Review DJI Air 2S drone

Jorris Kuijper
2 jaar geleden

Er is een behoorlijke hype rondom de DJI Air 2S drone, niet zo gek met de waanzinnige specificaties. Door die specificaties ben ook ik enthousiast om de drone te gebruiken. Is de DJI Air 2S een volwaardige concurrent voor de Mavic Pro 2? Is het een echte stap omhoog van de Mavic Air 2? In de afgelopen weken heb ik de drone goed kunnen testen en in deze review deel ik graag mijn bevindingen.

Mijn verwachtingen

Laat ik beginnen met mijn verwachtingen, want de specificaties liegen er niet om. Een 1” sensor, een beter bereik, 5.4K 30 fps filmen met 10bit D-Log, minder dan 600 gram en zo kan ik nog even doorgaan... Mijn verwachtingen zijn hoog. De specificaties zijn op veel vlakken vergelijkbaar met de grotere ‘broer’ van de Air 2S, namelijk de Mavic Pro 2. Ik gebruik de Pro 2 al enkele jaren, waardoor ik erg benieuwd ben. Een nadeel dat ik op papier wel verwacht is het vaste diafragma van f/2.8.

Eerste indruk van de Air 2S

De unboxing is altijd een leuk moment, hoe hebben ze alles verpakt en wat zit er in de doos? Zoals ik inmiddels gewend ben van DJI ziet alles er strak en netjes verpakt uit. De Fly More Combo heeft zoals altijd mooie extra's, waaronder een handige tas, twee extra batterijen en een mooie multi lader voor drie batterijen. Een nieuwe toevoeging is de ND-filterset met vier verschillende filters, om te compenseren voor het vaste f/2.8 diafragma. Een toevoeging die voor velen absoluut welkom is.

Iets wat mij direct opvalt bij het uitpakken is het gewicht van de Air 2S, voor mij voelt hij erg licht aan, zeker voor zo’n powerhouse. Daarnaast zie ik meteen nieuwe sensoren aan de bovenkant, het lijken wel een soort ogen. De montage is erg simpel, er zit een korte gebruiksaanwijzing bij om je op weg te helpen. In mijn geval moest de drone een update uitvoeren na het opstarten, dit kostte ongeveer vijftien minuten.

Eerste gebruik

Na de eerste update ben ik erg nieuwsgierig en ben ik meteen op stap gegaan om de Air 2S de lucht in te sturen. Als fotograaf ben ik vooral erg benieuwd naar het kwaliteit van de RAW-foto’s, maar als drone enthousiasteling ook naar de vliegeigenschappen en het gebruiksgemak. Het uitklappen en opstarten is gelijk aan de DJI Mavic serie en is zo voor elkaar. Vlak voor het opstijgen ben ik rustig door het menu gegaan om alle instellingen te bekijken. Ideaal om voor fotografie de RAW-functie te selecteren, de AUTO ISO uit te zetten, 5.4K video op 25fps, de snelheid waarmee de gimbal kan bewegen wat omlaag te zetten, enzovoort. Hierna was het zo ver, niemand in de buurt en takeoff!

Mijn eerste ervaringen

Na het opstijgen valt mij direct op dat de Air 2S echt ontzettend stil is. Voor mij echt een wereld van verschil en een ontzettend groot pluspunt. Daarnaast heeft de drone vier antennes en de nieuwste OcuSync 3.0 techniek om het bereik te verbeteren. Het valt mij op dat het bereik heel erg goed en stabiel is. Het vlieggedrag is wat ik ervan verwacht: snel, voorspelbaar en de drone blijft goed op zijn plek zonder input. Naar mijn mening is de drone iets feller op lage hoogte, waardoor het goed is om voorzichtig te zijn als je opstijgt of terugkomt om te landen.

De DJI Fly app en modi

Het vliegen werkt via de DJI Fly app, die geïntroduceerd is bij de Mavic Mini. Deze app is in vele aspecten wat simpeler en intuïtiever versus de DJI Go 4 app, met alle opties op het hoofdscherm. De Air 2S heeft de vlieg opties normaal, cinematic en een sport modus. Deze namen spreken voor zich en ken ik van vrijwel alle vorige modellen. De cinematic mode is ideaal voor filmen en de sport modus is fijn om snel terug te vliegen of te veranderen van compositie.

