De achtergrond van je foto bewerken

Hier leer je hoe je de achtergrond van een foto bewerkt in Adobe Photoshop! De voorgrond wordt eerst uit een andere foto geselecteerd en wordt daarna over de gewenste achtergrond geplaatst. Op deze manier creëer je een nieuwe foto.

Aan de slag

  • Open beide foto’s in Adobe Photoshop
  • Maak de afbeeldingen even groot door de grootste afbeelding te verkleinen naar het formaat van de kleinere
  • Verwijder in het lagenpaneel van de voorgrondfoto het slotje door op het slotje te klikken
  • Druk op CTRL + A (CMND + A) om alles te selecteren
  • Kopieer de foto met CTRL + C (CMND + C)
  • Plak deze vervolgens in het andere document met CTRL + V (CMND + V)
  • Selecteer in het samengestelde document de voorgrond in het lagenpaneel
  • Selecteer de Snel Selecteren tool (Quick Selection) in de gereedschappenbalk en maak met de Snel Selecteren tool (Pijl 1) een selectie van de ongewenste achtergrond

Als je per ongeluk een deel van de voorgrond selecteert, houdt dan ALT ingedrukt en de-selecteer het ongewenst geselecteerde gedeelte. Let ook op op de grootte van de tool. Je kunt de selectie die je maakt instellen op pixelgrootte (Pijl 2). Door deze op de juiste grootte te houden voorkom je dat je een onnodige selectie maakt die je weer moet deselecteren.

  • Klik na het maken van de selectie op Selecteer en Maskeer (Select and Mask) (Pijl 3) om de selectie verder bij te stellen

Selecteer en maskeer

Met Selecteer en Maskeer (Select and Mask) stel je de selectie verder bij. Zo zorg je voor een mooie overloop van het haar en andere fijne details waardoor je een realistisch beeld krijgt.

Weergavemodus (pijl 1)

Zet de weergavemodus op Overlay zodat je voorgrond rood kleurt. Hierdoor kun je precies zien waar je selectie nog wat aanpassing nodig heeft. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid bij het haar zijn.

Rand verschuiven (pijl 2)

Voor een grove aanpassing aan de rand van de selectie, is het handig om de rand van de selectie wat te verschuiven. Hiermee verplaats je zachte randen naar binnen als je een negatieve waarde kiest en naar buiten als je een positieve waarde kiest. Wanneer je de randen naar binnen verschuift, verdwijnen ongewenste achtergrondkleuren uit de selectieranden.

Randen verfijnen (pijl 3)

Met dit penseel verfijn je de randen van de selectie. Veeg met dit penseel over de overgangen totdat je de selectie naar wens hebt.

Extra aanpassingen

Mogelijk heb je de andere aanpassing opties nodig. Hierbij een uitleg van de belangrijkste schuifjes:

Straal

Hiermee bepaal je de omvang van de selectierand voor de randverfijning. Gebruik een kleine straal voor scherpe randen en een grotere straal voor zachte randen.

Slimme straal

Deze optie is handig als je een selectie maakt van een portret dat zowel haar als schouders in beeld heeft. In zulke portretten heeft het haar waarschijnlijk een groter verfijningsgebied dan de schouders, waar de rand strakker is.

Vloeiend

Kies deze optie om onregelmatigheden (pieken en dalen) in de randen van de selectie te verminderen en een meer vloeiende omtrek te maken.

Doezelaar

Hiermee vervaag je de overgang tussen de selectie en de omringende pixels.

Contrast

Bij een hogere waarde voor contrast worden de overgangen met zachte randen langs het selectiekader duidelijker. Over het algemeen werken de optie Slimme straal en de verfijningstools beter.

Ben je tevreden met de selectie? Dan kun je de oude achtergrond verwijderen door op Delete te drukken op je toetsenbord. De gewenste achtergrond verschijnt nu achter de overgebleven voorgrond!

Alles samenvoegen tot één laag

Als laatste stap kun je de lagen samenvoegen tot één laag. Dit zorgt ervoor dat je bestand kleiner wordt. Met elke laag wordt je bestand namelijk groter. Bedenk wel dat je de lagen niet meer los kunt maken als ze eenmaal zijn samengevoegd. Je kunt het bestand dus niet meer verder aanpassen in de toekomst.

Voorbeeld voor en na

Meer lezen over Photoshop?

Hoe voeg je lagen samen?
Hoe voeg je lagen samen?
Hoe meer lagen, hoe groter een Photoshop-bestand is. Door het samenvoegen van lagen kun je de bestandsgrootte wat verkleinen.
Lees meer
Hoe gebruik je het kloonstempel?
Hoe gebruik je het kloonstempel?
Wil je iets wegpoetsen van je foto? Met het kloonstempel van Adobe Photoshop kun je iets weghalen uit het beeld.
Lees meer