Tips voor het maken van een kerstkaart met je eigen foto

Een kerst- of nieuwjaarskaart maken met één van je eigen foto’s? Het rondsturen van een bijzondere boodschap aan vrienden of familie hoort natuurlijk bij de gezelligste tijd van het jaar. Op deze pagina vind je inspiratie en tips voor het maken van je eigen kaart.

Tips voor een kerstkaart met je eigen foto - 1

Wat zijn leuke foto’s voor op een kaart?

Ben je op zoek naar inspiratie? Hier staan tien voorbeelden van leuke foto’s voor op een kerstkaart of nieuwjaarskaart. En als je nog geen foto hebt, dan is het heel eenvoudig om zelf iets te maken voor deze gelegenheid!

1. Landschappen

Misschien heb je wel een mooie landschapsfoto gemaakt tijdens een vakantie of gewoon in eigen land? Een berglandschap in de sneeuw of een foto van een vroege ochtend in het bos met veel mist en zonneharpen? Door de knusse en koude tijd van het jaar is een tropische vakantiefoto geen voor de hand liggende keuze, maar met een landschapsfoto zit je over het algemeen altijd wel goed!

2. Bevroren zeepbel

Wanneer je een zeepbel laat bevriezen, zie je er allerlei vormen ijskristallen op ontstaan! Het is super uitdagend om hier een keer mee te experimenteren. Je hebt er een hele koude ochtend, een macrolens, snelheid en een berg geduld voor nodig. De geheime truc is om wat glycerol of glycerine door het water te doen en niet al te grote bellen te blazen. Maar het resulteert in een hele bijzondere foto die bij uitstek te gebruiken is voor op je kerstkaart!

Leer meer over bevroren zeepbellen

3. Spelen met kerstdecoratie

Bij kerst horen accessoires. Kijk eens wat je allemaal in huis hebt of goedkoop op de kop kunt tikken? Kerstballen, kaarsen, rood met witte zuurstokjes, de kerststal, takken, glitters, een snoer met lampjes, het kerstdorp, een ingepakt cadeautje, nepsneeuw…, je kunt er van alles mee maken! Denk aan een stilleven in een houten schaal bij het raam of een close-up van het versiersel op een kerstbal met de kerstlampjes onscherp in de achtergrond voor die bekende lichtbubbels.

Tips voor een kerstkaart met je eigen foto - 2

4. Een portretfoto

Ook een portretfoto is heel goed te gebruiken voor een kaart. Een portretfoto van jou en je partner of het complete gezin. Maak je foto’s tijdens het optuigen van de kerstboom of ga je speciaal op pad met de jongsten om een foto te maken? Neem een klein versierd kerstboompje en een niet al te opvallend gekleurd kleed mee naar het bos, kies een mooie outfit voor de kinderen uit en maak een gezamenlijke foto voor op de kaart!

5. Winterse natuurfoto's

Ben jij gek op macrofotografie? In de natuur zijn prachtige onderwerpen te vinden die je kunt fotograferen en gebruiken voor op een kaart. Dennenappels, een tak met gekleurde bladeren of sneeuw, paddenstoelen en misschien vind je een mooi randje rijp op een tak. Maak een wandeling en zoek naar de bijzondere details die het fotograferen waard zijn.

6. Lightpaint foto's

Met lightpainting kun je in het donker woorden schrijven met lampjes of sterretjes! Het is ontzettend leuk om te doen en je maakt spectaculaire foto’s. Om dit te kunnen doen heb je een camera, statief, een afstandsbediening en een lampje nodig. Schrijf de woorden in de lucht zoals je normaal zou doen en spiegel de foto nadien horizontaal in software zoals Adobe Photoshop. Dan kun je de boodschap lezen!

