Welke continulamp moet ik kopen?

Continulicht kun je gebruiken bij het fotograferen én filmen. Maar welke continulamp kun je het best kopen? Er is veel keus en een lamp moet passen bij wat jij er mee wilt belichten. Daarom leggen we je uit waar je op kunt letten bij het kopen van continulicht.

Bekijk continulampen

Waar wil je de lamp voor gebruiken?

Continulicht wordt al jaren gebruikt voor video, maar het wordt steeds meer ingezet door fotografen vanwege het gebruiksgemak en de snelheid. De belangrijkste vraag die je jezelf eerst moet stellen is: ‘Waar ga ik de lamp voor gebruiken?’. Wat voor onderwerpen wil je gaan belichten? Welk licht past daarbij? Voor food- en portretfotografie heb je bijvoorbeeld een andere lamp nodig dan voor het maken van video’s.

Videografie

Bij video is het geluid een belangrijke factor: je wilt een stille lamp met een hoge kleurechtheid en een consistente kleurtemperatuur. Als journalist kun je al iemand op een meter afstand uitlichten met een klein paneel op je camera. Voor het uitlichten van een grote ruimte heb je veel lampen nodig, tenzij de lamp zelf heel groot is. Daarna is het aan jou om te kiezen voor een paneel met kleppen of dat je liever een lamp koopt waar je lightshapers op kunt zetten.

Fotografie

Continulicht kun je ook goed inzetten voor het maken van portretten, productfoto’s én foodfoto’s. Wil je portretten fotograferen met een zachte belichting dan heb je een lamp met een relatief hoog vermogen en een grote oppervlakte nodig. Denk bijvoorbeeld aan een LED-lamp met softbox. Voor voedselfotografie heb je zacht en egaal LED-licht nodig met een hoge kleurechtheid en lage kleurtemperatuur. Eventuele accent lichtjes moeten wel sterk zijn om niet verloren te gaan het grotere geheel.

LED-lamp of daglichtlamp?

Daglichtlampen worden al heel lang gebruikt en zijn ideaal voor het maken van portretten of productfoto’s. Het voordeel is dat deze lampen relatief goedkoop zijn waardoor je voordelig kennis kan maken met het fotograferen met losse lampen. Toch zijn er ook wat nadelen. Zo hebben ze een vaste kleurtemperatuur en kunnen ze alleen aan of uit. De nieuwere LED lampen hebben deze nadelen niet. LED lampen zijn wel wat duurder maar je kan de helderheid en kleurtemperatuur vaak traploos aanpassen. Hierdoor heb je veel meer mogelijkheden en kun je het licht zo instellen zoals jij het wil. Met panelen kun je een ruimte goed uitlichten. Het uitlichten van personen gaat beter met lightshapers zoals softboxen.

Lampkop of lichtpaneel?

Heb je deze keuze gemaakt voor LED licht maar twijfel je nog tussen een lampkop met losse lightmodifiers of een lichtpaneel? Bedenk dan welke mogelijkheden je wil. Wil je alleen zacht licht wat je met barndoors kan sturen? Kies dan voor een lichtpaneel. Wil je ook wel eens foto’s maken met hard licht of licht aanpassen met light modifiers? Kies dan voor een LED lampkop.

Waar let je op bij het kopen?

Het vermogen

Het vermogen of de lichtopbrengst wordt uitgedrukt in lumen. Niet elke fabrikant meet het vermogen op dezelfde manier. Maar over het algemeen is het zo dat hoe hoger het getal is, hoe krachtiger een lamp is en hoe verder weg je ‘m kunt zetten voor het belichten van je onderwerp. Iemand die dicht bij een sterke lamp staat, heeft namelijk last van het felle licht en ziet lichtvlekken. Daarom raden we je aan om een lamp voor het belichten van personen altijd wat verder weg te zetten.

Afstand tot je onderwerp

De afstand tot je onderwerp is een belangrijke factor, want je ‘verliest’ licht wanneer je de continulamp verder weg zet. Hoe kleiner het oppervlak van de lamp is ten opzichte van je onderwerp, hoe harder de schaduw is. Dus hoe groter de lichtbron is ten opzichte van het onderwerp, hoe zachter het onderwerp belicht wordt. Denk bijvoorbeeld aan een groepsfoto. Wanneer je een groep mensen gaat fotograferen, dan kun je dit beter doen met meerdere studioflitsers dan met een continulamp.

CRI

De afkorting CRI staat voor ‘Color Rendering Index’ en dit staat voor hoe goed kleuren worden weergegeven in vergelijking met daglicht. Hoe hoger het CRI-getal, hoe meer kleurecht het licht is. Hoe dichter het getal bij de 100, hoe kleurechter het licht is. Lampen met een CRI van 95 of 98 zijn heel kleurecht.

Kleurtemperatuur

Als je vaak gemengde lichtbronnen hebt, is het handig om een lamp te kopen met een aanpasbare kleurtemperatuur. Een continulamp met een enkele kleur kan een vermogen hebben van 15.000 lumen, maar een vergelijkbare bi-color lamp kan maar 12.500 lumen als vermogen hebben. Warm licht is sowieso minder fel waardoor je waarschijnlijk eerder naar een lamp met een hogere maximale opbrengst moet kijken. Let er wel op dat ee bi-color lamp altijd minder fel is dan een lamp uit dezelfde klasse met een enkele kleur. Bij een bi-color lamp worden de LED’s namelijk gemiddeld.

Regelbaarheid

De meeste LED continulampen zijn traploos instelbaar. Dat betekent dat wanneer jij aan de knop van de helderheid draait, je de intensiteit van het licht meteen ziet veranderen. Sommige lampen zijn zelfs op afstand regelbaar met behulp van een bijbehorende afstandsbediening, een app voor je smartphone of vanaf een mengpaneel.

Accu of netstroom

Een lamp kan werken op netstroom of op een accu. Professionele modellen hebben een V-mount aansluiting voor accu’s en andere werken met Sony NPF-serie li-ion accu’s. Kijk wat je voorkeur heeft en wat je nodig hebt. Wel is het handig om te weten dat er vaak geen lichtnetadapter of een accu wordt meegeleverd bij een lamp, tenzij je een complete kit koopt. Let hier dus op!

Welke continulamp moet ik kopen? - 2

De meest populaire continulampen

Flitslicht versus continulicht
Flitslicht versus continulicht
Wat zijn de verschillen tussen flitslicht en continulicht? Beide hebben eigen voor- en nadelen. De ins en outs lees je hier!
Lees meer
Portretfoto's met continulicht
Portretfoto's met continulicht
Continulicht is eenvoudig: "What you see, is what you get". Maar wat heb je nodig voor portretfoto's met continulampen?
Lees meer