Waarom Texel de plek in Nederland is om foto’s te maken

6 jaar geleden

Als Texelse natuurfotograaf ben ik ervan overtuigd dat geen gebied in Nederland fotogenieker en veelzijdiger is dan "mijn eiland". Afreizen naar het Waddeneiland vind ik daarom een must voor elke natuurfotograaf. En zeker in dit jaargetijde van lammetjes en bloembollenvelden kunnen fotografen hun hart ophalen in de zilte zeelucht. Op naar de veerboot dus!

Vele duizenden lammetjes vullen in het voorjaar, onder toeziend oog van de moeders, de weilanden rond het meest zuidelijke dorpjes Den Hoorn en Den Burg. Dit nieuwe leven kan zorgen voor de meest mooie plaatjes, van luierende lammetjes in de zon tot actiefoto’s van spelende lammetjes. Het fijne aan deze omvangrijke geboortegolf is dat het altijd moet lukken goede foto’s te maken, mits de locatie en de timing goed zijn want voor de semi-profs en professionals volstaat een familieportret van moeder en kind niet.

Het is verre van een straf om een ronde te maken op het “oude land” van Texel, dus haast je niet. De juiste locatie gevonden en het juiste tijdstip? Kies bijvoorbeeld als achtergrond het fotogenieke kerkje van Den Hoorn of een kleurrijk bollenveld. Een zoomlens kan helpen het perfecte plaatje te maken, want het wordt door de schapenhouders niet op prijs gesteld als vreemden hun land betreden vanwege ziektes die door schoeisel overgebracht kunnen worden.

Op zoek naar plantjes en beestjes

Wie meer wildlife wil vastleggen kan op Texel alle kanten op. Neem eens de moeite en vooral de tijd om in het bos, de duinen of langs de slootkant goed te kijken. De wereld van de macrofotografie zal zich blootleggen aan iedereen die wíl kijken. Sinds anderhalf jaar ben ik ook gefascineerd door de wereld van planten, krekels, spinnen en vlinders. Soms ben ik alleen al een uur op zoek naar hét plantje of beestje. Waar nodig zal ik daarbij ook een nat pak halen omdat ik per se dauwdruppels op een plantje vast wil leggen. Voor deze vorm van fotografie is een goede macrolens een pre.

Texel, een vogeleiland

Een telelens en een portie geduld in het bezit? Texel staat bekend als vogeleiland en is mogelijk de beste plek van Nederland voor vogelfotografie. Het aanbod en de diversiteit zijn enorm, natuurlijk deels afhankelijk van het seizoen dus een beetje voorstudie is aan te raden. Het voorjaar is de periode van blauwborsten, te vinden bij de Horsmeertjes nabij Den Hoorn, en kiekendieven die op het platteland jagen.

Texel is dé fotoplek van Nederland - 1

Proberen

Neem naast de spullen om te fotograferen minimaal altijd een verrekijker mee, daarmee wordt de kans om bijzondere vogels te vinden vele malen groter. Niet zoveel of geen kennis van vogels, maar wel graag deze tak van fotografie proberen? Huur de juiste lens en ga naar een natuurgebied op het eiland dat bekend staan om de vele vogelsoorten. Zoals De Schorren, De Petten, Wagejot en de Horsmeertjes. Een optie is ook om mee te gaan met een lokale professionele vogelaar, dan is vogels vinden en herkennen ineens een stuk makkelijker.

Texel is dé fotoplek van Nederland - 2
Texel is dé fotoplek van Nederland - 3

Seascapes

Een bezoek aan Texel is niet compleet zonder een bezoek aan het ongerepte strand. Het laatste stukje strand en de zee staan, met de juiste kennis en uitrusting, altijd garant voor een mooie plaat. Twijfel over de weersomstandigheden? Aan het strand is het snel goed weer. Alleen regen of dichte bewolking zijn voor mij een no-go om te gaan. De zeegezichten zijn mijn paradepaardje, een paar jaar heb ik weinig andere foto’s gemaakt en ik heb deze vorm van fotografie mij helemaal “eigen” gemaakt. Seascapes maak ik bij zonsondergang, als het tegenlicht van de zon langzaam minder wordt. Voor het fotograferen gebruik ik een stevig statief, dat vaak genoeg in zee staat, en bijna altijd zet ik filters voor de lens.

Waanzinnig voor astrofotografie

Wie de tijd en mogelijkheden om te fotograferen op het eiland ten volle wil benutten kan gebruik maken van het feit dat het op weinig plekken zo donker is als op Texel. Buiten de dorpen is vrijwel geen straatverlichting te vinden, juist om de lichtvervuiling zo beperkt mogelijk te houden. Deze donkere nachten maken het mogelijk om, bij helder weer, waanzinnige astrofoto’s te maken. Zelf heb ik hier niet het juiste materiaal en de astrologische kennis voor, maar ik blijf met regelmaat langer wakker om de Melkweg te fotograferen. Hiervoor zoek ik het liefst de westkant van het eiland op, nabij strandpaal 15. Dit duingebied is omsloten door de Noordzee en het bos.

Dat ik juist in dit gebied fotografeer is puur praktisch ook, want ik hoef niet ver te lopen vanaf de auto. Dit is zeker handig voor degene die de natuur op het eiland niet goed kennen. Het hele buitengebied op het eiland is geschikt voor astrofotografie, maar vermijd de zuidkant van het eiland vanwege de lichtvervuiling van Den Helder. Hou ook rekening met de vuurtoren bij De Cocksdorp.

Texel is dé fotoplek van Nederland - 4

Wie dit voorjaar naar Texel gaat om te fotograferen heeft een relatief grote kans op mooi weer. Het eiland strijdt jaarlijks met Den Helder en de Zeeuwse eilanden om de meeste zonuren van Nederland. Dit kan ideaal zijn om zonnende lammetjes vast te leggen en het vakantiegevoel te ervaren, maar als natuurfotograaf vind ik een paar wolken aan de hemel ook heel waardevol. Voor mij is het eigenlijk altijd goed weer om te fotograferen, een regenbui en laaghangende bewolking zijn mijn enige no-go’s.

Onverhoopt echt slecht weer? Wijzig de plannen en doe er je voordeel mee! Ga op pad om indrukwekkende buien, dreigende wolken of stuivend zand en een woeste zee vast te leggen. Natuurfoto’s maken op Texel is alleen geen succes als het regent, maar verder zijn er mogelijkheden in overvloed. Een blog volstaat niet om alle opties te vermelden, maar ben je nieuwsgierig geworden? Neem de boot naar het fotogenieke eiland en geniet volop dit voorjaar! Tips voor fotolocaties op het eiland, genieten van mijn foto’s of deelnemen aan een fotografieworkshop op Texel? Volg mij op social media of neem contact met me op!

Texel is dé fotoplek van Nederland - 5

Auteur

Patrick de Graaf

Patrick de Graaf is een natuurfotograaf op één van de mooiste plekken van Nederland, namelijk Texel. Hij is een natuurliefhebber pur sang en beheerst de fotografie-kneepjes tot in detail. Zijn veelzijdige werk wordt regelmatig gepubliceerd en hij deelt zijn foto's ook graag via sociale media. Patrick geeft workshops, schrijft blogs voor verschillende partijen en is ambassadeur van Sigma.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.