CameraNU Logo

Statievenvinder

Statieven

Om het statief te vinden dat het beste bij jou past, helpt CameraNU.nl je graag op weg. Gebruik de statiefvinder of selecteer een van de categorieën op deze pagina. Hiermee zet je een snelle en grote stap richting jouw nieuwe uitrusting. Het geeft je een hoop nieuwe mogelijkheden. Denk hierbij aan het maken van foto's met lange sluitertijden zonder het zien van de minimale trillingen. Daarnaast zorgt een statief ervoor dat je bewuster bezig gaat met het maken van mooie beelden. Je bent vaak wat langer bezig met alles opzetten waardoor je nog beter nadenkt over de ideale compositie voor het maken van je beeld. Dit mag dus niet ontbreken in je uitrusting.

Statieven

Een statief is voor veel fotografen onmisbaar. Zonder een statief is het maken van foto's met lange sluitertijden enorm lastig. Hoe stabiel je de camera zelf ook houdt, vaak zie je alsnog de minimale trillingen. Statieven zorgen ervoor dat je bewuster bezig gaat met het maken van mooie beelden. Je bent vaak wat langer bezig met alles opzetten waardoor je nog beter nadenkt over de ideale compositie voor het maken van je beeld. Wanneer je de camera voor langere tijd op dezelfde plek wilt houden is een statief ook de ideale uotkomst. Denk bijvoorbeeld aan een het maken van timelapses of het vloggen/livestreamen vanuit een studio. Dit mag dus niet ontbreken in je uitrusting.

Materiaal: Aluminium
Maximale hoogte met middenkolom: 175cm
Transportlengte: 66cm
Aantal secties: 3
Materiaal: Carbonfiber
Maximale hoogte met middenkolom: 157.5cm
Transportlengte: 43.5cm
Aantal secties: 4
Materiaal: Aluminium
Maximale hoogte met middenkolom: 109cm
Transportlengte: 24.5cm
Aantal secties: 1
Materiaal: Aluminium
Maximale hoogte met middenkolom: 140cm
Transportlengte: 32cm
Aantal secties: 5

Gratis verzending vanaf

 €50
Materiaal: Roestvrij staal
Maximale hoogte met middenkolom: 20cm
Transportlengte: 23cm
Aantal secties: 2
Materiaal: Carbonfiber
Maximale hoogte met middenkolom: 138cm
Transportlengte: 33cm
Aantal secties: 5
Materiaal: Aluminium
Maximale hoogte met middenkolom: 151cm
Transportlengte: 40cm
Aantal secties: 4
Materiaal: Aluminium
Maximale hoogte met middenkolom: 152.4cm
Transportlengte: 39.4cm
Aantal secties: 5

30 dagen bedenktijd

Materiaal: Aluminium
Maximale hoogte met middenkolom: 154cm
Transportlengte: 38cm
Aantal secties: 6
Materiaal: Aluminium
Maximale hoogte met middenkolom: 120cm
Transportlengte: 38.5cm
Aantal secties: 4
Materiaal: Carbonfiber
Maximale hoogte met middenkolom: 171.5cm
Transportlengte: 48cm
Aantal secties: 4
Materiaal: Roestvrij staal
Maximale hoogte met middenkolom: 21cm
Transportlengte: 18.5cm
Aantal secties: 1
Je hebt 12 van de 815 producten gezien

Wat is een statief?

Een statief voor je camera camera is een ideaal hulpmiddel tijdens het fotograferen of filmen. Denk aan het fotograferen met langere sluitertijden of met tele- en macrolenzen. Je gebruikt het om je camera te ondersteunen, als een standaard voor je camera. Er zijn ook soorten voor elk type fotografie. Zo heb je speciale versies voor bijvoorbeeld vakantie, die lekker klein kunnen worden vervoerd. Voor in kleinere ruimtes zijn er mini statieven die je gemakkelijk op je tafel zet en lampstatieven voor wanneer je er eentje nodig hebt voor verlichting i.p.v. een camera. elk type heeft zijn voor- en nadelen.

