5 tips voor het fotograferen van de ochtendnevel in het bos

Martin Podt
6 jaar geleden

Herfst, het jaargetijde waarin regelmatig mist optreedt. Mist en bos vormen een ideale combinatie om sfeervolle plaatjes te creëren. Maar hoe doe je dat nu precies? Hoe te werk te gaan en waar op te letten bij foto’s van bossen en bomen tijdens ochtendmist? Ik geef je mijn vijf tips!

Tips voor het fotograferen van ochtendnevel - 1

Tip 1: Begin met een planning

Zoals bij alle soorten foto’s begint het allemaal bij een goede planning. Voor mist dienen de omstandigheden juist te zijn. Tijdens elk jaargetijde kan er mist optreden. Echter, in de late zomer en in de herfst is de kans op mist het grootst.

In Nederland hebben we vooral te maken met zogenaamde stralingsmist. Stralingsmist ontstaat door afkoeling van de grond en treedt vooral op tijdens en na heldere nachten. Houd de weersvoorspellingen dus goed in de gaten en let extra goed op als een heldere, koude nacht wordt voorspeld.

Maar bedenk ook dat er in bossen minder uitstraling is dan op open velden, waardoor de mist in de bossen vaak minder dicht is. Het kan daarom gebeuren dat het buiten het bos mistig is, maar er in het bos geen mist hangt. Ga vroeg op pad, want mist verdwijnt vaak snel, zodra de zon doorbreekt.

Tips voor het fotograferen van ochtendnevel - 2

Tip 2: Zoek een goede locatie

Bij een goede planning hoort het uitzoeken van een goede locatie. Echter, mist zorgt ervoor dat veel plekjes die normaal gesproken heel gewoon lijken, een magische uitstraling krijgen. Kortom, met mist kun je wat minder kritisch zijn qua locatie.

Bossen zijn hele geschikte locaties in geval van mist, maar open velden en zelfs de binnenstad zijn met mist extra interessant. Zoek in de bossen naar wat meer open plekken om diepte te creëren. Sommige bossen zijn nogal rommelig met bijvoorbeeld veel takken op de grond.

Bossen met grote, oude bomen zijn mooier en minder rommelig op de foto dan bossen met relatief jonge bomen. Landgoederen met lange lanen zijn makkelijke locaties qua compositie. Lanen geven een foto extra diepte.

Tips voor het fotograferen van ochtendnevel - 3
Tips voor het fotograferen van ochtendnevel - 4

Probeer het liefst een locatie dicht bij je eigen huis te vinden. Mist kan erg lokaal optreden en mist in de buurt van je eigen huis is geen garantie voor mist op een locatie die wat verder weg ligt. Het is mij meermaals overkomen dat het bij mij thuis mistig was en ik eenmaal aangekomen op de locatie geen mist aantrof.

Het is aan te raden al van tevoren een geschikte locatie in de buurt te vinden en niet pas op zoek te gaan zodra het mistig is. Bij voorkeur heb je van tevoren al nagedacht over de compositie, zodat je in geval van mist eigenlijk alleen nog maar naar de locatie hoeft te gaan en op de ontspanknop van je camera hoeft te drukken.

Tips voor het fotograferen van ochtendnevel - 5
Tips voor het fotograferen van ochtendnevel - 6

Tip 3: Maak een interessante compositie

In het geval van mist, heb je kans op zonnestralen, ook wel zonneharpen genoemd. Zonnestralen zijn veel lastiger te fotograferen dan mist, vooral wat betreft compositie. Mist bevindt zich in alle richtingen, maar zonnestralen treden vaak heel lokaal op en vaak maar vrij kort. Het is daardoor bij zonnestralen verleidelijk de compositie wat uit het oog te verliezen.

Het is vergelijkbaar met een regenboog: als mensen een regenboog zien, willen ze deze graag zo snel mogelijk op de foto zetten en letten daarbij vaak niet meer op de compositie, kijken enkel en alleen nog naar de regenboog en letten niet meer op de rest. Het is de kunst om in dat soort situaties kalm te blijven en rustig te blijven zoeken naar een interessante compositie.

Tips voor het fotograferen van ochtendnevel - 7

Tip 4: Wat heb je allemaal nodig?

De hoeveelheid licht is met mist vaak wat minder. Zeker aan het begin van de ochtend, vlak na zonsopkomst. Gebruik daarom bij voorkeur een statief en gebruik een zo laag mogelijke ISO-waarde voor de beste fotokwaliteit. Een afstandsbediening is aan te raden en als je deze niet hebt, gebruik dan de zelfontspanner om te voorkomen dat het beeld bewogen is. Denk er aan om bij gebruik van een statief, de (optische) stabilisatie uit te zetten. In de bossen is het tevens aan te raden om met een telelens te werken. Door met een telelens in te zoomen komt mist vaak namelijk meer tot zijn recht. Echter, als het erg mistig is, werkt een wat kortere brandpuntsafstand vaak wat beter.

Tips voor het fotograferen van ochtendnevel - 8

Tip 5: De nabewerking

De nabewerking van foto’s is altijd een kwestie van persoonlijke smaak. Foto’s met bomen en mist, kunnen in mijn ogen vragen om een wat extremere nabewerking, zowel qua kleuren als contrasten. Mist zorgt voor een vrij vlak plaatje met relatief weinig contrast. Door het contrast te verhogen, kun je de foto wat spannender maken. Ben je niet op zoek naar een zo natuurgetrouw mogelijk plaatje? Probeer dan eens de kleuren wat aan te passen. Wees daarbij creatief. Kleurcombinaties die fijn kijken zijn bijvoorbeeld combinaties van complementaire kleuren (bijvoorbeeld warm en koud). Ook combinaties van vergelijkbare kleuren werken goed.

Tips voor het fotograferen van ochtendnevel - 9

Veel plezier en geniet!

Mocht je nog nooit met mist hebben gefotografeerd, ga dit dan zeker eens proberen. Zoals gezegd kan mist van een schijnbaar gewoon plekje iets magisch creëren. Dus, zoek een mooi bos bij je in de buurt en ga de volgende keer met mist op pad. Veel plezier en succes, maar vergeet de vijf tips niet die ik je heb gegeven:

  • Begin met een goede planning
  • Zoek een goede locatie, het liefst dicht bij je eigen huis
  • Vergeet niet om een statief en een afstandsbediening mee te nemen
  • Gebruik eventueel een telelens om de mist meer tot zijn recht te laten komen (dit kan alleen als de mist niet te dicht is)
  • Probeer eens te spelen met het contrast en de kleuren van een foto in de nabewerking voor een spannender resultaat
Tips voor het fotograferen van ochtendnevel - 10

Handig voor het fotograferen in het bos

Auteur

Martin Podt

Martin fotografeert al van kinds af aan en zijn voorkeur gaat uit naar bosfotografie. Het is belangrijk voor hem dat een foto een emotie oproept en dat is één van de redenen dat foto’s met mist tot zijn favorieten behoren. Hij heeft meerdere prijzen gewonnen in zowel nationale als internationale wedstrijden en geeft met veel plezier workshops. Ook is hij heel actief op Instagram.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.