Zo werkt levitation fotografie

1 jaar geleden

Levitation fotografie is een type fotografie waar het onderwerp zweeft in de foto, in de ruimte of een omgeving waarin dit niet normaal is. Denk aan een persoon die valt of zwevende superhelden. Hoe je iemand laat zweven in je foto’s leg ik aan de hand van 5 handige tips uit in dit blog!

Hoe maak je een levitation foto?

Voordat ik inga op de tips van hoe je een levitation foto succesvol maakt, is het handig om te weten hoe je de foto eigenlijk moet maken, als je dit nog nooit hebt gedaan. Technisch komt er best veel kijken bij een levitation foto. Licht, compositie en nabewerking zijn belangrijke elementen bij levitation fotografie. Hoe je zelf een levitation foto maakt leg ik je in zeven stappen uit:

Stap 1

Zet je model op een kruk of een andere stevige ondergrond die je makkelijk weg kunt pakken.

Stap 2

Maak vanaf het punt waar je gaat fotograferen, bijvoorbeeld je statief, een compositie waar je blij mee bent. Ik vind zelf dat met dit type fotografie een centrale compositie het beste werkt.

Stap 3

Als je eenmaal je beeld hebt scherpgesteld op je onderwerp, stel je de camera in op handmatige focus. Kies niet voor een kleine scherptediepte, maar werk met een scherptediepte waar je de ruimte in hebt. Een diafragmawaarde van f/4 of f/5.6 bijvoorbeeld. Zelf werk ik graag met f/2.8 voor een dramatisch effect, maar dit kost wat meer tijd en moeite om de focus perfect te krijgen.

Stap 4

Werk samen met het model om een mooi moment en pose te realiseren. Het is natuurlijk belangrijk dat het model in een stabiele positie zit zodat deze niet plotseling kan vallen én het is natuurlijk fijn als het model ook comfortabel zit tijdens het fotograferen. Van tevoren samen oefenen is een handige tip, zo kun je alvast samen ontdekken wat veilig is en wat een mooi beeld kan opleveren.

Stap 5

Ben je blij met het resultaat? Laat dan je model uit het beeld stappen samen met de kruk of ondersteuning. Laat je camera staan!

Stap 6

Fotografeer nu de achtergrond zonder dat je de camera opnieuw scherpstelt. Let op! Je hebt altijd maar een kort moment om de achtergrond te fotograferen als je buiten fotografeert. De tijd die je hiervoor hebt is maximaal 10 minuten, hierna is het zonlicht al te veel verandert en dit is bijna niet meer te corrigeren in het nabewerken. Werk je in een studio? Dan heb je natuurlijk langer de tijd om dit aan te passen.

Stap 7

Importeer je foto’s in Photoshop en kies hier een favoriete foto met het model en één met alleen de achtergrond uit. Gebruik de “auto uitlijn functie” van Photoshop om de twee foto’s perfect uit te lijnen. Zet de foto met je model als bovenste laag. Gum en kloon nu de ondersteuning weg uit je bovenste laag. Ga voor een zo natuurlijk mogelijk effect en gebruik desnoods de “dodge” en “burn” tool om kleine correcties aan te brengen in bijvoorbeeld de schaduwen. Nu is in principe je foto klaar! Je kunt als je dat wil ook nog de kleuren aanpassen om de foto helemaal af te maken

Vijf handige tips voor levitation foto's

Tip 1: Kies voor een rustige locatie

Je wilt in de achtergrond van je foto zo min mogelijk beweging hebben. Zoek een locatie waarvan je weet dat er weinig tot geen mensen zullen zijn die in de achtergrond te zien zijn of langs de plek lopen waar jij aan het fotograferen bent. Wil je buiten fotograferen? Vertrek vroeg naar het bos of natuurgebied, zodat je niet hoeft te fotograferen wanneer het druk wordt. Als alternatief kun je natuurlijk ook thuis in de tuin of in de studio aan de slag!

Handige tips voor levitation fotografie - 2

Tip 2: Werk vanuit een laag standpunt

Als je vanuit een laag standpunt fotografeert, komt het effect wat je wilt creëren beter over. Een ander pluspunt is dat je model niet zo hoog hoeft te balanceren. Om duidelijk te laten zien dat je model zweeft, is het zowel voor het effect als voor photoshop handig om je horizon laag te houden.

Tip 3: Gebruik altijd een statief

Om het zweefeffect te realiseren, moet je de ondersteuning van het model helemaal weg kunnen werken in photoshop. Om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, raad ik het aan om een statief te gebruiken. Zo blijft de horizon op elke foto hetzelfde en kun je het model helpen waar nodig. Denk aan een rok omhoog houden voor een liftend effect bijvoorbeeld.

Ga naar alle statieven

Handige tips voor levitation fotografie - 3

Tip 4: Zet de autofocus uit

Stel eerst scherp en zet daarna pas de camera of je lens op manuele focus. De grootste uitdaging bij deze foto’s is de onscherpte in je achtergrond. Om de ondersteuning weg te halen in Photoshop, moet je achtergrond wel uniform zijn met je andere foto’s. Je ziet het direct als de focus in je foto verschoven is en je achtergrond een ander bokeh effect krijgt. Bij het maken van je achtergrond (foto zonder model en kruk) is het van belang dat de camera niet verplaatst en de focus exact hetzelfde blijft.

Handige tips voor levitation fotografie - 4

Tip 5: Kies de juiste kleding

Als laatste tip is het belangrijk om goed na te denken over de kleding van je model. Als je model zit of ligt wordt de kleding plat of ontstaat er een deuk in het patroon van de stof. Om te voorkomen dat je dit later op moet lossen in Photoshop, kun je de juiste kleding van te voren kiezen! Een rok met bijvoorbeeld veel plooien of lange stof valt over je ondersteuning heen en deukt de stof veel minder in.

Bij de foto hierboven zie je het bijna niet meer terug, maar ik heb hier met de “clone” tool de rok voor een groot deel in moeten vullen om deuken in de stof en het krukje te laten verdwijnen. Had ik een lange rok gekozen, dan was het krukje niet zichtbaar geweest en had deze over de kruk kunnen vallen zonder deuken. Dit had me veel tijd gescheeld tijdens het nabewerken.

Zelf aan de slag met levitation fotografie

Met deze tips kun je zelf aan de slag met levitation fotografie. Als je begint probeer zoveel mogelijk uit en wees niet teleurgesteld als je foto's niet meteen lukken. Het vergt wat tijd en oefening, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je hele toffe foto's maken. Vergeet vooral niet om tijdens het fotograferen plezier te hebben, dit is uiteindelijk wat fotograferen zo leuk maakt!

Handig voor levitation fotografie

Auteur

Dani'el van den Berg

Dani’el is een ervaren portret-, studio- en bruiloft fotograaf. Hij werkt niet alleen met daglicht, maar is regelmatig in de studio te vinden voor werk en workshops. Daarnaast is hij AV-specialist bij Cameranu.nl

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.