Een terugblik op mijn bijzondere fotoreis naar Zermatt

Willem Sizoo
2 jaar geleden

Door mijn werk van de afgelopen jaren te analyseren kreeg ik inspiratie voor een nieuw project. Een project waar ik echt veel voldoening uit wilde halen door foto’s te maken die meer zijn dan gewoon ‘mooi’. Foto’s waar ik meer mee wilde doen dan alleen maar online delen. Dit hebben jullie van dichtbij kunnen zien in A Cover Story, een documentaire die bestaat uit vijf video’s. In dit blog leg ik nog wat meer uit over mijn gedachtegangen als fotograaf en kijk ik terug op mijn reis.

Dit was mijn oorspronkelijke idee

Ik ben begonnen met het delen van mijn foto’s op Instagram. Je deelt foto’s en iedereen kan ze bekijken, maar zo’n platform heeft nadelen. Mensen kijken relatief kort naar een beeld en het kan zijn dat een foto niet optimaal tot zijn recht komt. Het medium van waar en hoe mensen naar beelden kijken kan een foto of serie zoveel meerwaarde geven. Je kijkt anders naar foto’s in een museum dan wanneer je door een magazine bladert. Bijna alles is online en ik hecht daar zelf bijna geen waarde meer aan beelden die ik online zie. Ik word meer geïntrigeerd door foto’s in een kunstgalerie of een goed fotoboek. Dat is de reden dat ik meer wilde doen met deze fotoserie.

Hoe heb ik de locatie uitgekozen?

Ik heb meerdere locaties die ik al ken, maar bewaar voor toekomstige projecten. De desbetreffende locatie in Zermatt stond ook al een tijdje op mijn lijstje en paste perfect met het beeld en het gevoel wat ik wilde vastleggen. Ik probeer zelf altijd om unieke locaties te vinden, omdat ik een interesse heb in het onbekende. Het vinden van unieke plekken waar je het niet verwacht is voor mij de echte uitdaging.

Zo heb ik de fotoreis voorbereid

Van te voren doe ik online research en soms kijk ik ook in boekjes of reisgidsen. Ik verdiep mij in een plek of regio om erachter te komen wat een plek allemaal te bieden heeft. Vooraf probeer ik contact te leggen met mensen daar die al ken of het lukt via via om een lokale bewoner wat vragen te stellen. Eenmaal op reis kom ik vaak nog meer te weten door heel uitgebreid met andere mensen te praten. Zo krijg ik een steeds beter beeld van interessante plekken om naartoe te gaan.

Minimale uitrusting meenemen

Tijdens een reis houd ik ervan om flexibel te blijven in mijn doen en laten. Daarom neem ik het liefst een zo minimaal mogelijke uitrusting mee. Zo heb ik bijvoorbeeld geen filters of een statief meegenomen. De foto die op de cover van Zoom.nl is gekomen heb ik met een lange sluitertijd gemaakt. Een steen deed ter plekke dienst als statief om bewegingsonscherpte te voorkomen. Er is altijd wel een andere manier of een alternatief te vinden!

Wat ik dan wél bij me had? Een lichte camera, de Panasonic Lumix DC-S5 systeemcamera en drie objectieven. Het Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 objectief is een fijne allround lens waarmee ik zowel landschap- als portretfoto’s kan maken. Deze lens is wat zwaarder door de lichtsterkte, maar de kwaliteit is zo goed dat ik ‘m niet thuis wil laten.

Echt weidse foto’s maak ik met de Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0 lens. Voor momenten dat ik meer bereik nodig zou hebben, heb ik het Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/4.0 OIS objectief meegenomen. Met een totaal bereik van 16mm tot 200mm kan ik tijdens een fotoreis alles vastleggen wat ik wil.

> Bekijk alle Panasonic lenzen

Trek naar het onbekende

Waarom zou ik een foto willen maken op een locatie die al duizenden keren is gefotografeerd? Ik kies er altijd voor om geen landschapsfoto’s te maken die iedereen al kent. Ik wil iets unieks maken. Heel soms ga ik de uitdaging aan door op een bekende plek te fotograferen, maar ik probeer mijn beelden alsnog uniek te maken door er een eigen twist aan te geven. Afhankelijk van de locatie zelf en de mensen met wie ik ben, probeer ik de samenkomst van dat alles op beeld vast te leggen. Dit kun je uitstippelen of ik laat het organisch gebeuren.

Hoe reizen en fotografie samengaan

Fotografie verlaagt de drempel om mensen te leren kennen en nieuwe plekken te bezoeken. Door fotografie kijk ik anders naar naar verschillende plekken en culturen en ben ik meer de schoonheid van dingen in gaan zien. De camera is een middel dat mijn kijk op dingen en ontmoetingen met anderen vastlegt. Het zien van nieuwe plekken en het ontmoeten van unieke mensen met unieke verhalen is waar ik het allemaal voor doe, nog meer dan de uiteindelijke foto’s die ik daarvan maak.

Zo kijk ik terug op de reis

Dit was een van mijn eerste reizen nadat het een langere periode niet mogelijk was. Het zijn op een nieuwe plek geeft mij enorme inspiratie en motivatie om door te gaan met wat ik aan het doen ben. Hierdoor wil ik er nog meer op uit trekken. Door deze reis realiseerde ik mij ook weer hoeveel mooie natuur er is - ook binnen Europa. Voor nu voeg ik eerst wat beelden aan het portfolio op mijn website toe. Misschien print ik in de toekomst sommige beelden uit op groot formaat. Een serie prints samen met andere foto’s, gemaakt op andere plekken en van andere mensen. Afsluitend wil ik het volgende meegeven: ga er op uit, spreek onbekende mensen aan en durf te fotograferen wat én hoe jij zelf wilt!

Handig voor reisfotografie

Auteur

Willem Sizoo

Willem Sizoo legt de focus op mode-, lifestyle- en reisfotografie én een combinatie van dat alles. Zijn beelden zijn een samenkomst van referenties uit de fotografie, kunst, mode en zijn ambitie om bijzondere mensen en plekken samen te willen brengen. Hij is ambassadeur voor Panasonic, oprichter van studio PRE-RESERVED en heeft vele grote namen als klant.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.