Top 10 fotolocaties in Antwerpen

De Belgische stad Antwerpen is rijk aan architectuur en geschiedenis; de ideale bestemming voor fotografen die de schoonheid van een stad willen vastleggen! Antwerpen biedt een verscheidenheid aan fotogenieke locaties om prachtige beelden te maken. We hebben speciaal voor jou een top tien fotolocaties in Antwerpen samengesteld die zeker het bezoeken waard zijn.

Locatie 1: Centraal Station

Het Centraal Station van Antwerpen is een van de mooiste ter wereld. Het station werd geopend in 1836 en is begin jaren 2000 verbouwd om plaats te maken voor drie spoorniveaus. Zo kon het station uitgebreid worden om de Thalys in te zetten, zonder dat de fraaie gotische architectuur werd aangetast. Of je nu het station in volle glorie wilt vastleggen of close-ups wilt maken; je bent zo enkele uren zoet om het station vanuit elke hoek vast te leggen. Geniet van de prachtige, iconische gevel en indrukwekkende details en vergeet niet om in de avond nog eens terug te komen, want dan is het station prachtig verlicht!

Locatie 2: De Grote Markt

De Grote Markt is een oud plein in de binnenstad van Antwerpen en een fotolocatie die je echt niet mag overslaan. Het staat bekend om zijn prachtige architectuur, geschiedenis en culturele betekenis. Op dit plein vind je onder meer het stadhuis in renaissancestijl, de gotische Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal en zeer veel monumentale panden aan de rand.

De Grote Markt is dan ook de ideale idyllische en karakteristieke fotolocatie waar je jouw fotografenhart kunt ophalen. ’s Avonds is de Grote Markt nog sfeervoller door alle verlichting; neem vooral je statief mee voor het maken van opnames met lange sluitertijden. En houd je ogen open voor regenplassen op het plein, waar de gebouwen prachtig in worden weerspiegelt.

Locatie 3: Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal

De Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal is nog zo’n prachtig voorbeeld van gotische architectuur. Het is de trots en glorie van Antwerpen. De kathedraal heeft een torenhoge spits van 123 meter, prachtige glas in lood ramen en is het hoogste gebouw van de stad. De toren is te zien op elke skyline foto van Antwerpen. Het heeft bijna twee eeuwen geduurd om deze kathedraal te bouwen (van 1352 tot 1521). Dit prachtige gebouw is een populaire locatie voor het maken van foto’s: zowel overdag als ’s avonds wanneer het mooi verlicht is. De toren staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Locatie 4: Het Begijnhof

Het Begijnhof ligt een beetje verborgen in het stadscentrum, maar is zeker de moeite waard om te bezoeken. Ooit was het de thuisbasis van vrome vrouwen (zogeheten “begijnen”) die in gemeenschap wilden leven zonder een formele eed of geloften af te leggen zoals nonnen dat deden. Een begijn had ook de vrijheid om het instituut te verlaten wanneer zij dat wilde. Het Begijnhof is gesticht in 1240 en lag buiten de stadsmuren. Na voortdurende aanvallen van plunderaars werd het Begijnhof later naar binnen de stadsgrenzen van Antwerpen verplaatst. Het is een tijdloze en bijzonder rustige plek. Als je van vintage architectuur en geschiedenis houdt, mag je het Begijnhof zeker niet overslaan als fotolocatie.

Locatie 5: Het Rubenshuis

Het Rubenshuis is een historisch huis dat ooit eigendom was van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens. De kunstenaar leefde er met zijn gezin, bewaarde er zijn indrukwekkende werken en ontving er gasten. Het gebouw is tegenwoordig een museum waar je werken van Rubens zelf kunt bekijken, maar ook van collega’s zoals Antoon van Dyck en Jacob Jordaens. Dit fraaie gebouw ademt de rijke geschiedenis ervan en biedt schoonheid en groen in het midden van de stad Antwerpen. De mooie tuinen rondom het huis vormen een prachtige plek om foto’s te maken.

