CameraNU Logo

Geheugenkaarten en opslag

Een van dé belangrijkste accessoires voor een fotocamera of videocamera is de geheugenkaart. Het gebruik van de juiste kaart zorgt er namelijk voor dat je het maximale uit je camera haalt. Grotere sensoren en snellere camera's zorgen voor meer informatie en dat moet wel snel genoeg weggeschreven kunnen worden. Naast genoeg opslagruimte is snelheid ook belangrijk om te voorkomen dat je buffer te snel volloopt. Bij videocamera's is door 4K-beeldkwaliteit helemaal een noodzaak voor snelle en grote geheugenkaarten.

De meest gebruikte geheugenkaart is de SD-kaart, verkrijgbaar in verschillende soorten capaciteiten en snelheden. Professionele camera's maken vaak gebruik van extra snelle kaarten als CFast en Compact Flash kaarten en recent de XQD en CFexpress kaarten. Al die foto's en video's wil je ook op je computer opslaan om ze te bewerken en bewaren. Daarvoor zijn vele mogelijkheden; van een eenvoudige USB-stick tot een portable harddrive en van een enkele SSD die je aan jouw computer hangt tot een complete network solution met meerdere schijven voor enorm veel opslagcapaciteit.

Geheugenkaarten en opslag voor foto en video

Voor jouw foto's en video's wil jij natuurlijk betrouwbare geheugenkaarten en opslag om de beelden op te slaan en te bewaren. Betrouwbaarheid is natuurlijk belangrijk, maar ook de capaciteit en de snelheid zijn essentieel. Je moet genoeg ruimte hebben voor al die grote bestanden en die grote bestanden moeten uiteraard snel weggeschreven worden.

Geheugenkaarten

Een goede geheugenkaart is essentieel voor een fotocamera of videocamera. De mooie beelden die de sensor vastlegt moeten goed en snel opgeslagen kunnen worden. De meest gangbare vorm voor opslag op dit moment is de SD-geheugenkaart. SD-kaarten zijn beschikbaar in diverse snelheden en capaciteiten, waardoor er altijd wel een is die geschikt is voor jou. High-end camera's maken vaak gebruik van CFast of COmpact FLash kaarten vanwege de snelheid en betrouwbaarheid. Vanwege de steeds grotere fotobestanden en 4K-video's met veel frames zijn er nieuwe, nog snellere, kaarten bijgekomen; de XQD en de CFexpress geheugenkaarten.

Harde schijven

Voor het opslaan van jouw foto's en video's op de computer wil jij een goede, betrouwbare harde schijf. Of je nou kiest voor een desktop HDD, een portable SSD of een volledige netwerk oplossing, ze geven je allemaal extra opslag voor al die mooie beelden. Om de beelden direct vanaf de harde schijf te bewerken in je favoriete programma als Photoshop, Lightroom of Premiere wil je een schijf die snel met data overweg kan. Een SSD met een USB-C of ThunderBolt 3 aansluitng is dan de best oplossen.

Imagetanks

Met een imagetank maak je onderweg back-ups van de foto's en video's die jij gemaakt hebt met jouw camera zonder de tussenkomst van een computer. Een imagetank is een compact apparaat met verschillende aansluitingen voor diverse geheugenkaarten en USB. De imagetank kan daardoor makkelijk en snel de inhoud van geheugenkaarten of USB-apparaten overzetten naar het eigen interne geheugen. Hierdoor zijn jouw bestanden veilig opgeslagen en kan je de geheugenkaart leegmaken zodat je weer genoeg ruimte hebt om verder te gaan met je shoot.

USB-sticks

De makkelijkste fysieke manier om met data op pad te gaan is met een USB-stick. USB-stick zijn er in allerlei soorten formaten, zowel qua capaciteit als uitvoering. Van kleine thumbdrives tot sleutelhangers en van een standaard USB-stick tot een stick met meerdere aansluitingen, voor elk doel is er wel een USB-stick te vinden. Groot voordeel van een USB-stick is natuurlijk dat iedereen thuis wel een computer heeft met een USB-aansluiting.

Geheugenkaarthouders, geheugenkaartlezers, geheugenkaartadapters en andere geheugenkaart accessoires

Een goede geheugenkaarthouder beschermt jouw geheugenkaart(en) als die niet in de camera zit(ten). Daarnaast hou je jouw kaarten in een houder ook overzichtelijk bij elkaar. En geheugenkaarlezer zorgt dat nagenoeg elk type geheugenkaart met je computer uit te lezen is, zelfs als je computer niet over de goede geheugenkaart aansluiting beschikt. Cardreaders en geheugenkaartadapters sluit je aan via USB en bijna elke computer heeft wel een USB(-C) poort.