Statievenvinder

Statieven

Om het statief te vinden dat het beste bij jou past, helpt CameraNU.nl je graag op weg. Gebruik de statiefvinder of selecteer een van de categorieën op deze pagina. Hiermee zet je een snelle en grote stap richting jouw nieuwe uitrusting. Het geeft je een hoop nieuwe mogelijkheden. Denk hierbij aan het maken van foto's met lange sluitertijden zonder het zien van de minimale trillingen. Daarnaast zorgt een statief ervoor dat je bewuster bezig gaat met het maken van mooie beelden. Je bent vaak wat langer bezig met alles opzetten waardoor je nog beter nadenkt over de ideale compositie voor het maken van je beeld. Dit mag dus niet ontbreken in je uitrusting.

Handig: Alles over statieven | Tips voor het kopen van statieven | Hoe maak je je statief schoon?

Statieven

Een statief is voor veel fotografen onmisbaar. Zonder een statief is het maken van foto's met lange sluitertijden enorm lastig. Hoe stabiel je de camera zelf ook houdt, vaak zie je alsnog de minimale trillingen. Statieven zorgen ervoor dat je bewuster bezig gaat met het maken van mooie beelden. Je bent vaak wat langer bezig met alles opzetten waardoor je nog beter nadenkt over de ideale compositie voor het maken van je beeld. Wanneer je de camera voor langere tijd op dezelfde plek wilt houden is een statief ook de ideale uotkomst. Denk bijvoorbeeld aan een het maken van timelapses of het vloggen/livestreamen vanuit een studio. Dit mag dus niet ontbreken in je uitrusting.

Direct naar: Tripod | Monopod | Mini statief | Statiefkop | Lampstatief | Schroeven

Handig: Alles over statieven | Tips voor het kopen van statieven | Hoe maak je je statief schoon?

Wat is een statief?

Een statief voor je camera camera is een ideaal hulpmiddel tijdens het fotograferen of filmen. Denk aan het fotograferen met langere sluitertijden of met tele- en macrolenzen. Je gebruikt het om je camera te ondersteunen. Er zijn ook soorten voor elk type fotografie. Zo heb je speciale versies voor bijvoorbeeld vakantie, die lekker klein kunnen worden vervoerd. Voor in kleinere ruimtes zijn er mini statieven die je gemakkelijk op je tafel zet en lampstatieven voor wanneer je er eentje nodig hebt voor verlichting i.p.v. een camera. elk type heeft zijn voor- en nadelen.

Kenmerken van statieven

Kenmerken van een statief zijn het draagvermogen, aantal pootsecties, transportlengte etc. Ook heb je geen last van ongewenste trillingen tijdens het fotograferen en filmen.

In welke situatie ga je het statief gebruiken?

In welke situatie je het statief gebruikt hangt af met welke fotografie je te maken hebt. Je hebt namelijk verschillende statieven voor elk soort fotografie, zoals landschapsfotografie, macrofotografie, reisfotografie, sportfotografie, studiofotografie en video-opnames. Elk type fotografie komt weer met eigen uitdagingen daarom zijn er veel verschillende soorten statieven gemaakt. Wanneer je landschappen op vakantie wil vastleggen heb je bijvoorbeeld een heel ander statief nodig dan wanneer je macro foto's wil gaan maken. Bedenk van te voren dus goed wat je wil gaan doen en zoek op een statief die daarvoor gemaakt is en jou de juiste voordelen biedt.

Wat zijn de voordelen van een statief?

Een goed statief gebruiken brengt een aantal voordelen met zicht mee. Allereerst is het makkelijker om bezig te gaan met langere sluitertijden. Dit geeft een hele andere sfeer in je beelden. Anders ga je al snel de minimale trillingen van bijvoorbeeld je hand in het beeld zien waardoor de foto onscherp wordt. Ook wanneer je bijvoorbeeld in de nacht wil fotograferen is het enorm handig voor het gebruik van de langere sluitertijden om genoeg licht te krijgen. Wanneer je laag bij de grond wil fotograferen is een (mini) statief handig om mee te nemen.

Ook wanneer je veel bezig bent met het experimenteren met het effect van diafra