Product review Wacom Cintiq 22 tekentablet

Arlene Londema
4 jaar geleden

Wacom staat bekend om hoogwaardige producten waar zowel fotografen als illustratoren en professionals in de grafische wereld heel prettig mee kunnen werken. Zelf gebruik ik al minstens tien jaar met veel plezier een ‘gewone’ Wacom tekentablet, maar ik heb nog nooit met een Cintiq gewerkt. Ik was er wel erg nieuwsgierig naar en daarom mocht ik de gloednieuwe Wacom Cintiq 22 tekentablet reviewen!

Mijn eerste indruk

Het pakket is redelijk zwaar, dus ik verwachtte echt een bakbeest van een tablet aan te treffen. Eenmaal uitgepakt blijkt het best mee te vallen - met de bescherming in de verpakking zit het namelijk wel goed. De tekentablet zit volledig geklemd in piepschuim en de bijbehorende accessoires, zoals de adapter, de nodige kabels en de Wacom Pro 2 pen, zitten in een aparte kartonnen doos.

De Wacom Cintiq 22 tekentablet is de opvolger van de Wacom Cintiq 22 HD en hij ziet er prachtig uit. Een klein bureau is snel gevuld, maar dan staat er ook wel wat. De afwerking is netjes verzorgd en het voelt aan als een robuust geheel. En nu komt het: hoe sluit je zo’n tablet aan op je computer? Zoals ik gewend ben van Wacom lijkt het plug en play. De gebruiksaanwijzing is minuscule, toch is het al snel duidelijk wat er in de verpakking hoort te zitten, wat voor kabels er precies meegeleverd zijn en waar de aansluitingen op de tablet zitten. Meer heb je niet nodig. Het aansluiten gaat snel en eenvoudig.

Maar zo simpel als het aansluiten gaat, zo onverwachts loop ik tegen een drempel aan bij het installeren van de drivers. Die zijn volgens Wacom via www.wacom.com/start te downloaden, maar dat werkt niet. Via een omweg kwam ik op Wacom Support uit en daar kon ik de drivers wél downloaden. Het installeren gaat rap en na de herstart van mijn laptop komt er automatisch een Installatie Wizard in beeld. Wat volgt is een korte introductie over hoe de pen werkt, een mededeling over dat je de tablet kunt instellen via het Wacom Desktop Center en dat was het eigenlijk wel.

Het Wacom Desktop Center

Omdat ik graag eerst wil weten wat de instelmogelijkheden zijn, open ik het Wacom Desktop Center programma. Je kunt werkelijk alle eigenschappen van de Wacom Pro 2 pen nauwkeurig instellen naar je eigen voorkeuren, denk aan de kantelgevoeligheid en de functie van de knoppen. En je kunt zelfs de uitlijning van de pen ten opzichte van het scherm kalibreren. Van het Cintiq 22 display kun je de helderheid, het contrast en zelfs de kleurtemperatuur aanpassen. Deze persoonlijke instellingen kun je backuppen en zo bijvoorbeeld makkelijk terughalen na een herinstallatie of doorzetten naar een tweede computer. Dat is prettig en scheelt tijd!

De Wacom Cintiq 22 in gebruik

Bij het inschakelen van de Wacom Cintiq 22 werd ik verrast door het mooie scherm, maar na een wat meer kritische blik valt mij toch op dat de full HD resolutie voor een scherm van dit formaat, niet zo hoog is. Teksten ogen wat onscherp, toch vind ik niet dat het heel storend is omdat je vooral met je beeld bezig bent. Het scherm is groot en vangt dan ook veel licht op uit de omgeving. Het is mede door reflecties even zoeken naar wat een handige stand is om in te werken, maar de houder van de Cintiq 22 is gelukkig goed te verstellen.

Ik ga vervolgens meteen de 'fout' in: in plaats van de Wacom pen te gebruiken heb ik de neiging om het scherm met mijn handen te bedienen. De Cintiq 22 heeft geen touch-functie en dat is, gek genoeg, toch even wennen. Gevoelsmatig is het eerst een beetje gek om met een pen op een oppervlak van gehard glas te werken, maar al snel voelt het als de normaalste zaak van de wereld door de hoge gevoeligheid en het feit dat er geen tot weinig vertraging is tussen mijn handelingen en het resultaat op het scherm.

Als test heb ik een leeg document geopend in Photoshop en begon zomaar wat te schrijven en te tekenen om het werken met de Cintiq 22 onder de knie te krijgen. Het is wel goed opletten hoe je de penseel instellingen hebt staan in Photoshop: 'Druk voor dekking' aan of uit en 'Druk voor grootte' aan of uit hebben veel effect. Maar hoe langer ik ermee bezig ben, hoe enthousiaster ik wordt. Ik heb het gevoel alsof ik op papier aan het werk ben. De tablet reageert snel en ik heb er aardig wat plezier in. Het retoucheren van een babyhuidje gaat super snel en het werkt heel intuïtief.

