Zo fotografeer je de bloesem

De lente gaat bijna beginnen en de eerste tekenen van bloesem zijn al te zien. Bloesem is er helaas maar heel kort, dus je moet snel je kans grijpen als je het wilt fotograferen. Houd je omgeving daarom goed in de gaten en maak de mooiste foto’s van de bloesem met deze 6 tips!

Tip 1: Kies een vroeg of laat tijdstip

Vroeg in de ochtend en wat later op de avond is het licht veel zachter dan bijvoorbeeld midden op de dag. De zon staat lager en het licht is wat warmer van kleurtoon. Dat past erg mooi bij de bloesem. Een ander voordeel van vroeg op stap gaan is dat het veel rustiger is op straat!

Tip 2: Gebruik een groot diafragma voor fijne onscherpte

Om de achtergrond of andere bloesem takken van de boom mooi onscherp te krijgen, werk je het best met een wat lager diafragma-getal zoals f/4.0 (of nog lager). Hierdoor krijg je een kleine scherptediepte en een heerlijk zachte foto. Voor meer scherpte, zoals bij een overzichtsfoto, wil je een hoger f-getal gebruiken om alles goed scherp te krijgen.

Tip 3: Fotografeer vanuit meerdere hoeken

Kijk goed hoe het aanwezige licht op de bloesemtakken valt en wat voor effect dit heeft op je foto. Komt het licht recht van achteren? Dan kun je een silhouet van de tak maken of juist een hele zachte, lichte foto maken door wat te overbelichten. Loop om de boom heen met je camera en fotografeer vanuit verschillende hoeken om te zien wat het licht doet.

Tip 4: Let op de achtergrond

Blijf tijdens het fotograferen goed letten op de achtergrond! Felle kleuren van huizen achter de bomen of voorbijgaande fietsers kunnen erg afleiden. Een klein stapje naar links doen of wat meer inzoomen, kan al veel verschil maken voor het eindresultaat. Zo krijg je de meest natuurlijke lente-foto's.

Tip 5: Maak detailfoto’s

Door met een telelens in te zoomen, kun je details van de bloesem vastleggen zoals de blaadjes en de stampers. Hangen de takken wat lager, dan kun je misschien ook wat detailfoto’s maken met je macrolens. Daarmee kom je heel dicht op het onderwerp! Je zult ontdekken dat de bloesem heel veel details heeft.

Bekijk alle macro lenzen | Bekijk alle tussenringen

Tip 6: Gebruik de bloesem als achtergrond

Bloesem is ontzettend vrolijk en mooi als achtergrond voor portretten. Denk bijvoorbeeld aan loveshoots, familiefoto's met kinderen of misschien zelfs wel de aankondiging van een zwangerschap. Leg de scherpte op de persoon of personen, stel je diafragma zo in dat de bomen in de achtergrond onscherp zijn en je zult zien dat je foto’s meteen een lekker voorjaarsgevoel hebben!

Handige accessoires voor bloesemfoto's

Meer lezen over fotografie?

Instellingen voor macrofoto's
Instellingen voor macrofoto's
De instellingen zijn afhankelijk van een aantal factoren: wat je wilt bereiken met een foto, hoe groot je onderwerp is en hoeveel licht er is.
Lees meer
Zo maak je mooie tulpenfoto's
Zo maak je mooie tulpenfoto's
Het beste moment om tulpen te fotograferen is wanneer ze bijna of juist nét in volle bloei staan. Hoe kun je ze het beste fotograferen?
Lees meer