Wat heb je nodig voor macrofotografie?

Voor het maken van een macrofoto heb je een aantal dingen nodig. Natuurlijk zijn een camera en de juiste lens belangrijk, maar er zijn nog meer dingen die je kunnen helpen bij het maken van mooie macrofoto’s.

Met welke camera kun je macrofoto's maken?

Met vrijwel elke camera kun je mooie macrofoto's maken! De meeste macrofoto’s worden met een spiegelreflexcamera of een systeemcamera met een speciale macrolens gemaakt. Maar zelfs met sommige compact camera’s kun je macrofoto’s maken! Compact camera’s hebben vaak een speciale macro-stand, die op het instelwiel wordt aangeduid met het pictogram van een bloemetje. Om te beginnen met macrofotografie hoef je dus niet meteen veel apparatuur aan te schaffen. Je kunt er eerst mee spelen om te kijken of je het leuk vindt om te doen.

Welke lens heb je nodig voor macrofoto’s?

Voor spiegelreflex- en systeemcamera’s zijn er speciale macro lenzen. Deze objectieven hebben meestal een vaste brandpuntsafstand en zorgen ervoor dat je het onderwerp met een verhouding van 1:1 , of zelfs groter, vast kan kunt leggen. Dit Een verhouding van 1:1 betekent dat 1één centimeter in het echt ook 1één centimeter groot op de sensor is. Niet elk objectief met het woord 'Macro' in de naam biedt daadwerkelijk een 1:1 vergroting. Sommige fabrikanten gebruiken deze term om aan te geven dat de minimale scherpstelafstand van de lens relatief kort is. Hierdoor kom je dichterbij het onderwerp en kun je het groter in beeld krijgen.

Bekijk alle macro objectieven

Macrofotografie met een telelens

Heb je geen budget voor een macro-objectief, maar heb je wel een telelens? Met een telelens kun je goede detailfoto’s maken van wat grotere onderwerpen zoals vlinders en libellen. Met een telelens ben je zelf verder van je onderwerp af, doordat een telezoom objectief een langere minimale scherpstelafstand heeft dan een macrolens. Het grote voordeel hiervan is dat je minder opvalt en insecten minder snel afschrikt. Daarnaast is de achtergrond al snel mooi onscherp zodat alle aandacht naar je onderwerp gaat. De maximale vergroting van een telezoomlens behaal je door volledig in te zoomen en de scherpstelring naar je toe te draaien. Wil je wat extra vergroting hebben? Combineer de telelens dan met een converter.

Bekijk alle telelenzen

Wat als je geen macrolens hebt?

Heb je geen macro-objectief, maar wil je wel mooie macrofoto's maken? Gebruik dan tussenringen of close-up filters. Hiermee kun je lekker oefenen en kennismaken met macrofotografie zonder direct een lens te hoeven kopen.

Tussenringen

Een tussenring is een ring die je tussen de camera en het objectief plaatst. Deze zorgt voor een kleinere minimale scherpstelafstand. Hierdoor kun je het onderwerp groter in beeld brengen. Een tussenring heeft geen invloed op de beeldkwaliteit doordat er geen glas in zit. Tussenringen kun je afzonderlijk van elkaar gebruiken en combineren. Bij gebruik van de meeste tussenringen blijven de automatische scherpstelling en de lichtmeting gewoon werken. Toch is het aan te raden om handmatig scherp te stellen omdat de scherpte bij macrofotografie erg nauw luistert.

Lees het blog over tussenringen

Wat heb je nodig voor macrofotografie? - 2

Close-up filters

Een close-up filter is een soort vergrootglas die je op je lens schroeft. De maximale vergroting die je hiermee bereikt is afhankelijk van de brandpuntsafstand en de minimale scherpstelafstand van het objectief dat je gebruikt. Een close-up filter werkt het meest effectief bij een objectief dat een wat langere brandpuntsafstand heeft zoals een 85mm lens. Het is mogelijk om meerdere close-up filters op elkaar te gebruiken, maar het nadeel daarvan is dat er snel vignettering kan ontstaan.

Bekijk alle close-up filters

Omkeerringen

Er bestaan twee verschillende omkeerringen: omkeerringen waarmee je een objectief omgekeerd op je camera monteert én omkeerringen waarmee je een tweede objectief omgekeerd op een ander objectief kunt monteren. Het effect hiervan is dat de maximale vergroting veel groter wordt en je macro-opnames kunt maken. Een nadeel is dat de automatische scherpstelling niet werkt. Je moet bovendien altijd handmatig scherpstellen op je onderwerp en handmatig de instellingen bepalen.

