Tips voor het fotograferen met een prisma

Een prisma is een creatieve manier om effecten aan je foto's toe te voegen. Het vermogen van prisma's om licht te buigen leidt tot mooie resultaten, variërend van kleuren met regenboogeffecten tot dromerige blikken en reflecties. Daarnaast is het goedkoop en is er geen bewerking nodig. Lees verder als je aan de slag wilt met prisma fotografie!

Wat is een prisma?

Een prisma is een doorzichtig voorwerp met vijf vlakken dat het licht vervormd. Licht bestaat uit meerdere golflengtes en elke golflengte zorgt voor een andere kleur. En elk van die golven passeert het prisma met meer of minder weerstand dan de andere lichtgolven. De verschillende golflengtes die normaal op één golflengte zitten worden verstrooid. En we zien ze afzonderlijk als een regenboog. Hierdoor krijg je unieke lichtreflecties en een uniek effect om te fotograferen.

Hoe kun je een prisma gebruiken?

Je vraagt je waarschijnlijk af wat voor soort prisma je kunt gebruiken. Het beste is om te beginnen met een glazen driehoekig prisma. Prisma’s zijn vrij goedkoop en makkelijk te vinden. Je kunt beginnen met elk formaat, koop bijvoorbeeld een paar verschillende zodat je ermee kan spelen en kijken wat voor jou het beste werkt. Het mooie van dit kleine stukje gereedschap is dat je het gemakkelijk in je tas kunt stoppen, zodat je ‘m altijd bij je hebt.

Geen dure camera? Geen probleem!

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van prisma fotografie is dat er weinig extra voor nodig is. Om te beginnen met het maken van coole prisma foto's, is alles wat je nodig hebt een prisma en een camera. Je kunt eenvoudig met verschillende lenzen experimenteren. Dit type fotografie kan zelfs worden gedaan met een smartphone. Denk van te voren goed na over je onderwerp en test het uit welke cameralens of opzetlens voor je telefoon hiervoor het beste is.

Ga op onderzoek uit en experimenteer

Foto’s maken met een prisma vereist experimenteren en verschillende opties uitproberen. Er zijn talrijke variabelen die het eindresultaat beïnvloeden. Dit zijn onder andere de grootte en vorm van het prisma, de hoek van het licht, de hoek waaronder je het prisma vasthoudt en de afstand tot de camera.

Telkens wanneer je het prisma wilt gebruiken, plaats je ‘m dicht bij de lens in het gebied van het kader waar je het effect wilt laten verschijnen. Beweeg en draai het prisma vervolgens langzaam om te onderzoeken welke effecten je kunt produceren en hoe.

Maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf

Het kan een uitdaging zijn om het prisma vast te houden en tegelijkertijd een foto te nemen. Overweeg een statief te gebruiken om je te helpen. Hiermee kun je gemakkelijk de positie van het prisma aanpassen om het gewenste effect te bereiken, zonder dat je hoeft te worstelen met je apparatuur. Wanneer je tevreden bent met je setup en de reflecties van het prisma kun je beginnen met het fotograferen van je onderwerp. Nabewerking is bijna niet nodig én het prisma geeft je foto’s een bijzonder effect. Veel plezier met het fotograferen!

Bekijk alle statieven

Dit heb je nodig voor prisma fotografie

Meer lezen?

Foto's met een glazen bol
Foto's met een glazen bol
Met een glazen bal kun je unieke foto's maken, of je nu fotografeert met een camera of met je smartphone. Hier staan handige tips!
Lees meer
Welke Lensbaby moet ik kopen?
Welke Lensbaby moet ik kopen?
Lensbaby objectieven zijn uniek en hebben elk een heel eigen effect op je beelden. Op deze pagina lees je welke Lensbaby wat voor effect geeft.
Lees meer