8 dingen die je kunt fotograferen in december

Het einde van het jaar nadert, maar er is in december nog zoveel te fotograferen in de natuur. Leg de kleinste details vast in het bos met een macrolens, ga op zoek naar vogels of daag jezelf uit en probeer de sterren op de foto te zetten. Op deze pagina staan acht leuke onderwerpen waar je als fotograaf inspiratie uit kunt halen!

Tip 1: Sterren

Wanneer het in de winter helder is kun je de sterren goed zien. Zoek een zo donker mogelijke plek met weinig omgevingslicht en neem daar je camera, een lichtsterk objectief en een statief mee naartoe. Eventueel kun je overdag al een keer locaties zoeken en zo een mooie voorgrond ontdekken. Denk aan een grote tak op de grond of een formatie stenen. Door meerdere foto's achter elkaar te maken en over elkaar heen te leggen, kun je zelfs startrails maken.

Lees hier hoe je sterren fotografeert

Tip 2: Roodborstjes

Er is een grote kans dat je in de winter een Roodborstje kunt waarnemen in de buurt van je eigen woning, parken en jonge bossen. Ze zijn gek op een lekker hapje en de meesten overwinteren gewoon in eigen land. De lichte buik en de duidelijke oranje borst zorgen ervoor dat deze vogelsoort snel te herkennen is. Laat je niet misleiden door het schattige uiterlijk: Roodborstjes zijn heel territoriaal en kunnen fel uitvallen tegen soortgenoten.

Bekijk zoomobjectieven

Tip 3: Springstaartjes

Ben je in het bos aan het fotograferen met een macrolens, dan is de kans aanwezig dat je ineens een springstaartje voor de lens hebt! Deze kleine diertjes zijn gek op schimmels en rottende plekjes in het hout of boomschors op de bodem. Ze zijn maar een paar millimeter groot en je zult echt flink wat geduld moeten hebben om een springstaartje scherp in beeld te krijgen. En nee, het zijn geen insecten!

Macrolenzen

Tip 4: Roerdompen

Als er één vogel goed is in camoufleren, dan is het wel de Roerdomp! Deze compacte reigersoort heeft een bijzonder verenkleed waarmee ze wegvallen tegen het riet. Ze hebben een sterke voorkeur voor moeras- en rietlanden. Bekende leefgebieden van de Roerdomp zijn bijvoorbeeld de Tiengemeten en de Oostvaardersplassen. Waarschijnlijk zul je een laag standpunt moeten innemen om deze vogel te fotograferen. Daarom is het handig om een speciale beanbag mee te nemen waar je je camera op kunt laten rusten.

Tip 5: Korstmossen

Pak je macrolens, tussenringen of close-up filters eens uit je fototas en ga op zoek naar mos of korstmossen. Waarschijnlijk kun je korstmossen een stuk dichterbij huis vinden dan je nu denkt, want deze interessante schimmels groeien op allerlei stenen en bijvoorbeeld potten in de tuin. Je zult van dichtbij allerlei nieuwe patronen en kleuren ontdekken! Met dit onderwerp zul je je echt uren kunnen vermaken in de winter.

Bekijk alle statieven

Tip 6: Velduilen

Waar de velduil eerst verspreid door heel Nederland voorkwam, is de trefkans nu het grootst op de Waddeneilanden, in Zuid-Holland en de noordelijke provincies. Ze zijn overdag actief en geven de voorkeur aan open moeras- of veengebieden. Deze mooie roofvogel is zeer herkenbaar door de lichte ‘kraag’ aan de voorkant van de kop. Schuw zijn ze absoluut, dus een lange telelens is onmisbaar in je uitrusting...

Uilen fotografeer doe je zo!

Tip 7: Pestvogels

Zie je een Pestvogel, dan heb je echt geluk! Deze bijzondere vogel is vrij schaars in Nederland, maar heeft een zeer aansprekend uiterlijk. De overduidelijke kuif en het zwarte ‘masker’ bij de ogen zijn niet te missen. Het is een wintergast die vooral in het noorden van het land gespot wordt. Ze zijn gek op besdragende struiken en deze vogels weten dat lekkers haarfijn te vinden in tuinen en parken.

Tip 8: Geminiden

Zoals in augustus de Perseïden meteorenzwerm zichtbaar is, zo is dat elk jaar in december met de Geminiden. Met een lichtsterke groothoeklens, een statief en een afstandsbediening voor je camera heb je genoeg om op pad gaan. Om de sterrenhemel te fotograferen is het verstandig om een goed donkere plek te zoeken. Neem een thermosfles met wat warms te drinken, een dekentje of een dik vest mee.

Lees hier hoe je vallende sterren fotografeert

Vergeet dit niet mee te nemen

Meer lezen?

Hoe fotografeer je vuurwerk?
Hoe fotografeer je vuurwerk?
Vuurwerk is een spektakel. Met deze handige tips kun jij je voorbereiden en leer je met welke instellingen je vuurwerk fotografeert!
Lees meer
Tips voor kerstkaarten maken
Tips voor kerstkaarten maken
Een kerst- of nieuwjaarskaart maken met één van je eigen foto’s? Op deze pagina vind je inspiratie en tips voor het maken van je eigen kaart.
Lees meer