Leer meer over lightpainting

7. Je huisdier

Een huisdier hoort natuurlijk echt bij het gezin en huisdieren zijn een geliefd onderwerp voor een foto in kerstsferen. Een speelgoed kerstboompje in het aquarium, een gekke kersttrui met lampjes aandoen bij de hond, de kat die het toch niet kan weerstaan om te spelen met die glinsterende kerstslinger, de hamster bij de guirlande op tafel... Je kunt het zo gek niet bedenken, maar houd altijd rekening met de veiligheid van het dier.

Tips voor een kerstkaart met je eigen foto - 3
Tips voor een kerstkaart met je eigen foto - 4

8. Gezelligheid in de stad

In het centrum en kleinere havens wordt vaak uitgepakt met versiering en kerstverlichting, deze gezellige straatbeelden vragen er toch om om gefotografeerd te worden? Ga de stad in, neem je camera en een statief mee en bekijk de sfeervol verlichte straten eens door je lens in plaats van er alleen doorheen te lopen of rijden.

9. Een bijzondere aankondiging

Een kerst- of nieuwjaarskaart is goed te combineren met een bijzonder nieuwtje of een speciale aankondiging! Misschien ben je onlangs ten huwelijk gevraagd en weet nog niet iedereen het grote nieuws… Of verwachten jullie in het nieuwe jaar een kleintje? Of komt er een puppy? Met een duidelijke aankondiging foto geef je de kaart meteen een extra betekenis!

10. Een opgemaakt bord

Kerst en gezamenlijk eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heb je vorig jaar met kerst uitgebreid getafeld en is er extra moeite gestoken in de opmaak van de borden? Een kerstdiner is zeker het fotograferen waard en misschien heb je vorig jaar wel een mooie foto van een opgemaakt bord gemaakt? Zo nee, dan is het slim om er dit jaar wat extra aandacht aan te besteden en foto’s te maken die je volgend jaar kunt gebruiken!

Lees het blog over foodfotografie

Tips voor een kerstkaart met je eigen foto - 5

Denk aan de tekst tijdens het fotograferen

Vaak staat er op de voorkant “Prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar”. Hier kun je rekening mee houden tijdens het fotograferen en met het uitkiezen van de foto. Door te spelen met de compositie kun je genoeg ruimte voor tekst creëren door bijvoorbeeld meer van de lucht of de voorgrond op de foto te zetten. De aandacht gaat dan direct naar de tekst. Bij een close-up kun je het beste werken met een klein diafragma zoals f/1.8, want onscherpe delen trekken minder de aandacht.

Zorg ervoor dat de tekst goed leesbaar is

Het is zonde als de wens op je kerst- of nieuwjaarskaart slecht te lezen is. Experimenteer met verschillende groottes, lettertypes en de kleur van de tekst. Maak de tekst niet te klein en houd rekening met de kleuren in de foto. Rood en groen zijn complementaire kleuren van elkaar. Dat betekent dat de kleuren goed samengaan en elkaar versterken. Dit is net zo met blauw en oranje of met geel en paars. Witte tekst kan erg mooi staan op een donkere foto.

Tips voor een kerstkaart met je eigen foto - 6

Maak een foto collage

Als je één foto niet genoeg vind voor op de kaart kun je, in Adobe Photoshop of via een website voor het maken van kaarten, een collage maken van meerdere foto's. Een collage is ideaal voor een klein jaaroverzicht, om de kerstdecoraties in huis of een leuke foto van elk gezinslid te laten zien. De foto's kunnen op elkaar aansluiten of een paar millimeter tussenruimte hebben. Je kunt hier echt alle kanten mee op!

Handige fotografie accessoires

Meer lezen?

Bevroren zeepbel foto's
Bevroren zeepbel foto's
Om bevroren zeepbellen te fotograferen heb je snelheid en een heleboel geduld nodig. Wij leggen je uit hoe je dit het beste kunt doen.
Lees meer
Het kerstdiner fotograferen
Het kerstdiner fotograferen
Kerst is hét moment om mooie foto's te maken van al dat lekkere eten en de gezellige sfeer die er omheen hangt. Gebruik deze handige tips!
Lees meer