Zo fotografeer je auto’s in het donker met lightpainting

Mike Muizebelt
2 jaar geleden

CameraNU.nl daagde mij uit om een auto te fotograferen in het donker en deze uit te lichten met de lightpainting techniek. Je kunt een auto vanuit meerdere hoeken belichten met één lamp en de foto’s vervolgens met Adobe Photoshop samenvoegen tot een perfect belicht geheel. Maar ik heb juist alle lichtelementen, niet minder dan acht stuks, in één beeld gevangen. In dit blog zie én lees je hier meer over!

Meer rust en langere sluitertijden

Ik heb al enige jaren ervaring met lightpainten, maar had nog niet eerder met een auto als ‘model’ gewerkt. Met een auto als onderwerp is het natuurlijk een stuk eenvoudiger dan met een persoon, want het maakt niet meer uit of de sluitertijd 5 seconden of 2 minuten is: die auto blijft wel op zijn plek staan! Mijn topmodel Margreet kan zo’n 25 seconden stilstaan in de juiste omstandigheden, maar het werken met een auto zorgt voor meer rust doordat je kunt werken met nog langere belichtingen.

Drie essentiele accessoires

Wil je hier zelf mee experimenteren? Dan zijn er drie dingen zijn echt essentieel om mee te nemen: volle accu’s, een statief en een afstandsbediening. Bij lightpainten gebruik je lange sluitertijden. Door je camera op een statief te zetten en een afstandsbediening te gebruiken voorkom je bewegingsonscherpte. Vergeet ook niet om de beeldstabilisatie van je camera of objectief uit te zetten!

Een mix van lichtbronnen

Voor het maken van deze foto koos ik ervoor om een mix te gebruiken van Nanlite LED-lampen, TL-sleeves met zaklampjes, vuurwerk en de autoverlichting. Dat alles heb ik gecombineerd met het resterende omgevingslicht. Zoals je in de video kunt zien, begin ik eerst met het maken van een compositie en met een basis belichting. Daarna voeg ik stap voor stap additioneel licht toe totdat ik tevreden ben met het totale beeld. Op die manier kun je meerdere lichtbronnen combineren!

Welke kleur heeft de auto?

Wat voor auto heb je bij je, is de lak licht of donker? Een auto met witte lak pakt veel makkelijker kleuren op en heeft minder licht nodig. Gebruik je dan bijvoorbeeld een blauwe lamp, dan kun je de auto een blauwe gloed geven! Een auto met zwarte lak doet niets: het blijft ook met gekleurd licht zwart. Daarom heb ik mij tijdens de shoot beziggehouden met het uitlichten van het silhouet van de auto in plaats van met het uitlichten van de lak.

Stel handmatig scherp

In het donker heeft een camera moeite met automatisch scherpstellen. Heb je de juiste instellingen te pakken? Zet dan de autofocus uit en stel handmatig scherp op je onderwerp voordat je uitgebreid gaat bewegen met de lichtbronnen. Om het jezelf makkelijker te maken kun je tijdens het scherpstellen even wat licht op je onderwerp laten schijnen. Met behulp van focus peaking zie je nog beter wat je doet tijdens het scherpstellen!

Vermijd overbelichten

Het is belangrijk om overbelichting te vermijden. Niet alleen verlies je met overbelichting details in je onderwerp, maar ook de kleur van het licht verdwijnt in die delen. Houd dit tijdens het fotograferen in de gaten en maak ter controle gebruik van het histogram of de hooglicht-waarschuwing van je camera. Een extra tip is om er tijdens het lightpainten op te letten dat de lichtbronnen die niet bewegen zelf niet zichtbaar zijn voor je camera. Zet ze net buiten beeld of verberg ze. De lampen die de wielkasten uitlichten in mijn foto, liggen bijvoorbeeld verborgen achter de wielen.

Zo fotografeer je auto's met lightpainting - 3

Beweeg en maak lol!

Zelf wil je natuurlijk niet in beeld komen tijdens het lightpainten en de enige manier waarop je dat kunt doen is door in beweging te blijven. Op die manier kun je het onderwerp uitlichten terwijl je zelf onzichtbaar bent. Reken er maar op dat je zonder een assistent zelf flink wat beweging krijgt tijdens de shoot, want het vergt veel oefening om een perfect resultaat te krijgen.

Ik organiseer jaarlijks diverse fotoreizen en workshops, waaronder workshops over lightpainting. Lijkt het je leuk om een workshop bij mij te volgen? Dat kan via deze link. En ga je binnenkort zelf op pad om hier mee te experimenteren? Dan wens ik je alvast heel veel plezier met deze leuke, uitdagende tak van fotografie!

Dit heb je nodig

Auteur

Mike Muizebelt

Mike Muizebelt is fulltime professioneel natuurfotograaf en ambassadeur voor Pentax en Sirui. Hij krijgt, zoals hij zelf zegt, een kick van creatief beeld en probeert met zijn fotografie zoveel mogelijk verwondering en verrassing bij de kijker teweeg te brengen. Zijn kracht ligt bij het maken van sterke, creatieve composities. Afgezien van workshops, organiseert hij verschillende fotoreizen naar zijn geliefde continent Afrika.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.