Sneltoetsen in Adobe Photoshop

Het duurt misschien even om de sneltoetsen in Photoshop te leren gebruiken, maar als je ze eenmaal weet scheelt het je veel tijd in de workflow. Standaard staan de sneltoetsen al ingesteld in Photoshop, maar je kunt ze ook nog aanpassen naar je persoonlijke voorkeur.

Gereedschap groepen

In de gereedschapsset zijn de gereedschappen onderverdeeld in groepen. Elke groep heeft een lettertoets die het hoofd gereedschap oproept. Sommige extra varianten van gereedschappen zijn verborgen onder het hoofd gereedschap. Je kunt dit zien door het kleine driehoekje bij het gereedschap in de gereedschapsbalk. Met de sneltoetsen kun je ook deze verborgen gereedschappen oproepen. Om deze te selecteren via je sneltoetsen druk je herhaaldelijk op SHIFT + de lettertoets van de gereedschapsgroep waarin het verborgen gereedschap is verstopt.

Sneltoetsen wijzigen

Wil je de sneltoetsen aanpassen naar eigen voorkeur? Ga dan in de menubalk naar Bewerken - Sneltoetsen. Je kunt de aangepaste lijst gemakkelijk exporteren naar een bestand zodat je een mooi overzicht hebt van je sneltoetsen.

  • Klik in de menubalk op Bewerken
  • Kies onderaan voor Sneltoetsen
  • Klik in het geopende venster op Samenvatten
  • Sla de lijst op in een mapje waar je deze gemakkelijk kunt terugvinden

Werkruimtes

Je geëxporteerde sneltoetsen lijst is gebaseerd op de werkruimte waarin je op dat moment werkt. In andere werkruimtes kunnen de sneltoetsen en de groepen anders zijn. Als een sneltoets niet werkt of iets anders doet dan verwacht kun je dus controleren of je in de werkruimte aan het werk bent waarvoor je de lijst hebt gemaakt.

Meer lezen?

Hoe voeg je lagen samen?
Hoe voeg je lagen samen?
Hoe meer lagen, hoe groter een Photoshop-bestand is. Door het samenvoegen van lagen kun je de bestandsgrootte wat verkleinen.
Lees meer
Miniatuur effect maken
Miniatuur effect maken
Hoe creeër je met Photoshop het miniatuur effect alsof een foto met een tilt-shift lens is gemaakt? Volg deze stappen!
Lees meer