Wat heb je nodig voor macrofotografie?

Voor het maken van een macrofoto heb je een aantal dingen nodig. Natuurlijk zijn een camera en de juiste lens belangrijk, maar er zijn nog meer dingen die je kunnen helpen bij het maken van mooie macrofoto’s.

Welke camera heb je nodig?

Met vrijwel elke camera kun je mooie macrofoto's maken! De meeste macrofoto’s worden met een spiegelreflexcamera of een systeemcamera met een speciale macrolens gemaakt. Maar zelfs met sommige compact camera’s kun je macrofoto’s maken! Compact camera’s hebben vaak een speciale macro-stand, die op het instelwiel wordt aangeduid met het pictogram van een bloemetje.

Voordelen van een systeemcamera

Een systeemcamera biedt wat extra voordelen voor macrofotografie ten opzichte van een digitale spiegelreflexcamera. De digitale zoeker biedt je een extra goed zicht in een omgeving met veel of juist heel weinig licht. In de zoeker is het live beeld zelfs uit te vergroten voor een nog betere scherpstelling op je onderwerp. Bij systeemcamera’s met een klein formaat sensor profiteer je ook van de aanwezige cropfactor én een grotere scherptediepte bij het werken met een hoge vergroting.

  • Heldere digitale zoeker met extra goed zicht
  • Het live beeld is in de zoeker uit te vergroten
  • Grotere scherptediepte bij hoge vergroting (crop sensor)

Welke lens voor macrofoto’s?

Voor spiegelreflex- en systeemcamera’s zijn er speciale macrolenzen. Deze objectieven hebben meestal een vast brandpunt en zorgen ervoor dat je het onderwerp 1:1 vast kan leggen. Dit betekent dat 1 centimeter in het echt ook 1 centimeter groot op de sensor is. Niet elk objectief met het woord 'Macro' in de naam biedt daadwerkelijk een 1:1 vergroting. Sommige fabrikanten gebruiken deze term om aan te geven dat de minimale scherpstelafstand relatief kort is. Hierdoor kom je dichterbij het onderwerp en kun je het groter in beeld krijgen.

Macrofotografie met een telelens

Heb je geen budget voor een macro-objectief, maar heb je wel een telelens? Met een telelens kun je goede detailfoto’s maken van grotere onderwerpen zoals vlinders en libellen. Je blijft verder van je onderwerp af doordat een telezoom objectief een langere minimale scherpstelafstand heeft. Het grote voordeel hiervan is dat je minder opvalt en insecten minder snel afschrikt. Ook is de achtergrond al snel mooi onscherp. De maximale vergroting van een telelens behaal je door volledig in te zoomen en de scherpstelring naar je toe te draaien. Wil je wat extra vergroting hebben? Combineer de telelens dan met een converter.

Top 10 macro objectieven | Bekijk alle macro objectieven

Heb je geen macro-objectief?

Heb je geen macro-objectief, maar wil je wel mooie macrofoto's maken? Gebruik dan tussenringen of close-up filters. Hiermee kun je lekker oefenen en kennismaken met macrofotografie zonder direct een lens te hoeven kopen.

Tussenringen

Een tussenring is een ring die je tussen de camera en het objectief plaatst. Deze zorgt voor een kleinere minimale scherpstelafstand. Hierdoor kun je het onderwerp groter in beeld brengen. Een tussenring heeft geen invloed op de beeldkwaliteit doordat er geen glas in zit. Tussenringen kun je afzonderlijk van elkaar gebruiken en combineren. Bij gebruik van de meeste tussenringen blijven de automatische scherpstelling en de lichtmeting gewoon werken. Toch is het aan te raden om handmatig scherp te stellen omdat de scherpte bij macrofotografie erg nauw luistert.

