Fotospullen mee in het vliegtuig? Hier moet je op letten!

Ga je binnenkort op vakantie en wil je je foto- of video-apparatuur met je meenemen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Met deze handige tips voorkom je verrassingen en kun je zorgeloos op reis met het vliegtuig.

Tip 1: Stop altijd alles in de handbagage

Probeer zoveel mogelijk van de apparatuur die je nodig hebt mee te nemen in je handbagage. Je dure apparatuur in je ruimbagage is vragen om problemen. In het ruim kan het vochtig en erg koud zijn, met bagage wordt vaak niet voorzichtig omgegaan en eventuele schade is soms niet gedekt door de verzekering. Daarnaast kan je koffer kwijtraken waardoor je zonder spullen kan komen te zitten. Over je handbagage heb je zelf de controle. Neem je apparatuur daarom altijd mee als handbagage.

Bekijk alle tassen en koffers

Tip 2: Controleer het formaat handbagage

De handbagage wordt bijna nooit gewogen, maar moet wel voldoen aan bepaalde maximale afmetingen. Controleer dit altijd bij de maatschappij waar je mee vliegt en controleer ook altijd even het gewicht dat je mee mag nemen.

Past het toch niet? Hang dan een camera om je nek en stop een lens in een jaszak. Soms mag je naast je handbagage ook nog een ‘personal item’ als een rugzakje of handtas meenemen. Daar kun je nog wat extra fotospullen in stoppen.

Tip 3: Stop alleen je statief in de ruimbagage

Een statief is een lastig item om mee te nemen in het vliegtuig. Het kan gezien worden als slagwapen, is vaak groter dan je handbagage en valt erg op. Om discussie te voorkomen kun je een statief het beste in een paar truien rollen en in de koffer voor de ruimbagage stoppen. Dit is wel het enige item dat je in de ruimbagage wilt hebben.

Tip 4: Plak de contactpunten van je accu’s af

Accu’s neem je net als al je fotospullen (behalve je statief) altijd mee in je handbagage. Omdat accu’s bij kortsluiting hitte kunnen genereren worden ze geweigerd in de ruimbagage. Officieel moet je batterijen en accu’s meenemen in hun originele verpakking, maar het afplakken van de contactpunten is ook voldoende. Er zijn zelfs speciale tasjes voor accu's te koop.

Tip 5: Kopieer de originele facturen

Vlieg je buiten de EU? Neem dan voor de zekerheid een kopie van de aankoopbewijzen van je dure apparatuur mee of voeg de aankoopbewijzen toe in de 'Douane reizen' app. Zo kun je altijd aantonen dat de producten van jou zijn en je ze al in je bezit had voordat je op reis ging. Dit kan onnodig gezeur bij de douane voorkomen. Op Cameranu kun je in je account al je facturen downloaden en printen.

Tip 6: Check je verzekering

Controleer voordat je op reis gaat of al je apparatuur goed verzekerd is. Een goede reisverzekering dekt schade en/of diefstal gewoon goed. Controleer dit wel voordat je op reis gaat. Zo kun je met een gerust hart het vliegtuig instappen!

Tip 7: Houd geheugenkaartjes en een harde schijf altijd bij je

Heb je een mooie reis gemaakt en ga je weer naar huis met honderden prachtige foto’s? Bewaar je geheugenkaartjes of een externe harde schijf dan altijd in je binnenzak. Mocht er toch iets mis gaan met je handbagage, dan heb je altijd de foto’s nog... Neem sowieso twee of meer geheugenkaartjes mee en wissel deze elke dag om. Zo heb je altijd nog wat van je vakantiefoto’s als er een kaartje kwijtraakt.

Meer lezen?

Wat neem je mee op fotoreis?
Wat neem je mee op fotoreis?
Voor elke reisbestemming pak je je koffer op een andere manier in. Dat is zo met kleding, maar ook met je apparatuur.
Lees meer
De ultieme vakantievideo maken
De ultieme vakantievideo maken
Wil je een gave vakantie-video gaan maken? Lees dan deze 10 tips voor het creëren van de ultieme vakantie aftermovie!
Lees meer