Waar en wanneer kun je macrofoto's maken?

Als je aan macrofoto’s denkt, dan denk je aan bloemetjes, insecten en zonnig weer. Maar macrofoto’s kun je het hele jaar door maken en op elk moment van de dag. Natuurlijk zijn er periodes op de dag of in het jaar wanneer je het beste bepaalde onderwerpen kunt fotograferen. Het waar en wanneer kun je vinden op deze pagina.

Elk seizoen fotograferen

Het maken van macrofoto's is erg populair in de zonnige, warme periode van het jaar. Voornamelijk de lente en de zomer trekken fotografen aan om macrofotografie weer op te pakken. Maar het hele jaar door kun je macrofoto’s maken. Elk seizoen heeft zijn eigen charme en onderwerpen die je kunt fotograferen.

Lente

In de lente komt de natuur stap voor stap weer tot leven. De omgeving veranderd van kaal naar kleurrijk en er vliegt, loopt en kruipt van alles rond. In dit seizoen zijn vooral bloemen en de bloeiende bloesem prachtig om te fotograferen. Ook kikkers, padden en insecten komen weer op het toneel en dit zijn leuke onderwerpen om macrofoto’s van te maken!

Zomer

Libellen, juffen en vlinders zijn met name populaire onderwerpen in de zomer. Deze insecten komen vooral in de zomer tevoorschijn en hebben prachtige details om vast te leggen. Het voordeel van de zomer is dat de avonden lang zijn: je hebt meer tijd om foto’s te maken met daglicht. Daarnaast zijn de bomen weer vol en staan bloemen in volle bloei. Eropuit gaan met je camera is tijdens dit seizoen zeker geen slecht idee!

Waar en wanneer kun je macrofoto's maken? - 1

Herfst

Bij de herfst denk je in eerste instantie misschien niet aan het maken van macrofoto’s, maar juist dit wispelturige seizoen heeft ontzettend veel moois te bieden. Denk bijvoorbeeld aan alle verschillende paddenstoelen: juist van dichtbij zie je hoe uniek en verschillend ze van elkaar zijn.

Er zijn nog meer details te vinden die je kunt fotograferen in de herfst. Beukennootjes, dennenappels, rode besjes of juist een gevallen blad van heel dichtbij. Van de meest simpele dingen kun je een toffe compositie maken. En als je rondkijkt in het bos sta je versteld van alle grootse kleine dingen die de herfst te bieden heeft.

Winter

De wintermaand lijkt niet ideaal voor macrofotografie. De natuur staat stil en is vooral kaal en leeg. Maar zelfs in de winter kun je mooie macrofoto’s maken. Het licht is in de winter erg mooi, omdat de zon bijna de hele dag laag staat. Hierdoor kun je mooie foto’s maken met tegenlicht. Laat je niet tegenhouden als de zon niet schijnt: bewolking zorgt voor mooi diffuus licht. Hierdoor hoef je zelf geen rekening te houden met harde schaduwen.

Welke onderwerpen zijn er te fotograferen in de winter? Gelukkig zijn er in de winter nog genoeg paddenstoelen vinden. Er is vaker kans op nachtvorst en dit is ideaal voor jou als macrofotograaf: je kunt rijp op de planten fotograferen of de structuur van een ijskristal vastleggen. Natuurlijk kun je op koude dagen thuis aan de slag met creatieve macrofoto’s, dan blijft het in ieder geval lekker warm!

Lees hier hoe je macrofoto’s in huis kunt maken

De hele dag door macro foto’s maken

Foto’s maken tijdens het blauwe uurtje, fel daglicht of juist in de nacht: alles is mogelijk binnen macrofotografie en dat maakt het juist zo leuk. Elk dagdeel heeft ander licht en dus ook andere mogelijkheden.

Ochtend

Wil je graag insecten fotograferen? Ga dan heel vroeg in de ochtend op pad met je camera! Insecten moeten namelijk even opwarmen na de nacht en in de vroege ochtend bewegen ze hierdoor veel langzamer. De bewegingen zijn makkelijker vast te leggen en de ochtenddauw zorgt voor een mooi aangezicht met aanwezige druppels op de vleugels.