Werken met sneltoetsen

Ik ben een fanatieke sneltoets gebruiker en daarin zal ik niet de enige zijn. Je kunt allerlei functies toewijzen aan de knoppen van de Wacom Pen, maar dat is toch wat beperkt voor wie veel verschillende tools gebruikt. Daarnaast mis ik het touch draaiwiel dat ik op mijn gewone tekentablet heb. Voor het reviewen heb ik mijn laptop dicht in de buurt gehouden. Dit kan ook je toetsenbord zijn, maar voor extra gebruiksgemak kun je de Wacom ExpressKey Remote aanschaffen. Dat is een fijne uitkomst die niet al te kostbaar is. Ik heb de Wacom Cintiq 22 kort getest en het ‘gebrek’ aan knoppen hoeft niet voor iedereen nadeel te zijn: het is een kwestie van wennen want je bent letterlijk met een handbeweging bij een andere tool. Maar ik persoonlijk mis toch de knoppen en de multi-touch bediening die sommige Cintiq Pro tablets wél hebben - al is de prijs van deze Cintiq 22 er natuurlijk wel naar.

Een penhouder met extra’s

Handig om te weten is dat de penhouder, dat kleine ding met het lusje wat je er links of rechts aan de zijkant in doet, weer van de tablet af te halen is. Er zitten drie reserve penpunten in deze houder en er is een inkeping die je kunt gebruiken om de huidige penpunt van de pen te verwijderen. De Wacom Pro Pen 2 en de extra punten heb je in ieder geval altijd bij de hand, al hadden er wat mij betreft wel iets meer penpunten bij mogen zitten!

Ik werk met de Wacom Intuos Pro Small tekentablet en daar zit dezelfde Wacom pen bijgeleverd. Mocht je al een gewone tekentablet hebben zoals ik, dan heb je mogelijk meteen een ‘reserve’ pen in huis en je hebt al meer reserve penpunten tot je beschikking dan er met de Cintiq 22 worden meegeleverd.

Mijn conclusie..?

De kwaliteit van dit Wacom product en de mogelijkheden staan voor mijn gevoel uitstekend in verhouding met de prijs. Het is financieel gezien een relatief ‘veilige’ en goedekope instap in de Cintiq wereld, want de stap naar een Wacom Cintiq Pro is budgetgewijs een stuk groter. Je kunt de mogelijkheden goed verkennen en er prettig mee werken. Upgraden kan altijd nog, toch? De tablet ziet er kwalitatief uit en de tekentablet voelt in zijn geheel betrouwbaar aan. Het scherm voelt heel prettig en werkt fijn doordat je niet de indruk hebt dat je rechtstreeks op glas bezig bent.

Het is echt ontzettend leuk en gaaf om met de Wacom Cintiq 22 te werken. Het formaat is fijn en het bewerken van foto’s, zeker het up close en personal retoucheren van iemands huid, gaat gewoon super lekker. Voor fotografen die veel portretten of productfoto's retoucheren én voor enthousiaste illustratoren of handletteraars is deze tekentablet aan te raden. En ik ben zeker niet erg ervaren met digitaal tekenen, maar deze manier van werken motiveert wel om je skills naar een hoger niveau te willen tillen. Als je interesse hebt zou ik de Cintiq 22 zeker eens proberen. En mocht je 'm toch iets te groot vinden dan is het 'kleine broertje', de Wacom Cintiq 16, een goede optie!

Voordelen

 • Heel veel instelmogelijkheden
 • Voor zowel links- als rechtshandigen
 • Het werkoppervlak voelt natuurlijk aan
 • Intuïtief en nauwkeurig kunnen werken
 • De pen houdt fijn vast en is in evenwicht
 • De standaard is stevig en verstelbaar
 • Snel aan te sluiten en te installeren

Nadelen

 • Teksten zijn niet zo scherp als bij een Cintiq Pro
 • Geen touch functie (maar daar is de prijs ook naar)
 • Geen knoppen aanwezig (daar is een oplossing voor)
 • Maar drie extra penpunten meegeleverd

Auteur

Arlene Londema

Fotograaf Arlene Londema richt zich op het maken van conceptueel werk, portretten en reportages. Ze heeft een voorliefde voor beelden met natuurlijk licht, maar voelt zich ook thuis in een fotostudio. De sfeer en puurheid van een beeld zijn voor haar heel belangrijk.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.