Kenmerken van statieven

Kenmerken van een statief zijn het draagvermogen, aantal pootsecties, transportlengte etc. Ook heb je geen last van ongewenste trillingen tijdens het fotograferen en filmen.

In welke situatie ga je het statief gebruiken?

In welke situatie je het statief gebruikt hangt af met welke fotografie je te maken hebt. Je hebt namelijk verschillende statieven voor elk soort fotografie, zoals landschapsfotografie, macrofotografie, reisfotografie, sportfotografie, studiofotografie en video-opnames. Elk type fotografie komt weer met eigen uitdagingen daarom zijn er veel verschillende soorten statieven gemaakt. Wanneer je landschappen op vakantie wil vastleggen heb je bijvoorbeeld een heel ander statief nodig dan wanneer je macro foto's wil gaan maken. Bedenk van te voren dus goed wat je wil gaan doen en zoek op een statief die daarvoor gemaakt is en jou de juiste voordelen biedt. Daarnaast zijn er ook lichtstatieven. Een lichtstatief, ook wel lampstatief genoemd, heeft de mogelijkheid om je verlichting hierop te zetten.

Wat zijn de voordelen van een statief?

Een goed statief gebruiken brengt een aantal voordelen met zicht mee. Allereerst is het makkelijker om bezig te gaan met langere sluitertijden. Dit geeft een hele andere sfeer in je beelden. Anders ga je al snel de minimale trillingen van bijvoorbeeld je hand in het beeld zien waardoor de foto onscherp wordt. Ook wanneer je bijvoorbeeld in de nacht wil fotograferen is het enorm handig voor het gebruik van de langere sluitertijden om genoeg licht te krijgen. Wanneer je laag bij de grond wil fotograferen is een (mini) statief handig om mee te nemen.

Ook wanneer je veel bezig bent met het experimenteren met het effect van diafragma waarden of verschillende belichtingen is het een must. Dit voorkomt dat je steeds weer dezelfde compositie in beeld moet krijgen en weer scherp moet stellen. Zo kan je goed het effect zien van de verschillende waardes waarmee je fotografeert.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een statief?

Bij het aanschaffen kun je letten op de volgende punten:

  • Materiaalkeuze: aluminium of carbon?
  • Welke belastbaarheid heb je nodig?
  • Gewicht
  • De juiste hoogte
  • Aantal pootsecties
  • Transportlengte

Het is belangrijk om goed na te denken over deze punten. Wanneer je veel op pad bent is het wel zo fijn om een wat lichter statief te hebben. Carbon statieven zijn bijvoorbeeld lichter dan een aluminium statief. Let hierbij wel goed op dat het draaggewicht wel voldoende is voor jou. Een goede vuistregel hiervoor is ongeveer 1,5x het gewicht wat je erop wil zetten. Zo weet je zeker dat het niet instabiel wordt en heb je nog wat ruimte om je apparatuur uit te breiden. Ook de transportlengte is van belang wanneer je veel onderweg bent. Daarnaast is het goed om te kijken naar de juiste hoogte. Zowel aan de maximale als de minimale kant. Als laatste kan je ook nog kiezen voor een statief kop die je kan vervangen, dan kan je als het moet deze nog een keer vervangen. Bedenk van te voren goed wat je wil gaan fotograferen of filmen, neem hierbij ook mee wat je in de toekomst wil gaan doen. Sluit het daar ook nog bij aan?

Hulp nodig bij het kiezen?

Bij CameraNU.nl zit je altijd goed voor de aankoop van een statief. Twijfel je welke het beste bij je past? Bij CameraNU.nl hebben we veel verschillende soorten. De medewerkers op onze klantenservice denken graag met je mee en helpen je met plezier op weg naar de juiste keuze. Via onze contactpagina neem je contact met ons op! Op onze advies voor statieven vind je ook al de nodige informatie!

Interessant artikelen omtrent statieven

Meer lezen over statieven? Hieronder staan een aantal interessante artikelen: