Hoe maak je een fotoalbum van je vakantie?

Ben je net op vakantie geweest en wil je een mooi album van je vakantiefoto’s maken? Ontdek hier dé 10 ultieme tips voor het maken van een vakantiealbum. Wacht vooral niet te lang en ga er lekker mee aan de slag!

Tip 1: Selecteer alleen de beste foto’s

Maak, voordat je het boek gaat invullen, eerst een zorgvuldige selectie van de foto’s die je er in wilt hebben. Dit scheelt heel veel keuzestress en dus tijd tijdens het maken van het album. Kom je tijdens het maken wat foto’s te kort? Dan kun je andere foto's er wat groter in zetten of bijvoorbeeld toch nog die ene foto van dat geweldige ijsje erbij pakken.

Tip 2: Bewerk je foto’s

Bij de meeste album-makers is het mogelijk om foto’s in het album te bewerken, zwart-wit te maken of een sepia effect te geven. Toch is het beter om de foto’s te bewerken in software zoals Adobe Photoshop, Lightroom of Capture One. Je hebt veel meer opties en kunt de bewerking precies zo maken als jij wilt! Als je al veel ervaring met het bewerken van foto's hebt dan bewerk je ze in je eigen stijl en krijgt je album een consistente uitstraling.

Bekijk fotobewerking software

Hoe maak je een fotoalbum van je vakantie? - 1

Tip 3: Denk goed na over het formaat

Ga je voor een vierkant, liggend of staand album? Kies de oriëntatie die het beste bij je foto’s past, of bij de andere albums die je al hebt. Denk ook goed na over het formaat. Een groot album neem je minder gauw ‘even mee’ als je bij iemand op visite gaat. Even snel wat foto's bekijken gaat makkelijker met een kleiner album.

Tip 4: Let op het aantal pagina’s

Houd tijdens het maken van het album goed in de gaten hoeveel pagina’s je hebt. Een dik album met alle foto's is minder interessant voor anderen om naar te kijken. Houd een richtlijn aan van 20 tot maximaal 30 pagina’s, oftewel 15 spreads, dan zit je goed om de kijker te blijven boeien en heb je voldoende ruimte voor een selectie van de beste foto's van je vakantie.

Tip 5: Zorg voor afwisseling op de pagina's

Zet niet vier foto’s die je vanaf dezelfde plek hebt gemaakt, op één spread bij elkaar. Kies bijvoorbeeld voor een verzameling met het uitzicht op het zwembad, een selfie in de luie ligstoel, het bekende zwembad ‘bommetje’, de schaal met lekkere hapjes en een detailfoto van de cocktail die je tussendoor hebt gedronken. Zo haal je achteraf alle mooie momenten terug en blijven de pagina's interessant om naar te kijken.

Tip 6: Zet je mooiste foto’s op een volledige pagina

Het is zonde om alleen maar kleine foto’s in je album te zetten. Wees niet bang om een aantal van je lievelingsfoto's groot op één volle pagina of zelfs op een spread te plaatsen. Dit geeft meteen afwisseling én wat rust in je boek. Daarnaast zijn er op die manier veel meer details te zien.

Hoe maak je een fotoalbum van je vakantie? - 3

Tip 7: Maak gebruik van teksten

Als je het leuk vindt, dan kun je ook teksten op een pagina zetten. Schrijf een introductie voor aan het begin van het album of vertel kort wat bijzonders over de plek die op een foto staat. Kies één lettertype en speel met de grootte voor wat meer afwisseling. Laat de tekst wel even door iemand controleren. Een spelfoutje in je album is natuurlijk zonde...

Tip 8. Speel met de indeling

Je kunt foto’s op allerlei manieren op een pagina zetten en zelfs bijsnijden. Speel met de indeling en laat je inspireren door de ‘standaard’ indelingen die de album leverancier je aanbiedt als voorbeeld. Geef foto’s bijvoorbeeld een kader, rond de hoeken af of plaats er eentje schuin op de pagina! Wij vinden het zelf het mooiste als je dezelfde stijl in het album gebruikt anders wordt het al snel een rommeltje. Kies dus vooraf of je met kaders wil gaan werken en laat dit bij elke foto terugkomen.

Hoe maak je een fotoalbum van je vakantie? - 4

Tip 9: Zet een foto op de cover

Plaats je mooiste of meest favoriete foto op de cover van het vakantiealbum om ‘m lekker op te laten vallen! En om het af te maken zet je bijvoorbeeld de bestemming en het jaartal van je reis erbij. Houd je hier niet van? Kies dan voor een mooie linnen of zelfs leren cover.

Tip 10: Wacht niet te lang

Stel het maken van je fotoboek niet te lang uit, want... van uitsel komt afstel. Met iemand een fotoalbum doorkijken is heel anders dan degene door een serie foto’s te laten swipen op je telefoon. Hoe eerder je het album maakt, hoe eerder je al die leuke herinneringen kunt delen en herbeleven!

Natuurlijk is het maken van een fotoalbum iets persoonlijks. De ene houdt van een strak geprint album en de ander ziet graag een album met ingeplakte foto's met leuke kaders en teksten. Zo kun je zelf kiezen wat jij mooi vindt!

Handig voor het maken van een fotoalbum

Meer lezen?

Snel foto's bewerken in Lightroom
Snel foto's bewerken in Lightroom
Voordat je de foto’s van je vakantie online deelt, in een album verwerkt of afdrukt, maak je een selectie maken en bewerk je ze.
Lees meer
Welke fotoprinter moet ik kopen?
Welke fotoprinter moet ik kopen?
Een fotoprinter is een printer voor het afdrukken van foto’s in hoge kwaliteit. Hier let je allemaal op bij het kopen!
Lees meer