Review: Canon EOS R6 systeemcamera

Jan en Mart Smit
3 jaar geleden

Hoe is de Canon EOS R6 systeemcamera in de praktijk? In deze review test fotograaf Jan Smit de Canon R6 en maakt hij de vergelijking met de Canon EOS R systeemcamera. Hij benoemt daarnaast ook regelmatig de verschillen tussen de R6 en de Canon EOS 5D Mark IV spiegelreflexcamera.

Bekijk de Canon EOS R6 systeemcamera

Review Canon EOS R6 systeemcamera - 1

De belangrijkste verschillen tussen de R5 en R6

Een paar maanden geleden introduceerde Canon twee nieuwe fullframe systeemcamera’s, de Canon EOS R5 en de Canon EOS R6. De belangrijkste verschillen tussen deze camera’s zijn de sensor en de videomogelijkheden. De EOS R5 heeft een 45 megapixel fullframe sensor en de EOS R6 een 20.1 megapixel fullframe sensor. Wat video betreft kun je met de R5 beelden schieten in 8K waar de R6 er maximaal 4K uithaalt.

Na de Canon EOS 1D X en de Canon EOS 5D Mark IV ben ik vorig jaar overgestapt naar de Canon EOS R systeemcamera. Alhoewel ik erg tevreden ben over de beeldkwaliteit van de EOS R, heeft de R6 wat zaken waar ik nieuwsgierig naar ben zoals de sterk verbeterde autofocus, stabilisatie in de body en een hoge framesnelheid. Ik kijk er naar uit om de EOS R6 mee naar buiten te nemen voor een praktijktest!

Wat is mijn eerste indruk?

Bij het uitpakken van de doos valt op dat de handleiding een kleine introductie is en dat je de ‘echte’ handleiding van 899 pagina’s als PDF-bestand kan downloaden bij Canon. Dat de volledige handleiding niet meegeleverd wordt, is wat mij betreft geen probleem. We zijn zo langzamerhand wel gewend om PDF-bestanden te lezen. Waar ik blij van word, is dat de acculader ook mijn EOS R en mijn 5D Mark IV accu’s oplaadt. Bij deze camera zit wel een accu van een iets ander type (Canon LP-E6NH), maar ik kan mijn ‘oude’ accu’s gewoon in deze camera gebruiken. Deze camera heeft bovendien twee Dual SD-sloten (UHS-II ondersteund), de EOS R heeft er maar één.

Review Canon EOS R6 systeemcamera - 2

De camera is vormgegeven als een kleine DSLR met een goede handgreep en ligt lekker in de hand. Duidelijk beter dan de EOS R. Wat betreft formaat en gewicht is de body weinig anders dan de EOS R, maar voor DSLR-gebruikers is er zeker een verschil. De body voelt robuust aan en de bescherming tegen weersinvloeden is van hetzelfde niveau als de EOS R en 5D Mark IV. Niet direct opvallend, maar wat mij betreft zou elke camera het klepje moeten hebben dat de sensor afdekt wanneer de camera uitstaat. Dat scheelt!

Review Canon EOS R6 systeemcamera - 3

Bovenop de camera valt het meteen op dat het LCD-schermpje ontbreekt, maar op die plek zit nu het programmakeuzewiel (PSAM). Ik ben er wel blij mee. Het ontbreken van een LCD-schermpje betekent dat je de instellingen moet aflezen op het grote beeldscherm achterop de camera, of in de elektronische zoeker. Niet onoverkomelijk, maar even wennen.

Op de achterkant heeft de slidebar plaatsgemaakt voor een joystick. De joystick gebruik je voor de navigatie in het menu en om het scherpstelpunt te bepalen. Dit is veel beter dan de slidebar van de EOS R, daar kon ik maar niet aan wennen. Ook is de kantelknop achterop vervangen door een draaischijf zoals we die eerder hadden. Opgeteld zitten er nu drie draaiknoppen op de body die te programmeren zijn voor bijvoorbeeld diafragma, sluitertijd en ISO. De bediening is zeer gebruiksvriendelijk en de mogelijkheden om knoppen te personaliseren zijn enorm. Ben je een Canon EOS gewend, dan kun je zo aan de slag!

