Nachtfotografie met Marsel van Oosten - 1
Nachtfotografie met Marsel van Oosten - 2

Nachtfotografie met natuurfotograaf Marsel van Oosten

Marsel van Oosten reist ongeveer acht tot negen maanden per jaar de wereld over om natuur te fotograferen. Vorig jaar was hij voor Nikon in Namibië en Botswana, waar hij nacht-timelapses maakte. Marsel, die onder andere vier keer de International Photography Award heeft gewonnen, is bij het maken van een nachtfoto altijd op zoek naar een sterke voorgrond: "De sterren beschouw ik als bonus."

Omdat je ’s nachts niet goed kunt zien wat je aan het doen bent, doet Marsel het meeste werk overdag. Waar begint Van Oosten dan mee? Wat vindt bij belangrijk in een nachtfoto? En wat is volgens hem de grootste uitdaging bij nachtfotografie? Bekijk de video hieronder:


Overdag op zoek naar de Melkweg?

Eén van de dingen die Marsel overdag probeert uit te zoeken, is waar de Melkweg staat: "Overdag kun je niet zien waar die sterren staan, dus je moet als het ware visualiseren hoe een bepaalde scene er ’s nachts uit komt te zien." Marsel gebruikt hiervoor de app PhotoPills. Hiermee kun je – via de functie Augmented Reality – onderwerpen als de zonsopkomst, zonsondergang en de Melkweg op een locatie echt in beeld brengen. Vervolgens kun je in die richting op zoek gaan naar de beste composities.

Let op de voorgrond

Voor Marsel is een sterke voorgrond bij nachtfotografie erg belangrijk: "Nachtfotografie gaat niet alleen maar om de sterren, die zijn een bonus. Ik kijk voorbij het onderwerp en focus me met name op de vormen, die zijn belangrijk."


Dit heb je nodig


Meer lezen?

Zelf wildlife filmen?
Zelf wildlife filmen?
Wat is belangrijk bij het maken van wildlife-video's en waar let je op? Bekijk de video en ontdek hoe Awi werkt!
Lees meer
Tips voor natuurfotografie
Tips voor natuurfotografie
Lees de zes handige tips van Marsel van Oosten en ga goed voorbereid op pad tijdens je volgende avontuur!
Lees meer