De Air 2S heeft onder andere de al langer bestaande functie Quickshots, maar ook twee nieuwe functies. Een nieuwe functie is MasterShots, wat vooral geënt is op het maken van snelle content die makkelijk te delen is met vrienden of op social media. In deze modus filmt de drone allerlei verschillende scènes van een geselecteerd onderwerp. Na het filmen monteert de software dit meteen in ready to go filmpje.

Een andere functie die ik nog niet eerder heb gezien is SmartPhoto. In deze modus beslist de drone zelf wat voor foto er op dat moment gewenst is. Deze modus herkent bijvoorbeeld een zonsondergang, felle condities voor een HDR-foto of een donkere scène voor een Hyperlight foto. Dit is een ideale functie voor algemene gebruikers die hiermee in elke situatie een mooie foto kunnen vastleggen. Overigens is het eindresultaat van deze foto’s altijd een .JPG-bestand.

Tracking en FPV

De nieuwste tracking mode, Active Track 4.0 werkt overigens echt heel erg goed. Tijdens mijn test rende ik weg, maar de drone volgde mij perfect. Zelfs als ik stop en daarna heel hard onder de drone door ren weet deze zich te herstellen en mij opnieuw terug te vinden!

Een andere nieuwe functie is de FPV mode. In deze modus functioneert de gimbal meer als een vliegtuig - het volgt de beweging van de drone. De horizon blijft dus niet horizontaal, maar beweegt mee in de bochten. Tijdens het filmen is dit erg gaaf en geeft unieke beelden.

Conclusie over de DJI Air 2S

De DJI Air 2S drone is een absolute powerhouse. Ik heb de drone vooral vergeleken met mijn eigen Mavic Pro 2 en hij doet daar nauwelijks voor onder, of heeft zelfs betere opties. In vergelijking met de DJI Mavic Air 2 is het een stap vooruit in alle aspecten (behalve vliegtijd). Mocht je het interessant vinden om de specificaties van deze drie drones met elkaar te vergelijken dan kan dat hier.

Vooral het nieuwe obstakel vermijden (APAS 4.0) werkt beter, de nieuwe functies (SmartPhoto & MasterShots) zijn ideaal voor de consument en het filmen in 5.4K is een enorme stap vooruit, zeker aangezien de volledige sensor wordt gebruikt en het beeld geen crop is. Qua dynamisch bereik in foto’s ligt de drone nog net achter de Mavic Pro 2, dit merk ik vooral in mijn nabewerking. Het verschil is echter minimaal en niet te vergeten dat de drone zo’n 350 gram lichter is. De kwaliteit van de foto’s in simpel gezegd heel goed en ontzettend scherp.

De Air 2S is vooral een stuk stiller, dit is voor jezelf en de omgeving heel erg prettig. Drones kunnen voor een enkeling agressief overkomen en hoe stiller, hoe beter. Super fijn dat ook hier stappen in worden gemaakt. Een leuke extra gimmick is de nieuwe FPV modus. De vliegeigenschappen zijn dan wel net anders, dus wees voorzichtig en oefen er wat mee.

Iets wat ik een groot nadeel vind is het vaste diafragma van f/2.8. Het is lastig als condities veranderen en je hierdoor terug moet keren om een ND-filter op de drone te schroeven. Het is erg zonde van de batterijduur om terug te vliegen en de aanpassing fysiek te maken. Maar het is mij wel heel duidelijk: DJI maakt ontzettend grote stappen met dit nieuwe model en de DJI Air 2S is voor mij de beste allround consumenten drone van het moment!

Bekijk de Air 2S drones

Auteur

Joris Kuijper

Joris Kuijper is naast commercieel piloot een fotograaf gespecialiseerd in luchtfotografie. Door zijn werk vliegt hij over de hele wereld naar de mooiste plekken. Niet alleen deze mooie plekken, maar ook de unieke zichten die hij heeft tijdens zijn vluchten wil hij graag delen met de wereld. Op deze manier combineert hij zijn passie voor vliegen met fotografie.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.