Bekijk alle tussenringen | Blog over tussenringen in de praktijk

Close-up filters

Een close-up filter is een soort vergrootglas die je op je lens schroeft. De maximale vergroting die je hiermee bereikt is afhankelijk van de brandpuntsafstand en de minimale scherpstelafstand van het objectief dat je gebruikt. Een close-up filter werkt het meest effectief bij een objectief dat een wat langere brandpuntsafstand heeft zoals een 85mm lens. Het is mogelijk om meerdere close-up filters op elkaar te gebruiken, maar het nadeel hiervan is dat er snel vignettering kan ontstaan.

Bekijk alle close-up filters

Omkeerringen

Er bestaan twee verschillende omkeerringen: omkeerringen waarmee je een objectief omgekeerd op je camera monteert. En omkeerringen waarmee je een tweede objectief omgekeerd op een ander objectief kan monteren. Het effect hiervan is dat de vergroting veel groter wordt en je macro-opnames kunt maken. De automatische scherpstelling werkt niet en je moet handmatig scherpstellen op je onderwerp én zelf de instellingen bepalen.

Bekijk alle omkeerringen

Accessoires voor macrofoto's

Voor de juiste belichting en scherpte zijn er handige accessoires te koop:

Reflectiescherm

Met een reflectiescherm kun je het licht reflecteren of zachter maken. Hierdoor krijg je een egale belichting. Het is aan te raden voor een wat kleiner scherm te kiezen, met een diameter van maximaal 30 of 50 centimeter. Het voordeel is dat je ‘m makkelijk opvouwt en met je meeneemt. Het nadeel is dat je een reflector zelf vast moet houden met één hand of er een steuntje voor moet zoeken op locatie.

Bekijk alle reflectieschermen

Ringflitser

Met een ringflitser heb je meer controle over het licht. Door te flitsen verdwijnen de schaduwen en zie je meer details van je onderwerp. Daarnaast geeft een ringflitser je de mogelijkheid om te werken met kortere sluitertijden of een kleiner diafragma (een hoog getal) voor meer scherpte.

Twin light flitser

Veel macroflitsers zijn cirkelvormig zodat je onderwerp van alle kanten gelijkmatig wordt belicht. Met een twin light flitser kun je nóg beter bepalen waar je het licht wilt hebben én hoeveel licht je ergens wilt. De intensiteit van het flitslicht kun je naar wens aanpassen. Het nadeel van een ringflitsers en twin light flitser is dat het geheel van je camera, lens én flitser best zwaar wordt en het lastiger is om vanuit de hand te werken. Daarom heb je een statief of rijstzak nodig.

Bekijk alle macroflitsers

Gebruik een statief of rijstzak

Een statief of rijstzak geeft je wat extra stabiliteit bij het werken vanuit een lastige hoek of het gebruik van wat langere sluitertijden. Dit is handig bij het fotograferen van paddenstoelen en bloemen. Het makkelijkste is om een statief aan te schaffen dat extra laag bij de grond kan.

Rijstzakken zijn gemaakt van een stevige stof en kun je bijvoorbeeld vullen met rijst, bonen, zand of maïs bodembedekking. Hier kun je de camera op leggen zodat je extra dicht bij de grond kan komen.

Bekijk alle statieven voor macrofotografie | Bekijk alle rijstzakken

Macro focusing rail

Wil je iets met focus stacking doen? Dan kun je een macro focussing rail gebruiken. De rail of 'macroslede' zet je op een statief en je camera bevestig je op de rail. Met deze accessoire kun je de camera heel makkelijk verstellen en moeiteloos iets naar voren of opzij schuiven. De positie is tussendoor te vergrendelen.

Bekijk macro focusing rails

Meer lezen over macrofotografie?

Instellingen voor macrofoto's

Instellingen voor macrofoto's

De instellingen zijn afhankelijk van een aantal factoren: wat je wilt bereiken met een foto, hoe groot je onderwerp is en hoeveel licht er is.

> Lees verder

Macrofoto's met je smartphone

Macrofoto's met je telefoon

Wist je dat je met een smartphone ook mooie macrofoto’s kunt maken? Je hebt er niet veel voor nodig. Lees dé zes tips!

> Lees verder