De Sony 12-24mm f/2.8 GM in de praktijk
Hoe is het Sony FE 12-24mm f/2.8 GM objectief in de praktijk? Fotograaf Albert Dros ging ermee op pad en vertelt wat zijn eerste indruk van de lens is!
Lees verderMet de Laowa Magic Shift Converter maak je van je huidige groothoeklenzen een tilt-shift lens. Fotografeer je graag cityscapes, architectuur of interieur en heb je een Sony fullframe camera? Dan is deze converter wellicht wat voor jou!
Er zijn twee versies van de converter beschikbaar: van een Nikon objectief naar Sony FE én van een Canon objectief naar Sony FE. Het is een alternatief voor tilt-shift objectieven en in deze review lees je over mijn ervaringen met dit magische speelgoed...
Bekijk de Laowa Magic Shift Converter
De adapter maakt indruk door de degelijke bouw en hij heeft drie aluminium knoppen. Dit zijn een draaischroef voor de ontgrendeling van de Laowa shift converter, een drukknop voor het verdraaien van de converter ten opzichte van de camera en als laatste een palletje voor het ontgrendelen van het gemonteerde objectief.
Voor deze review heb ik de converter gebruikt met het Laowa 12mm f/2.8 Zero-D Ultra Wide Canon EF-mount objectief. Dit objectief is volledig manueel en er is geen koppeling met de camera. Het diafragma verstel je met een ring op het objectief. De metagegevens bevatten alleen een sluitertijd en ISO, maar het type objectief en het gebruikte diafragma worden niet doorgegeven. De Laowa Magic Shift Converter heeft geen elektronische contacten, de automatische scherpstelling en het automatisch diafragma functioneren niet. Maar dit hoeft natuurlijk geen enkel probleem op te leveren. Naast de converter en de 12mm, heb ik de Sigma MC-11 converter bij me om het objectief ook daarmee te kunnen gebruiken.
De hele combinatie voelt degelijk aan en weegt, samen met het objectief, net iets meer dan een kilo. De vele markeringen op de behuizing van de lens en de converter met knopjes, maakt dat het geheel technisch oogt. Maar het enige dat deze combinatie anders dan anders maakt zijn de draaischroef, knopjes en de cijfers voor shift op de converter.
Met de magic shift converter creëer je een groothoek shift-lens. Met shiften verschuif je het objectief ten opzichte van de sensor. Dit is een uitkomst om gebouwen zonder vallende lijnen te fotograferen. Door te shiften zorg je ervoor dat het perspectief gecorrigeerd wordt, ideaal als je dichter op je onderwerp wilt zijn en het er toch compleet op wilt zetten.
Doordat de converter een lenselement bevat, treedt er een 1.4x vergroting op. Dat zorgt voor een effectieve brandpuntsafstand van 17mm in combinatie met mijn 12mm objectief. Je verliest door het gebruik van de converter wel een stop licht, de maximale lichtsterkte gaat effectief van f/2.8 naar f/4. zodat je effectief van f/2.8 naar f/4 gaat. Tot zover de techniek achter het spel met licht en scherptediepte.
De magic shift converter is bedoeld voor de verticale shift of het maken van verticale panorama’s; vertorama’s genoemd. Dit is handig als je hogere gebouwen moet fotograferen, maar je met een groothoek best ver naar achteren moet gaan staan om het onderwerp zonder vallende lijnen te fotograferen. Met de converter kun je dichter bij je onderwerp blijven en toch het gebouw er perfect op krijgen.
Zoals je in de foto’s ziet, leg je architectuur perfect vast dankzij de shift-functie. Op de foto van het Cito gebouw in Arnhem is er voldoende voorgrond, maar er is geen vervorming van de groothoek en de lijnen zijn mooi recht. Dat is dus geen samengestelde foto en is er echt alleen gebruikgemaakt van de verticale shift.