De Canon EOS R6 in de praktijk

Afgaand op de specificaties, is deze camera naar mijn idee een allround camera. Om bepaalde functies van de camera te testen, heb ik hem meegenomen naar mijn favoriete landschap: de kust. De EOS R6 heb ik in combinatie met een aantal lenzen gebruikt. De EF-objectieven heb ik in combinatie met de Canon Control Ring Mount Adapter EF-EOS R gebruikt:

Review Canon EOS R6 systeemcamera - 4

De EOS R6 is misschien niet de meest voor de hand liggende keuze voor landschapsfotografie. Hij heeft ‘maar’ 20 megapixels tegenover de 45 miljoen van de R5. Ten opzichte van de EOS R is dit zelfs een achteruitgang in pixels. Hoe groot dit probleem is hangt er vanaf wat je met je beelden gaat doen. Voor een perfecte afdruk van 45 bij 30 centimeter, zijn de bestanden uit de EOS R6 groot genoeg. De bestanden van de EOS R6 hebben geen nadelige invloed op je workflow, maar die uit de EOS R5 zijn dermate zwaar dat dit van invloed kan zijn op je computerconfiguratie. Ook is de EOS R5 fors duurder.

Review Canon EOS R6 systeemcamera - 5

Hulpmiddelen met scherpstellen

Ik ben gewend aan een elektronische zoeker en zou niet anders meer willen. Fantastisch om in de heldere zoeker het histogram en wijzigingen, van bijvoorbeeld de belichting of witbalans, direct te kunnen zien. De diverse hulpmiddelen om manueel scherp te stellen werken ook plezierig. Je ziet hier de afstandsschaal terug die we niet meer op de RF lenzen zien. Kan handig zijn als je werkt met de hyperfocale afstand.

Verder zien we, net boven het groene vierkantje, de focusgeleider. Is het onderwerp groen en vallen de twee puntjes op elkaar, dan is het onderwerp scherp. Is het onderwerp niet scherp, dan zijn ze wit. Een derde hulpmiddel is focus peaking: randen van de onderwerpen die in de scherpte vallen, worden rood weergegeven. Als laatste is het beeld nog tot 10x te vergroten. De kwaliteit van de elektronische zoeker is prima, hetzelfde als de EOS R.

Review Canon EOS R6 systeemcamera - 6

Beeldkwaliteit en dynamisch bereik

Over de beeldkwaliteit van mijn EOS 5D IV en de EOS R was ik de laatste jaren dik tevreden en de EOS R6 doet daar niet voor onder. Volgens vele testen heeft de R6 minder ruis dan zijn voorgangers. Dit zal het gevolg zijn van de grotere pixels. Ook zou de EOS R6 een groter dynamisch bereik hebben, dan zowel de 5D Mark IV als de EOS R. Bij een groot dynamisch bereik is het gemakkelijker om in de nabewerking de details uit de lichte en donkere partijen terug te halen.

Ik heb dat niet echt getest maar om toch een indruk te kunnen geven heb ik mijn grijsfilters, die ik daar normaal voor gebruik, in de tas gelaten en de onderstaande beelden gemaakt. Het beeld is belicht op de hoge lichten. In Lightroom heb ik de lucht vervolgens bijna twee stops donkerder gemaakt en de voorgrond ruim twee stops lichter. Daarna heb ik als test de voorgrond nog een extra stop opgelicht. Voor mij hebben de beelden ruim voldoende mogelijkheden om de nodige details terug te halen.

Review Canon EOS R6 systeemcamera - 7
Review Canon EOS R6 systeemcamera - 8
Review Canon EOS R6 systeemcamera - 9

Automatische scherpstelling

Naar de autofocus van deze camera was ik erg benieuwd! Canon heeft het over het snelste autofocus systeem ter wereld. Eerst zien en dan geloven! Ik heb de Canon adapter EF-EOS R en het Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS II USM objectief op de R6 gezet en heb gezocht naar vogels langs de vloedlijn.

Wat ik eerst tegenkwam was een groepje Steenlopers die druk aan het foerageren waren en geen moment stilstonden. De camera heb ik ingesteld op de autofocus methode die gedetecteerde dieren volgt. De oog-autofocus stond ingeschakeld. Verder had ik nog een initieel AF-punt ingesteld op het middelste AF-vlakje.

Het AF-punt in het midden heb ik op een vogel gericht om een foto te maken. Verbluffend om te merken is dat de camera onmiddellijk scherp stelt op de plek waar jij op richt, om vervolgens direct te switchen naar het oog! De Steenloper gaat bewegen en het enige wat je hoeft te doen, is zorgen dat de vogel in beeld blijft terwijl je de compositie bepaalt. De autofocus blijft het oog volgen. Echt geweldig! Ik ben ervan onder de indruk en sta te trappelen om meer te gaan testen. Misschien goed om te vermelden dat ik geen nadelige invloed van de adapter EF-EOS R heb kunnen ontdekken. Alles werkt naar behoren en de autofocus is bloedsnel.

Wat bij het fotograferen van snelle onderwerpen ook meehelpt, is de mechanische transportmodus van 12fps en de elektronische van 20fps. In de elektronische stand is de camera volledig geluidloos en kun je alleen aan het tellertje van nog te maken beelden zien, dat de camera het doet…, en snel ook.

Review Canon EOS R6 systeemcamera - 10

Na de Steenlopers kwam ik een groep Drieteenstrandlopers tegen. Toen heb ik de Canon 300mm f/2.8L IS II USM en de Canon EF 2.0x Extender II via de adapter, op de camera gezet. De ISO heb ik opgehoogd naar ISO 6400 om deze nooit stilstaande vogeltjes te fotograferen. Ook bij dit veel kleinere vogeltje werkt de autofocus uitstekend.

Review Canon EOS R6 systeemcamera - 11

Persoonlijk heb ik geen probleem met wat ruis in een foto. Met mijn EOS R ging ik meestal niet hoger dan ISO 3200. Met de EOS R6 heb ik de foto hierboven op ISO 6400 gemaakt. Oordeel zelf, maar voor mij alleszins bruikbaar...

In-body beeldstabilisatie

De EOS R6 is voorzien van een 5-assige In Body Image Stabilizer, IBIS. Deze stabilisatie werkt samen met de gebruikte lens. Een EF-lens zonder IS heeft hier dus ook profijt van. Een EF-lens met stabilisatie nog wat meer. Gecombineerd met een van de nieuwe RF lenzen claimt Canon zelfs een stabilisatie van maximaal 8 stops. Wat ik heb gedaan is kijken naar wat het doet bij het werken met een lange(re) sluitertijd aan zee. Ik heb dit getest met het Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM objectief. Met sluitertijden zo rond de 0.3 seconde kwam ik tot een groot percentage scherpe beelden. Bij sluitertijden tussen 0.5 en 1 seconde zat er af en toe een scherpe opname tussen die ik als toevalstreffer beschouw.

Review Canon EOS R6 systeemcamera - 12

Wat is mijn conclusie?

Ik heb helaas nog niet alle mogelijkheden van de camera uitgeprobeerd. Zo heb ik bijvoorbeeld helemaal niet naar het maken van video’s gekeken. Maar is dit een goede allround camera? Wat mij betreft wel. Als je alleen landschappen fotografeert, flink wilt croppen of echt grote afdrukken wil maken heb je waarschijnlijk liever de EOS R5. Maar de 20 megapixel sensor van de EOS R6 levert prachtige beelden met weinig ruis.

De IBIS werkt goed en niet alleen met de nieuwe RF-objectieven, maar ook met de oudere EF- en EF-S objectieven. Het autofocus-systeem is fantastisch en de tracking functie werkt echt heel goed. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van de Canon EOS R. In de komende tijd ga ik zeker nog meer testen met de Canon EOS R6 systeemcamera!

Bekijk de Canon EOS R6 systeemcamera

Auteur

Jan en Mart Smit

Jan en Mart Smit, vader en zoon, zijn samen Smit in Beeld. Begonnen met kleinschalige fotoworkshops en cursussen, tegenwoordig ook actief in internationale fotoreizen, presentaties in binnen- en buitenland. Ze hebben een diverse fotocollectie en zijn succesvol geweest in toonaangevende fotowedstrijden.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.