Tips en inspiratie

Fotograferen op reis met een laag budget

Rutger Leistra 3 jaar geleden

Regelmatig krijg ik complimenten over mijn fotografie en vragen mensen hoe ik toch al die foto’s maak. Ik deel altijd graag mijn camera-instellingen, omdat ik wil dat iedereen een foto kan maken zoals zij die in hun hoofd hebben. Het is namelijk zonde wanneer iemand een idee niet juist kan uitvoeren door gebrek aan kennis van techniek. Natuurlijk speelt het gekozen materiaal ook een rol. Voor beginnende fotografen is het daarom interessant om te weten hoe je met een laag budget toch foto’s kan maken die van een bepaalde kwaliteit zijn! Ik neem je mee in de keuze van mijn materiaal dat ik gebruikt heb naast mijn Canon 750D DSLR body, een aantrekkelijk geprijsde instapcamera.

Low budget reisfotografie - 1

Het straatleven door de 50mm

De inwoners bepalen vaak de sfeer van de stad. Daarom is het aan te raden deze mensen in je beeld vast te leggen tijdens je reis. Nadat je een onderwerp hebt gevonden bedenk je hoe je deze in beeld brengt. Bedenk hierbij goed of je een close-up wil zoals de emotie op het gezicht van iemand of dat de omgeving belangrijk is. Beide kunnen prima met het Yongnuo YN 50mm f/1.8 objectief. Deze kost voor een Canon fotograaf minder dan zeventig euro en heb ik altijd bij mij! Dit objectief is namelijk zo licht als een veertje en is daarom heerlijk om op je camera te hebben tijdens het wandelen.

De 50mm lens is erg veelzijdig. Ik zet hem vaak in als ik portretten of producten fotografeer. En hij zit bijna altijd op mijn camera als ik door steden wandel. De meneer op één van de foto's in dit blog kwam bijvoorbeeld snel tevoorschijn om een hoekje. Ik zag een emotie in zijn blik en was met deze lens binnen vijf seconden in staat om dit vast te leggen. Het maakt je wendbaar en scherp voor je omgeving.

Low budget reisfotografie - 2

Zijn dat alle redenen waarom de 50mm lens en ik zo’n goed huwelijk hebben? Nee, er is meer. Dit objectief is met zijn grote diafragma-opening (f/1.8) zo lichtsterk dat je zelfs met weinig licht nog prima kan fotograferen met een lage ISO-waarde. Want zoals je weet, een hoge ISO-waarde betekent vaak ruis. Daarnaast kun je met een laag diafragma-getal (grote opening) gebruikmaken van weinig scherptediepte. Hierdoor staat iemand 'los' van de achtergrond en dan ligt alle focus op zijn of haar gezichtsuitdrukking, hetgeen dat een foto juist interessant maakt.

De 50mm kan ervoor zorgen dat je soms redelijk ver van je onderwerp af moet staan. Zo kun je mensen vastleggen zonder dat je ze stoort. Dit is fijn voor jou als beginnende fotograaf, want het kan best eng zijn om iemand te fotograferen. Met de 50mm kon ik vanaf ongeveer tien meter afstand een overzichtsfoto van mensen in een drukke straat maken. Niemand heeft doorgehad dat ze op de foto zijn gezet en niemand is gestoord tijdens het eten. Ik heb daar een diafragma van f/2.8 gebruikt en ik heb scherpgesteld op de ober. Door het diafragma-getal op f/2.8 te houden is iedereen die in de buurt van de ober staat scherp en neemt de scherpte in de achtergrond en voorgrond af. Dit trekt de aandacht op het punt van de steeg die ik vast wilde leggen en waardoor er een enorme diepte in de foto ontstaat.

Low budget reisfotografie - 3

De stad vastleggen met de 10-18mm

Het Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM objectief heeft ook een mooi instap-tarief. Het is een indrukwekkende ultragroothoek. Normaal fotografeer ik er uitgestrekte landschappen of interieurs mee, maar hij ging ook mee op reis! De lens is namelijk erg licht en je kunt er erg goed mee uit de voeten in de stad. Zonder moeite krijg je er heel stadsbeeld op. Of het nu een bekend gebouw is of een druk kruispunt.

Low budget reisfotografie - 4

In Bologna heb je bijvoorbeeld bijna veertig kilometer aan bogengalerijen langs de straten in de oude stad. Wil je zo’n hele boog goed vastleggen, dan heb je een groothoekobjectief nodig. In de foto hieronder heb ik ervoor gekozen om deze boog in de avondsferen te fotograferen. Doordat er s ‘avonds weinig licht op je sensor valt, ben je genoodzaakt om met lange sluitertijden te werken. Hiervoor gebruik in een Hama Star 63 statief. Door het diafragma-getal hoog te houden wordt de foto van voor tot achter helemaal scherp. Ook zorgt dit ervoor dat lichtbronnen mooie sterren worden. Met een ISO van 100 zhad ik een sluitertijd nodig van 45 seconden. Om dit te kunnen doen gebruik ik een Canon RS-60E3 afstandsbediening. Hierdoor hoef ik de camera niet aan te raken en voorkom ik bewegingsonscherpte. Ook kun je de meeste camera’s maar tot dertig seconden instellen en anders moet je de bulb-functie gebruiken. Hetzelfde materiaal heb ik gebruikt in een foto verderop. Dit is de Belém toren in Lissabon. Een groot gebouw dat je er met de 10-18mm moeiteloos opzet, zelfs met voorgrond!

Low budget reisfotografie - 5

Soms kom je in situaties die je zowel met de 50mm als met de 10-18mm kunt vastleggen, zoals in het voorbeeld uit Lissabon met de bekende gele trams. Aan de ene kant wilde ik heel graag de bekende tram in het straatbeeld plaatsen om zo het straatbeeld van deze stad goed vast te leggen. De blauwe lucht, steile trappen en straten, kleine balkonnetjes voor je wasgoed en de toeristen. Aan de andere kant wilde ik de nadruk leggen op het leven in de tram zelf. Hier was het dus nodig om beide objectieven te gebruiken. Een nadeel is zeker dat je snel van materiaal moet wisselen, maar de voordelen qua budget zijn zonder twijfel de moeite waard!

Low budget reisfotografie - 6

Waarom zijn de 50mm en de 10-18mm zo geweldig om mee te nemen?

  • Beide zijn erg licht
  • Met deze objectieven kun je in bijna elke situatie uit de voeten
  • Je hebt de creatieve vrijheid om situaties op verschillende manieren vast te leggen
  • Samen kosten deze objectieven nog geen 300 euro!

Auteur

Rutger Leistra

Fotograaf Rutger komt uit de reclamewereld en weet als geen ander wanneer een beeld interessant is en wanneer niet. Als vormgever fotografeert hij vooral producten, mensen en lifestyle, maar zijn fotografie passie is ontstaan door landschappen en steden. Hij is verliefd op lange sluitertijden en HDR. De trein en racefiets brengen hem het hele land door om de mooiste foto's te maken.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.