderd door een ongebalanceerde opstelling. Ook is het heel eenvoudig om bewegende beelden te maken, wat de determinatie van bijvoorbeeld vogels sterk vereenvoudigt. Als laatste kun je je opnames direct terugkijken en delen met wie je wilt.