Tips voor fotograferen in de winter

Dave Zuuring
7 jaar geleden

We hebben er al enkele koude dagen op zitten en het zal jullie niet ontgaan zijn, vaak met prachtig licht en condities om met fraaie foto’s thuis te komen. Ik zal eerlijk zijn, ook voor mij breekt vaak na de fraaie herfstfotografieperiode een moment aan dat ik de camera vaker in de tas laat zitten. Toch ben ik er de afgelopen dagen al meerdere keren op uit getrokken en daarom geef ik je graag in deze blog een paar tips en inspiratie om juist deze winter erop uit te blijven gaan.

Weer of geen weer

Ondanks dat de mooie kleuren buiten verdwenen lijken te zijn en de natuur in haar winterslaap is gekomen, is er nog voldoende te fotograferen. En ga je dan naar buiten, soms in waterkoude weersomstandigheden of met temperaturen onder nul, dan begint het bij jezelf. Denk dan nog eens aan het advies wat je vroeger van je vader of moeder al kreeg: ‘Kleed je warm aan en doe je jas goed dicht!’. Nu wil ik geen hele verhandeling over kleding gaan houden, maar daar begint het wel. Want geloof me..., op kruiend ijs zitten met alleen je spijkerbroek aan is niet de oplossing. Ook aan het strand in de wind staan, welke de gevoelstemperatuur kan laten aanvoelen als -10 graden of meer, is geen pretje als je geen muts of winddichte winterjas draagt. En als je in het bos of park loopt en er valt eens wat sneeuw of nattigheid van de bomen, dan blijf je lekker droog.

Muts en schoenen

Zelf draag ik tot ver in het voorjaar als ik voor zonsopkomst of tijdens een blue hour buiten ben, altijd een muts die ik over mijn oren kan trekken. Ook waterdichte gevoerde laarzen en wandelschoenen zijn een must zeker als je door de sneeuw of natte velden loopt. Want koude voeten zijn geen pretje als je nog een stukje terug moet lopen naar de auto. Maar hoe goed je schoeisel ook is; blijf bewegen. Door bijvoorbeeld kleinere stapjes te maken, of als dit veilig kan een lager standpunt te bekijken of voor een andere compositie te kiezen.

Handschoenen kunnen voor ons fotografen best lastig zijn, want vind maar eens een paar handschoenen die strak om je vingertoppen zitten om je camera mee te bedienen. Zelf draag ik een paar hardloophandschoenen, die sluiten nauw om mijn vingers, maar er zijn ook exemplaren te vinden waar je snel je vingertoppen uit de handschoen kan halen. Zelf maak ik daarbij gebruik van een draadontspanner die ik met een polsbandje om heb en daarmee altijd bij me draag, zonder dat ik mijn handschoenen daarvoor uit hoef te doen. Want koude handen bieden minder controle en dan is de kans dat er iets uit je handen valt groot! Kortom kleed je goed aan en besef dat de meeste warmte je lichaam verliest via hoofd of voeten.

Fotograferen in de winter - 1

Je camera en de winterse kou

Ook je camera koelt af en kan daardoor meer energie verbruiken dan gewoonlijk. Als ik er zoals de laatste dagen op uit ga steek ik altijd een reserve-accu in mijn broekzak. Zo kan ik altijd snel wisselen en ben ik verzekerd van een “warme accu”. Tijdens winterse buien sta je natuurlijk niet graag buiten, maar het kan wel fantastische plaatjes opleveren. Zorg daarom altijd voor een zonnekap op je lens, zodat als het even kan de neerslag minder snel op je lens terecht komt. Als goed voorbereide fotograaf zorg ik altijd voor een paar zachte droge doeken in mijn fototas, maar pas op: “schoon en niet ruw!”. Want er zal onherroepelijk vocht op je lens komen tijdens een winterse bui en met die droge doeken maak je snel je lens en camera weer droog en kun je weer verder.

Ben je echt van plan om je camera in een winterse bui te gebruiken? Maak dan met een plastic tasje of bijvoorbeeld een douchekapje, ik neem ze altijd mee uit een hotel, je camera ‘bui-proof’. Kijk wel goed na of je lens en camera wel waterbestendig zijn, want mocht dit niet het geval zijn dan is een speciale camerahoes de enige juiste investering.

Fotograferen in de winter - 2

Geef je apparatuur aandacht

Ook je statief verdient aandacht, immers deze zal nat en vies worden. Zéker de statiefpoten. Als je gefotografeerd hebt en je verplaatst jezelf weer, schuif dan niet de poten compleet in. Hiermee voorkom je dat vuil naar binnen schuift. En let extra goed op als het vriest, want als je statiefpoten nat zijn en je schuift ze nat in, dan bestaat de kans dat e.e.a. kan vastvriezen en je op het moment suprême het fotomoment mist omdat je de poten niet makkelijk meer kunt uitschuiven. Je hebt met een stukje uitgeschoven statiefpoten immers meer grip om ze uit te trekken.

Tot slot na een heerlijke foto-struintocht of ander fotomoment is het tijd om huiswaarts te keren. Besef dan dat het in je woonkamer zomaar 20 tot 30 graden warmer is als je uit de vrieskou van bijvoorbeeld -8 graden komt. Dan is het raadzaam je geheugenkaartje en accu uit de camera te halen en de fotospullen in de wat koelere hal of plaats in je woning rustig te laten opwarmen. Immers condens ontstaat gemakkelijk in je body en dat wil je voorkomen. Neem een drankje, laad je foto’s in en herbeleef je winterse opnames op je gemak in de warmte.

Fotograferen in de winter - 3

Alle tips op een rijtje

  • Denk aan je kleding
  • Een muts of andere hoofddeksel zijn aanbevelenswaardig
  • Goede handschoenen afgestemd op je fotografiehobby
  • Waterafstotend of gevoerd schoeisel houdt je langer op de been
  • Zorg voor droge, zachte schone doeken
  • Benut je zonnekap
  • Investeer desgewenst in een regenhoes voor je camera
  • Schuif je statiefpoten niet helemaal in
  • Haal bij thuiskomst je geheugenkaart en accu uit de camera
  • Laat je spullen rustig opwarmen in een koelere ruimte

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.