Overstappen naar een fullframe camera?

Rutger Leistra
5 jaar geleden

In mijn vorige blog schreef ik over low budget reisfotografie. Ik fotografeerde toen met een Canon EOS 750D spiegelreflexcamera, een goede camera voor de hobby of semi-professionele fotograaf wat mij betreft. Maar wil jij je fotografie steeds professioneler inzetten en loop je tegen beperkingen van je camera met een cropfactor aan? Dan kun je toch eens gaan nadenken om over te stappen naar een fullframe camera. Kort geleden ben ik overgestapt naar de fullframe Canon EOS 6D Mark II. Het is een grote stap en daarom deel ik graag mijn bevindingen met jullie om de afweging te maken én hopelijk de keuze wat makkelijker te maken.

Overstappen naar een fullframe camera - 1

Wat is fullframe en wat niet?

De termen fullframe en cropfactor worden bepaald door de grootte van de sensor. Een fullframe camera heeft een sensor van 36 bij 24 millimeter. Dit formaat is ontstaan uit het ouderwetse negatief. Dit noemen we ook wel de 35mm-sensor. In een crop-camera zit een kleinere sensor. Vaak 1.4, 1.5 of 1.6 keer zo klein als de fullframe sensor en dit heet de cropfactor.

Cropcamera's zijn goedkoper om te produceren en doordat de sensor kleiner is pak je maar een gedeelte van het beeld. Er valt dus informatie aan de zijkanten weg. In de onderstaande foto wilde ik een wijd landschap fotograferen om de omvang van de dreigende wolken in beeld te brengen. Met mijn Canon EOS 750D was dit veel minder goed gelukt, tenzij ik een hele extreme groothoeklens had:

Overstappen naar een fullframe camera - 2
Overstappen naar een fullframe camera - 3

De voordelen van een fullframe DSLR

Ten eerste is de beeldkwaliteit beter. Vooral wanneer een foto op groot formaat wordt afgedrukt zul je duidelijk verschil zien in een foto die uit een cropcamera komt en die uit een fullframe camera komt. Dit komt doordat het beeld uit een crop-camera extra vergroot moet worden. Omdat ik in de reclamewereld actief ben is dit mede een reden geweest voor de overstap. Ik wil er zeker van zijn dat mijn foto mooi afgedrukt kan worden op metersgrote banners of vrachtwagens.

Minder ruis

Zoals je weet, bestaat een foto uit pixels. De pixels zitten verspreid over de sensor. Omdat de fullframe camera een grote sensor heeft, zijn de pixels groter. Elke pixel vangt licht op tijdens het fotograferen. Hoe groter de pixel, hoe meer licht er op valt en hoe minder het beeld versterkt moet worden (hoge ISO-waarde). Dit laatste zorgt voor ruis, en dat beperk je dus met een fullframe camera.

Kleinere scherptediepte

Laten we eerlijk zijn, we zijn allemaal wel een beetje dol op weinig scherptediepte. Dit is vooral populair bij het fotograferen van mensen en dieren. Een portret waarbij de ogen scherp zijn en de achtergrond wazig. Zelf kunnen bepalen waar de focus ligt in een foto en onderwerpen van de achtergrond weghalen om diepte te creëren. Een kleine scherptediepte biedt ontzettend veel mogelijkheden in de fotografie. Doordat je bij een fullframe camera het 'hele' beeld hebt en bij een crop-camera maar een uitsnede, heb je een kleinere scherptediepte.

Overstappen naar een fullframe camera - 4
Overstappen naar een fullframe camera - 5

Heeft een fullframe camera nadelen?

Niet alleen de grote sensor zorgt ervoor dat een camera met een fullframe sensor duurder in aanschaf is in vergelijk met een crop-camera. Ook het materiaal in de camera, dat met de grotere sensor samenwerkt, is kostbaarder. Daarnaast zijn objectieven die geschikt zijn voor fullframe camera's minder goedkoop in aanschaf.

Lensfouten

Omdat je bij een fullframe camera optimaal gebruikmaakt van het objectief, zullen eventuele kleine fouten als vervorming en eventuele vignettering in de hoeken en aan de randen zichtbaar zijn. Bij een crop-camera maak je alleen gebruik van het midden van het beeld, waardoor je dat probleem minder snel hebt. Natuurlijk kun je bij een fullframe foto ook zelf een uitsnede maken of correcties doen in Adobe Photoshop of Lightroom.

Overstappen naar een fullframe camera - 6

Ben ik blij met mijn overstap?

Ja, ik ben erg tevreden met mijn overstap naar de fullframe Canon EOS 6D Mark II. Mijn foto’s worden soms metersgroot afgedrukt en dat verschil in kwaliteit zie je. Daarnaast geeft het mij meer mogelijkheden met een kleine scherptediepte. Voor reclame doeleinden maak je niet zomaar een 'mooie foto', maar probeer je iets te communiceren. Door een kleine scherptediepte heb je zelf nog meer in de hand waar de focus moet komen te liggen.

Omdat ik ook veel landschappen fotografeer, en dat voornamelijk doe bij omstandigheden met weinig licht (zonsopkomst, zonsondergang en nachtfotografie), is het licht dat op de grotere sensor valt een voordeel en de vermindering van de ruis is fantastisch.

Maak je mooiere foto s dan met een crop-camera? Je zult het in eerste instantie niet zien. Wat mij betreft is het nét dat stapje extra aan kwaliteit en mogelijkheden. Het gaat om de details. Ik heb een aantal jaar met een crop-camera gewerkt en dat ging prima. Op het moment dat je zo ver bent en je toch tegen problemen gaat oplopen, dan kun je de afweging maken of het je de prijs echt waard is. Voor mij was dat het zeker!

Bekijk ook

Auteur

Rutger Leistra

Fotograaf Rutger komt uit de reclamewereld en weet als geen ander wanneer een beeld interessant is en wanneer niet. Als vormgever fotografeert hij vooral producten, mensen en lifestyle, maar zijn fotografie passie is ontstaan door landschappen en steden. Hij is verliefd op lange sluitertijden en HDR. De trein en racefiets brengen hem het hele land door om de mooiste foto's te maken.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.