Locatie 6: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, geopend in 1890, is een prachtig gebouw met een uitgebreide collectie werken van beroemde kunstenaars zoals Rubens, Van Eyck, Van Dyck en Magritte. Het bevat meer dan 7000 kunstwerken die teruggaan tot de 14e eeuw. Het neoklassieke gebouw zelf is een kunstwerk op zich met op de top twee beelden van een Griekse godheid in een strijdwagen. Ook de omliggende tuinen vormen een prachtig decor voor het maken van foto’s.

Locatie 7: De Groenplaats

De Groenplaats is een charmant plein in hartje Antwerpen. Op het plein staan diverse bomen en bankjes en het is een echte ‘rustplaats’ in de stad. In het midden van dit plein staat het standbeeld van Peter Paul Rubens, wat in 1840 is ontworpen door Willem Geefs en onthuld werd in 1843. Het plein is omgeven door historische gebouwen, gezellige cafés en terrasjes. Een heerlijke plek om mensen te kijken én voor straatfotografie!

Locatie 8: De Parkbrug

De Parkbrug is een kabelbrug en één van de bekendste bezienswaardigheden van Antwerpen. De brug is geopend in 2016. Het vormt een opvallende poort tot het noorden van de stad. De Parkbrug is een symbool geworden van het moderne architecturale erfgoed van Antwerpen en wordt beschouwd als een van de mooiste bruggen ter wereld. Het ontwerp biedt overdag een prachtig spel van licht en schaduw en ’s nachts licht de brug als een lantaarn de buurt op. De Parkbrug is dan ook zeker een bezoekje waard met je camera. En wanneer je jouw foto’s omzet naar zwart-wit, krijg je een prachtig grafisch beeld.

Locatie 9: Het Havenhuis

Dit iconische gebouw, ontworpen door de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid, is het hoofdkantoor van het Antwerpse Havenbedrijf en staat symbool voor het maritieme erfgoed van de stad. Het gebouw heeft een uniek en vloeiend ontwerp met golvende lijnen en een gebogen gevel die een onderscheidend silhouet aan de Antwerpse skyline creëert. De binnenruimtes zijn ontworpen om het natuurlijke licht te maximaliseren en bieden een prachtig uitzicht op de stad en de rivier. Het Havenhuis is een opmerkelijk voorbeeld van Hadids innovatieve benadering van architectuur en is een populaire toeristische locatie.

Het nieuwe Havenhuis is een samengaan van de vroegere, beschermde brandweerkazerne en een nieuwbouw-gedeelte rond en boven het bestaande gebouw. De nieuwbouw oogt als de romp van een zeilschip met op het oppervlak de facetten van een diamant, waarmee Antwerpen de wereldhaven met haar diamantnijverheid verenigt. ’s Avonds wordt ook dit gebouw prachtig verlicht.

Locatie 10: ZOO Antwerpen

Deze beroemde dierentuin is de thuisbasis van meer dan vijfduizend dieren en daarmee een geweldige fotolocatie voor dierenliefhebbers! Met een verscheidenheid aan landschappen en leefgebieden biedt deze Antwerpse dierentuin volop fotomogelijkheden. ZOO Antwerpen, opgericht in 1843, is een van de oudste dierentuinen ter wereld en heeft onder meer grote katten, primaten en olifanten, evenals een grote aquariumafdeling. De dierentuin zet zich sterk in voor dierenwelzijn en natuurbehoud en neemt deel aan diverse fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten en ondersteunt natuurbehoud in het wild. ZOO Antwerpen is 365 dagen per jaar geopend.

Antwerpen is een stad vol prachtige fotografische mogelijkheden; van de historische gebouwen en prachtige tuinen tot het bruisende straatleven en de drukke winkelstraten. Of je nu een professionele of hobbyfotograaf bent; in Antwerpen is er voor iedere fotograaf wel iets te vinden! En als je in de buurt bent, kom dan meteen wat koffie drinken bij Cameranu.

Top 10 fotolocaties in Amsterdam
Top 10 fotolocaties in Amsterdam
Waar je ook kijkt, Amsterdam zit vol fotografiewaardige plekken. Lees hier welke plekken je zeker moet fotograferen in Amsterdam!
Lees meer
5 tips voor tilt-shift foto's
5 tips voor tilt-shift foto's
Met een tilt-shift objectief heb jij de controle over de positie van het scherpstelvlak en het perspectief in een foto. Lees deze 5 tips!
Lees meer