Middag

Overdag fotograferen met felle zon en weinig wolken kan een flinke uitdaging zijn zonder extra’s zoals een reflectiescherm of een witte flitsparaplu. Wacht tot het einde van de middag wanneer de zon al iets meer is gezakt. Hierdoor krijg je minder hard licht op je onderwerp en kun je zonder accessoires aan de slag. Wil je graag oefenen met een paraplu? Ga dan juist op het midden van de dag op pad en speel met hoe het licht valt.

Bekijk alle reflectieschermen | Bekijk flitsparaplu's

Waar en wanneer kun je macrofoto's maken? - 3

Avond

In de avond is er een zeer populair fenomeen onder de fotografen: het gouden uurtje. Doordat de zon heel laag staat kun je voor zonsondergang een goudgele gloed waarnemen. Dit is heel mooi in je foto’s, want het licht is warm en zorgt voor prachtige hooglichten en schaduwen. In de avond kan het wel snel afkoelen en zullen insecten alweer minder actief zijn, houdt hier goed rekening mee als je op pad gaat.

Nacht

Zelfs in de nacht kun je macrofoto’s maken. Het leuke aan fotograferen in de nacht is dat het licht compleet in je eigen handen ligt. Het licht kun je bijvoorbeeld manipuleren met flitsers, lampjes en eventuele kleurenfilters. Is er een heldere sterrennacht? Gebruik de sterren om een mooi bokeh effect op je achtergrond te creëren. Ga eens eropuit in de nacht en je zult versteld staan van hoeveel creativiteit je kwijt kunt in dit dagdeel!

Waar en wanneer kun je macrofoto's maken? - 4

Deze plekken mag je niet missen

Macrofotografie is in principe overal uit te oefenen. Bij de vijver in je tuin, bij potten met bloemen op je balkon of binnen op de keukentafel: Alles wat je interessant vindt kun je van dichtbij fotograferen! Ben je echt op zoek naar een bepaald onderwerp zoals een zeldzame bloem of vlinder? Dan kun je misschien naar de volgende plekken gaan om de kans te vergroten om ze voor je lens te krijgen:

Tropische tuinen

Om er verzekerd van te zijn dat je je favoriete insect of bloem op de foto kunt zetten, is het leuk om naar een tropische tuin toe te gaan. Zo’n tuin kun je het hele jaar door bezoeken en vaak is op de website te vinden wat er op dat moment te zien is. De Orchideeënhoeve in Luttelgeest heeft bijvoorbeeld een hele grote vlindertuin, waar de vlinders vrij rondvliegen. Hier heb je dus alle tijd om de perfecte vlinderfoto te maken.

Botanische tuinen

Botanische tuinen zijn tuinen die vaak gekoppeld zijn aan wetenschappelijk onderzoek naar planten en flora. Tegenwoordig zijn deze tuinen voor iedereen toegankelijk en sommigen zijn gratis te bezoeken. Het leuke aan botanische tuinen is dat ze vaak over een binnen- en een buitentuin beschikken. Je kunt buiten planten en insecten fotograferen die in het seizoen vallen, maar je kunt ook het hele jaar door binnen prachtige planten bewonderen en daar foto’s van maken. In Nederland zijn er meer dan twintig botanische tuinen, dus er is genoeg moois om te zien.

Bossen

Eén van de meest leuke locaties moet je zeker niet vergeten: het bos. Het bos is dé plek voor wilde planten, bloemen, paddenstoelen, insecten en allerlei kleine leuke dingetjes. Hier zul je oneindig veel onderwerpen kunnen vinden om te fotograferen. Een stuk boomschors, of het lange gras wat nog nat is in de ochtend. Denk bij macrofotografie vooral heel klein, de meest simpele dingen zijn van dichtbij wonderlijk om te zien!

Ontdek de 13 mooiste bossen van Nederland

Vergeet dit niet mee te nemen

Meer lezen?

Hoe werkt focus stacking?
Hoe werkt focus stacking?
Focus stacking is een speciale techniek om een meer scherpte in een foto te krijgen. Hoe werkt het? Dat lees je hier!
Lees meer
Zo fotografeer je bloesem
Zo fotografeer je bloesem
Bloesem is er kort, dus je moet snel je kans grijpen als je het wilt fotograferen. Houd je omgeving in de gaten en gebruik deze tips!
Lees meer