Tips voor het fotograferen van vogels

Alexander Koenders
4 jaar geleden

Als natuurfotograaf vind ik het leuk om jullie in dit blog mee te mogen nemen in de wereld van vogelfotografie. Ik geef handige tips voor het fotograferen van die leuke, gevederde vrienden. Zo kun je straks zelfs in je eigen achtertuin de mooiste vogelfoto’s maken!

Fotograferen in de tuin? Maak een voerplek!

De achtertuin is de plek waar het voor de meesten begint. Met veel groen en een voerplek is een tuin een mooie locatie voor het fotograferen van vogels. Door een voerplek te maken komen de vogels vaker terug en zo wennen ze steeds meer aan jou. Je kunt zelfs een schuttingdeel bekleden met mos voor een mooie achtergrond of een mooie grote tak hangen waar ze op kunnen zitten. In je tuin komen er allerlei soorten op bezoek. Van pimpelmees tot mus en van kwikstaart of roodborstje, elke vogel is leuk!

Trek ook eens de natuur in

Heb je alle vogels in de tuin gefotografeerd of wil je gewoon iets anders proberen? Ga dan naar buiten! Ga op zoeknaar plekken met water, bos of de heide. Hier vind je heel veel soorten vogels. Ook in de stad kun je terecht voor vogelfotografie. Denk aan brutale duiven, kraaien, kauwen en zelfs reigers. Vogels in het wild zijn een stuk moeiljker te benaderen dan in de tuin. Lukt het je niet om dichtbij te komen? Dan kun je ook naar een scherm of schuilhut. Hier kom je zonder veel moeite dichtbij zonder de vogels te verstoren. Neem zeker op koude dagen wat warms te drinken en iets te eten mee als je naar een schuilhut gaat, want je zit er vaak wel even stil.

Wat heb je nodig voor vogelfotografie?

Voor het fotograferen van vogels zijn twee dingen het belangrijkst: een lichtgevoelige camera en een lens die past bij wat je wilt vastleggen als je op pad gaat. Bij het fotograferen van vogels in de tuin of vanuit een vogelhut kun je best dichtbij de vogels komen. Daarom heb je niet zo’n hele lange brandpuntsafstand nodig. Denk bijvoorbeeld aan een 70-300mm lens. Trek je de natuur in dan heb je een groter zoombereik en meer lichtsterkte nodig, zeker wanneer het wat minder helder is buiten. Kies dan voor een lens met een bereik van 400 of misschien wel 600mm.

Lees hier wat je allemaal nodig hebt!

Wat zijn de beste camera instellingen?

De beste instellingen hangen natuurlijk af van hoe licht het buiten is. Om een zo snel mogelijke sluitertijd én een mooie wazige achtergrond te krijgen stel ik mijn camera in op een zo groot mogelijk diafragma (laag getal). Ik begin zelf ‘standaard’ op ISO 400, puur omdat het mij vaak gewoon goed uitkomt. Om scherpe foto's te maken heb ik het liefst een sluitertijd van minstens 1/1000e van een seconde. Zeker wanneer vogels veel bewegen of vliegen, heb je met een snelle sluitertijd meer kans op een scherpe foto. Haal je dit niet met ISO 400, dan kun je de ISO verhogen.

Hoe positioneer je jezelf?

Jouw positie ten opzichte van je onderwerp is erg belangrijk. Op of zelfs onder ooghoogte van de vogel krijg je vaak de mooiste beelden. Wanneer je vrij rondloopt kun je jezelf vrij positioneren en bijvoorbeeld op je buik langs de kant gaan liggen om watervogels vast te leggen. Dat is wat lastiger om te doen wanneer je vanuit een hut fotografeert - je moet dan echt kiezen uit waar je het op dat moment mee moet doen. Probeer toch voor zo ver mogelijk ooghoogte aan te houden.

Kies het juiste moment

Je foto's zullen verschillend zijn wanneer je op een zonnige dag foto’s maakt, of wanneer je op een bewolkte dag eropuit trekt. Kies je moment bewust en houd rekening met het licht. Op bewolkte dagen heb je mooi licht en zachte kleuren, maar je moet de wat langere sluitertijden wel compenseren met een hogere ISO-waarde of met een lichtsterke lens. Op zonnige dagen is het overdag vaak niet zo mooi, maar is het moment voor zonsopgang tot pak ‘m beet twee uur na zonsopgang de mooiste tijd. Je krijgt dan ook prachtig zacht licht.

Let ook op de wind

Als er veel wind is kun je zeevogels goed in actie fotograferen. Dat klinkt misschien een beetje raar. Maar hoe harder het waait, hoe langzamer de vogels tegen de wind in vliegen. En dat maakt het écht een stuk makkelijker om ze te fotograferen. En wanneer een vogel weg wil vliegen of gaat landen, doet hij dat altijd tegen de wind in. Houd dus rekening met je positie als foto’s van vliegende vogels wil maken.

Wees eigenwijs als fotograaf

Vaak staan vogels van kop tot staart scherp in beeld en zijn ze van de zijkant gefotografeerd. Dit is wel mooi, maar niet erg origineel. Liever ben ik wat tegendraads en fotografeer ik een vogel die met z’n rug naar mij toe zit en op een gegeven moment met de kop naar de camera draait. Of een vogel die zichzelf aan het poetsen is en de kop onder de vleugel door te zien is. Dat vind ik veel leuker om te doen!

Het oog moet altijd scherp zijn

Waar je wel op moet letten is dat het oog van een vogel altijd scherp moet zijn. Je moet jezelf echt aanleren om de camera mee te bewegen met de vogel en op het juiste moment af te drukken. Het geeft elke keer weer een goed gevoel als je dan die mooie foto te pakken hebt!

Ga op pad en geniet!

Er zijn zoveel vogels en soorten dat je in Nederland nooit alles gefotografeerd kunt hebben. Maar het is ook heel leuk om er eens voor op pad te gaan in het buitenland. Vogelfotografie kost heel veel tijd, maar levert je heel veel plezier op. Geniet gewoon van het avontuur, dan kom je vanzelf thuis met mooie beelden!

Vergeet deze niet mee te nemen

Auteur

Alexander Koenders

Alexander Koenders is fotograaf, schrijver en Olympus-ambassadeur met een enorme liefde voor de natuur. Naast zijn passie voor fotografie is Alexander betrokken bij uiteenlopende mileugerelateerde vraagstukken en wil hij veel meer mensen liefde voor de natuur laten beleven.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.