Het leuke aan de Magic Shift Adapter van Laowa is dat je de converter zelf 360 graden kunt roteren. Je kunt dus twee kanten op shiften. Dit kan met je camera in staande of liggende positie en dat maakt het zo makkelijk en vooral magisch om met een simpele beweging, perfecte foto’s te maken. Zelf heb ik de Magic Shift Converter ingezet voor landschapsfoto’s en dan vooral bij het maken van panorama’s. De verticale shift heb ik beperkt gebruikt, maar dat is omdat ik meer van de landschappen ben.
De converter werkt eenvoudig! Met de camera in de liggende stand zorg je ervoor dat de converter naar links of naar rechts kan schuiven. Dit doe je door de converter in de juiste stand op de camera te positioneren. Door de vergrendeling schroef los te draaien, kun je de draairing op de shift converter gaan verschuiven van 0 naar 10. Tip: houd even je hand voor je eerste en laatste foto. Zo kun je de serie foto’s makkelijk terugvinden en in de nabewerking samenvoegen.
Als je gebouwen zonder convergerende lijnen en vervorming vast wilt leggen, zet je deze Laowa converter in. De camera laat je staan en je verschuift alleen het objectief. Maak je compositie en speel daarna met wat je wilt vastleggen zonder je camera fysiek te hoeven verplaatsen.. Dat in combinatie met een groothoek maakt het mogelijk weidse beelden zonder vervorming af te leveren op fullframe formaat. Maar bijzonder handig, leuk en magisch wordt het als je daarnaast graag panoramafoto’s maakt...
Normaal maak ik een panoramafoto met de camera in de portretstand met als voornaamste hulpmiddelen een L-bracket en Sunwayfoto GH-PRO II Geared Head. Een L-bracket is bijna voor elk model camera verkrijgbaar. Voor panorama’s, afhankelijk van de beeldhoek, heb ik vaak minstens zes tot elf staande beelden nodig. Lager dan met een brandpuntsafstand van 24mm maak ik ze amper vanwege de beeldvervorming die optreedt zonder deze specifieke hulpmiddelen. Wil je dit wel doen, dan raad ik je een nodal slider aan. Maar met de Magic Shift Converter is een klassiek panorama in een mum van tijd gemaakt!
Zoals altijd met het proberen van groothoekobjectieven neem ik de spullen mee naar mijn favoriete fotostek, de iconische Arnhemse John Frostbrug.
Ik heb geen testen in een lab gedaan, maar wel composities geschoten met diverse groothoekobjectieven. Qua beeldkwaliteit kan ik in combinatie met mijn Sony A7R III systeemcamera alleen maar zeggen dat het ‘dik voor mekaar’ is. Het is geen eerlijk vergelijk om te doen, maar ik wil je wel een indruk te geven wat je bereikt met 16mm versus de shift-mogelijkheid. Voor deze review heb ik bewust in de hoeken elementen geplaatst om te zien hoe deze combinatie zich in de hoeken wat betreft scherpte gedraagt. Onderstaand een beeld waarin je kunt zien dat de lens zich hier in mijn beleving prima gedraagt.
Het is en blijft specialistisch gereedschap waarbij je naast de converter nog een objectief nodig hebt. Tel je de combinatie die ik mocht gebruiken bij elkaar op, dan spreek je over een beste investering. Maar combineer je het met een ander objectief met Canon of Nikon vatting dan kun je andere leuke combinatie maken, ongeacht het brandpunt.
Hierbij je moet rekening houden met die 1.4x vergroting, dus een 35mm gedraagt zich met de Magic Shift Converter een 50mm. Vergeet niet dat het automatische diafragma en de automatische scherpstelling niet werken!
De shift-converter van Laowa voegt interessante mogelijkheden aan je fotografie toe, waarmee je makkelijk gebouwen vastlegt zonder vervorming. En met dit stuk gereedschap kun je fraaie panorama’s maken. Ik houd hem voorlopig nog even in m’n fototas!
De converter samengevat: