Zo maak je de mooiste tulpenfoto's

Het beste moment om tulpen te fotograferen is wanneer ze bijna of juist nét in volle bloei staan. Waar zijn de mooiste tulpenvelden in Nederland te vinden en hoe kun je ze het beste fotograferen? Lees deze tips!

Waar zijn de tulpen te vinden?

De meeste tulpenvelden zijn te vinden in de omgeving van de Keukenhof in Lisse, in de Flevopolder en in de Noordoostpolder. Jaarlijks is er in de Noordoostpolder een speciale autoroute van meer dan 100 kilometer tussen al die prachtige velden door! Ook in de omgeving van Schagen en Goeree-Overflakkee zijn er mooie bloemenvelden te spotten.

Hoe maak je een goede compositie?

Tulpen staan op een veld in rijen van ongeveer een meter breed naast elkaar. Er lopen daardoor veel lijnen in de bloemenvelden die je kunt gebruiken als leidende lijn in je foto’s. Laat de lijnen vanuit een hoek naar het midden lopen, of zoek een symmetrisch standpunt. Houd altijd je horizon in de gaten! Zet daarom het raster van je foto-app op je telefoon of op het beeldscherm van je camera aan als hulp.

Zo maak je de mooiste tulpenfoto's - 1

Tulpenvelden vastleggen met je groothoek

Met een groothoeklens kun je de grootte en weidsheid van de velden benadrukken, bijvoorbeeld een 16-35mm, een 24mm of een 15mm objectief. Gebruik de groothoek ook eens om vanaf de grond foto’s te maken van de tulpen. Je kunt van relatief dichtbij scherpstellen op een tulp en het extreme perspectief geeft een heel leuk effect!

Bekijk alle groothoeken

Tulpen fotograferen met een telelens

Pak je telelens en zoom eens tot de uiterste stand in om een close-up te maken van een tulp. Door de grote brandpuntsafstand wordt er maar een klein gedeelte scherp en de achtergrond wordt onscherp. Zo maak je tulpenfoto’s met een hele zachte sfeer! In sommige velden staat een tulp met een afwijkende kleur of zit er een gele kwikstaart op de tulpen. Dit geeft een prachtig contrast.

Bekijk alle telelenzen

Macrofoto’s maken van tulpen

Wil je juist de kleinste details van een tulp vastleggen? Pak dan je macrolens of een tussenring erbij! Met een macrolens kun je heel dicht bij de tulpen komen en in close-up de fijne lijnen van de blaadjes of juist de stamper en de meeldraden fotograferen. Dit kun je natuurlijk ook gewoon thuis doen met een bos tulpen op de keukentafel.

Bekijk alle macrolenzen

Schaduwen oplichten

Wil je de schaduwen bij een tulp wat oplichten? Neem dan wat aluminiumfolie, een groot wit vel papier of een klein reflectiescherm mee zoals het Caruba 5-in-1 reflectiescherm. Hiermee weerspiegel je het licht en licht je de schaduwen op. Dan zie je veel meer details van de tulp!

Ga vroeg of juist laat op pad

Wat voor licht wil je in je foto's? 's Ochtends vroeg of ‘s avonds rond zonsondergang is het licht vaak mooier dan overdag. Houd hier rekening mee en ga daarom extra vroeg of juist laat op pad voor het mooiste licht. Fotografeer een mooie zonsondergang of maak een close-up in het eerste ochtendlicht.

Camera instellingen bij harde wind

Als het waait, dan zullen de tulpen flink bewegen en is het uitdagender om ze scherp op de foto te krijgen. Gebruik dan een wat kleiner diafragma (een f-getal hoger dan f/5.6) en een korte sluitertijd (bijvoorbeeld 1/500e van een seconde) om scherpe tulpenfoto’s te maken.

Doe voorzichtig met de tulpen

Wees voorzichtig bij het fotograferen van de tulpen! Ga niet het veld in, maar blijf aan de rand en let op met het neerzetten van je statief. Vanaf de rand van het veld kun je prachtige foto's maken met zowel een groothoek als met een telelens. De tulpen zijn van een boer dier er geld mee wil verdienen. Door het veld te betreden kun je ziektes overbrengen naar andere bollenvelden of tulpen beschadigen waardoor de bollen minder opleveren. Wil je toch het veld in, vraag dan eerst even om toestemming.

Handig als je tulpen gaat fotograferen

Meer lezen over fotografie?

Zo fotografeer je bloesem
Zo fotografeer je bloesem
Bloesem is er kort, dus je moet snel je kans grijpen als je het wilt fotograferen. Houd je omgeving in de gaten en gebruik deze tips!
Lees meer
Instellingen voor macrofoto's
Instellingen voor macrofoto's
De instellingen zijn afhankelijk van een aantal factoren: wat je wilt bereiken met een foto, hoe groot je onderwerp is en hoeveel licht er is.
Lees meer