Bekijk alle omkeerringen

Bekijk macrolenzen en accessoires

Wat heb je nodig voor macrofotografie? - 3

Accessoires voor macrofoto's

Voor de juiste belichting en scherpte zijn er handige accessoires te koop:

Reflectiescherm

Met een reflectiescherm kun je het licht reflecteren om schaduwen op te lichten of het licht op je onderwerp wat zachter maken. Hierdoor krijg je een meer egale belichting. Het is aan te raden voor een wat kleiner scherm te kiezen, met een diameter van maximaal 30 of 50 centimeter. Het voordeel is dat je ‘m makkelijk opvouwt en met je meeneemt. Het nadeel is dat je een reflector zelf vast moet houden of er een steuntje voor moet zoeken op locatie.

Bekijk alle reflectieschermen

Macroflitser

Door flitsers te gebruiken krijg je meer controle over het licht. Door te flitsen verdwijnen harde schaduwen en kun je meer details zien van je onderwerp. Het werken met een flitsers zorgt er ook voor dat je met kortere sluitertijden of een kleiner diafragma kunt werken. Hierdoor kun je meer scherptediepte creëren en sneller bewegende onderwerpen zoals insecten vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan macroflitsers of ringflitsers.

Bekijk alle macroflitsers

Continulicht

In plaats van een flitser kun je ervoor kiezen om een continulamp gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je meteen op je beeldscherm van je camera ziet hoe de foto eruit komt te zien. Daarnaast kun je een lampje heel makkelijk verplaatsen en kun je dus lichteffecten creëren of testen welke hoek de beste belichting geeft.

Wat heb je nodig voor macrofotografie? - 4

Flitsparaplu

Waar je flitsers en lampjes gebruikt om meer licht te krijgen, kun je juist een paraplu gebruiken om je onderwerp compleet in de schaduw te zetten. Nu heeft elk element op je voor- en achtergrond egaal, diffuus licht. Je werkt natuurlijk met minder licht, maar voornamelijk is deze techniek fijn om te gebruiken met hard zonlicht. Het dynamisch bereik wordt wat kleiner, maar hierdoor kun je ook gaan spelen met de belichting. Overbelicht je de foto nu, dan krijgt je onderwerp zachtere kleuren.

Wat heb je nodig voor macrofotografie? - 5

Macrostatief

Een statief of rijstzak geeft je wat extra stabiliteit bij het werken vanuit een lastige hoek of het gebruik van wat langere sluitertijden. Dit is vooral handig bij het fotograferen van paddenstoelen en bloemen. Het makkelijkste is om een statief aan te schaffen dat extra laag bij de grond kan en waarbij je de middenkolom kunt verwijderen of overdwars op het statief kunt plaatsen.

Rijstzak

Rijstzakken zijn gemaakt van een stevige stof en kun je bijvoorbeeld vullen met rijst, bonen, zand of maïs bodembedekking. Hier kun je de camera met lens op laten rusten zodat je extra dicht bij de grond kunt komen. Dit is natuurlijk erg handig voor het maken van macrofoto’s!

Bekijk alle statieven voor macrofotografie

Macro focusing rail

Wil je iets met focus stacking doen? Dan ontkom je er bijna niet aan om een macro focussing rail gebruiken. Deze rail of 'macroslede' zet je op een statief en je camera bevestig je op de rail. Met deze accessoire kun je de camera makkelijk verstellen en moeiteloos een millimeter naar voren of zelfs opzij schuiven. De positie is tussendoor ook te vergrendelen.

Ontdek hier hoe focus stacking werkt

Wat heb je nodig voor macrofotografie? - 6

Dit heb je nodig voor macrofotografie

Meer lezen over macrofotografie?

Instellingen voor macrofoto's
Instellingen voor macrofoto's
De instellingen zijn afhankelijk van een aantal factoren: wat je wilt bereiken met een foto, hoe groot je onderwerp is en hoeveel licht er is.
Lees meer
Macrofoto's met je telefoon
Macrofoto's met je telefoon
Wist je dat je met een smartphone ook mooie macrofoto’s kunt maken? Je hebt er niet veel voor nodig. Lees dé zes tips!
Lees meer