Do's en don'ts voor macrofotografie

Macrofotografie is een leuke vorm van fotografie, waarmee je heel dicht op je onderwerp kunt fotograferen. Wil je zelf graag aan de slag met macrofotografie? Deze handige do’s en don’ts kunnen je goed op weg helpen om zelf mooie macrofoto’s te maken!

Don't 1: Onvoorbereid op pad gaan

Je hebt besloten om er lekker op uit te gaan om macrofoto’s te maken. Na een half uur fotograferen valt je camera uit of geeft je display aan dat je SD-kaart vol is. Dit is natuurlijk erg jammer, vooral als je net op een locatie bent waar mooie bloemen zijn of veel insecten rondvliegen. Vergeet niet om volle accu’s en een extra geheugenkaartje mee te nemen. Bedenk van te voren wat voor foto’s je wilt maken. Wil je spelen met licht? Dan is een lampje of een reflectiescherm handig om mee te nemen. Plan wat je wilt maken en wat je nodig hebt. Zo ben je ervan verzekerd dat je onbezorgd kunt fotograferen!

Don’t 2: Te veel spullen meenemen

Niks meenemen is niet zo slim, maar te veel meenemen kan je ook belemmeren in het fotograferen. Ten eerste is het niet praktisch als je zwaar beladen met misschien zelfs meerdere tassen het veld in trekt: je bent al moe voordat je bent begonnen met fotograferen. Daarnaast kun je met al die spullen ook keuzestress krijgen voor wat je wel of niet gaat gebruiken.

Om macrofoto’s te maken heb je in principe alleen een statief, macro- of telelens nodig en natuurlijk je camera met accessoires zoals een SD-kaart en accu. Heb je van te voren een idee en heb je daar iets extra’s voor nodig zoals een lampje? Neem deze dan zeker mee! Maar je hoeft zeker niet al je apparatuur mee te nemen om leuke macrofoto’s te maken.

Don’t 3: Geen wekker zetten

Je hebt macrofoto's gezien waar de dauwdruppels op een libelle of bloem zitten en wilt dit graag vastleggen. Dauwdruppels zijn alleen in de vroege ochtend te zien op planten en insecten, naarmate de zon opkomt verdampen de druppels en zijn ze weg voor de rest van de dag. Vergeet niet om je wekker te zetten en er op tijd uit te gaan! De natuur verandert constant tijdens een dag, houdt dus in de gaten hoe laat een bepaalde situatie zich voor zal doen. Dit voorkomt teleurstelling.

Don't 4: De omgeving naar jouw hand zetten

Tijdens het fotograferen zie je een prachtige bloem tussen de planten verschuilen, alleen zit er net een takje of blaadje in de weg. Verwijder deze niet! Probeer om de natuur tijdens het fotograferen zo min mogelijk te verstoren, zodat planten en insecten zich ook niet verstoord voelen. Ga daarentegen vanuit een andere hoek te fotograferen of ga desnoods op zoek naar een ander onderwerp. Het leuke aan macrofotografie is dat je van bijna alles om je heen een interessant detail kunt vastleggen.

Do 1: Wees creatief

Bij macrofotografie denk je vaak aan de natuur, met name aan bloemen en insecten. Maar macrofotografie is veel meer dan alleen deze onderwerpen! Macrofotografie kan overal en er zijn ontelbaar veel onderwerpen. Het reliëf van herfstbladeren, ijskristallen, mos op stenen, bijzondere insecten en ook van sieraden, druppels en stenen zelf kun je bijvoorbeeld macrofoto’s maken. Met macrofotografie kun je écht je creativiteit kwijt.

Lees hier hoe je kunt experimenteren met macrofotografie

Do 2: Fotografeer ruim

Door van dichtbij te fotograferen, kun je de neiging krijgen om je onderwerp het hele kader te laten vullen. Voor een interessante foto is het handig om juist wat ruimer te fotograferen. Zo kun je later tijdens het nabewerken de foto nog makkelijk iets draaien of croppen zodat het onderwerp op een andere manier centraal staat en je een meer interessante foto hebt!

Ontdek hier 7 tips voor de compositie van macrofoto’s

Do 3: Heb respect voor de natuur

Ga je de natuur in om te fotograferen? Houdt dan rekening met de natuur om je heen. Kijk goed naar waar je wel en niet mag komen in bepaalde natuurgebieden, of er speciale openingstijden zijn en let ook op waar je loopt. Je kunt uit enthousiasme naar een mooie bloem rennen, maar ondertussen kun je andere bloemen eromheen vertrappen. De natuur heeft prachtige dingen te bieden, probeer deze altijd zoveel mogelijk te respecteren.

Do 4: Zoek je onderwerp dichtbij

Woon je niet dichtbij een bos of natuurgebied, of heb je gewoon niet zoveel zin om de deur uit te gaan? Geen probleem! Als je planten in je tuin, huis of op je balkon hebt, dan kun je ook al boeiende macrofoto’s maken. Of zoek het juist binnen op en ga eens olie druppels in water fotograferen. Je hoeft niet lang onderweg te zijn om een leuke foto te maken. Kijk eerst in de buurt om je heen en denk vooral klein. Je zult merken dat er genoeg leuke onderwerpen in de buurt zijn!

Ontdek hoe je olie in water fotografeert

Do 5: Heb plezier

Het belangrijkste is dat je vooral plezier hebt van het fotograferen. Iedereen vindt een andere vorm van fotografie mooi en daarom is het ook zo leuk om te doen. Je kunt maken wat je wilt! Een foto is pas echt geslaagd als je zelf veel plezier hebt gehad tijdens het maken en je erop terugkijkt met een leuke herinnering. Wanneer je plezier hebt tijdens het fotograferen, wordt je vanzelf beter in het maken van foto’s. Geniet dus zoveel mogelijk wanneer je aan de slag gaat met je camera!

Handig voor macrofotografie

Meer lezen?

6 tips voor het fotograferen met macrolens
6 tips voor het fotograferen met macrolens
Een macrolens is een uniek objectief met speciale eigenschappen. Lees hier 6 tips om zelf met een macrolens te fotograferen!
Lees meer
Hoe fotografeer je paddenstoelen?
Hoe fotografeer je paddenstoelen?
Paddenstoelen zijn gewillige onderwerpen om te fotograferen. Lees hier de 13 handige tips om goede paddenstoelfoto's te maken!
Lees meer