Lens adapters

Een lens adapter zorgt ervoor dat je ook lenzen van andere merken of oude lenzen kan gebruiken voor jouw camera. Een lens adapter wordt ook wel een mount adapter of objectief adapter genoemd. Een lens adapter ziet eruit als een ring die aan de ene kant op de camera past en aan de andere kant op de lens. Een groot voordeel van een lens adapter is dat je op deze manier je oude lenzen nog gewoon kan gebruiken op je nieuwe camera. Je hoeft dan geen nieuwe lenzen te kopen.

Bij Cameranu verkopen we gewone 'simpele' lens adapters en elektronische 'smart' adapters. Met een simpele adapter kun je een lens fysiek koppelen aan je camera. De digitale functies, zoals autofocus en beeldstabiliteit, werken dan niet. Met een elektronische adapter werken deze functies wel.

Bekijk alle lens adapters

466 Resultaten
Je hebt 12 van de 466 producten gezien

Lens adapter kopen?

Waarom een lens adapter kopen?

Een lens adapter kan in verschillende situaties handig zijn. Als je bijvoorbeeld nog een lens hebt van je oude camera, dan kun je deze met een lens adapter op je huidige camera monteren en nog steeds gebruiken. Ook kun je zo op de rommelmarkt een goedkope oude lens op de kop tikken en hem toch nog gebruiken op je eigen camera!

Lens adapters kopen: waar moet je op letten?

Belangrijk om te bedenken is wat jij wil dat de lens kan. Hoe goed moet de lens kunnen 'communiceren' met jouw camera?

Lens adapters zijn er in verschillende prijsklassen. Een gewone lens adapter koop je al voor een paar tientjes, daarentegen is een 'slimme' adapter waarmee je veel functies van je lens behoudt vaak wat duurder.

Een gewone lens adapter kun je: scherpstellen door te draaien aan de scherpstelring. Je moet het schuifje op je lens dan wel even omzetten van AF-MF naar MF. Ook kun je allen met de kleinste scherpte diepte fotograferen als je lens geen handmatige diafragma instelring heeft. Met een simpele adapter kun je dus ook geen gebruik maken van bepaalde functies op je camera. Beeldstabilisatie werkt niet, lensinformatie wordt niet opgeslagen in het fotobestand en bijv. een automatische panorama functie werkt niet.

Een slimme lens adapter behoudt signaaloverdracht tussen camera en objectief. Deze adapters zijn vaak van het merk zelf. Zo verkoopt Canon lens adapters voor de Canon EOS M systeemcamera's, die zorgen voor functie behoudt van bijvoorbeeld een Canon EF lens. Er zijn ook slimme adapters van onafhankelijke merken te koop die een objectief van merk A monteren op een camera merk B. Bijvoorbeeld een Canonf EF lensmount op een Sony E mount. Merken als Sigma en Yongnuo maken bijvoorbeeld adapters die hier erg geschikt voor zijn.

Registerafstand
Om de juiste adapter te kopen moet je de registerafstand van je camera weten. Dit is de afstand tussen de metalen montagering van de camera tot de chip of film in het camerahuis. Om je adapter tot in het oneindige te laten focussen, is het belangrijk dat de registerafstand van het objectief groter is dan de registerafstand van de camera. Mirrorless camera’s hebben het voordeel dat de registerafstand erg kort is. Voor een systeemcamera is het daarom ook iets makkelijker om een passende adapter te vinden.