Product review: Vloggen met de Sony Cybershot DSC-RX100 Mark III compact camera

Roy Poots
3 jaar geleden

Sinds 2016 film ik mijn fotografieavonturen en zet ik deze vlogs op mijn YouTube-kanaal. Met mijn ervaringen door de jaren heen, weet ik waar je naar zoekt bij een vlogcamera. Ondanks dat de meeste camera’s kunnen filmen, zoek je naar specifieke opties die het vloggen makkelijker maken. Een van de populairste camera’s is de Sony Cybershot DSC-RX100 III compact camera. Ik wilde er wel achter komen waarom dat zo is. En waar daag je een vlogcamera beter uit, dan in een drukke stad zoals Rotterdam?

Bekijk mijn video-review

De RX100 Mark III in gebruik

Voor veel mensen is het een drempel om in het openbaar tegen een camera te praten. De Sony RX100 Mark 3 is een zakformaat camera. Hij is echt niet groter dan een hand en daardoor erg discreet. Daarnaast is de camera zwart van kleur, wat bijdraagt aan het discrete karakter.

Een ander essentieel punt voor een vlogcamera, is dat je jezelf goed kunt zien in het scherm. De Sony RX-100 III heeft een kantelbaar scherm en dat is eigenlijk onmisbaar voor iedere vlogger. Het stelt je in staat om te zien of je goed in beeld bent en of het beeld scherp is. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf.

Op de compact camera zelf zit geen rubberen grip die ervoor zorgt dat de camera lekker in de hand ligt. Hierdoor zoekt je duim, aan de voorkant van de camera, een beetje naar grip. Een concurrent zoals de Canon G7X-serie heeft dit wel. Heel erg is dit niet, want ik adviseer je om voor de zekerheid de meegeleverde polskabel om je pols te doen. Daarnaast zijn er veel vloggers die een GorillaPod of gimball gebruiken, wat eigenlijk de beste optie is. Hierdoor film je gelijk wat hoger, wat prettiger kijkt.

In de praktijk zal de voorkant van de camera vaak naar je gezicht toe gericht zijn, daarom is het van essentieel belang dat je de camera blindelings kunt laten opnemen. De opname knop zit aan de achterkant, maar wel op een heel logische plek. Hierdoor kun je de knop snel vinden en opnemen wanneer dat nodig is.

Het menu ziet er voor mij vanzelfsprekend uit. Ik heb een Sony A7 III systeemcamera en het menu is exact hetzelfde als op deze Sony RX100 III. Wat ik altijd heerlijk vind aan Sony camera’s, zijn de legio mogelijkheden om functies toe te wijzen aan knoppen. Dit kan met mijn Sony A7 III en ook met deze Sony RX-100 III. In het geval van de RX-100 III gaat Sony zelfs nog een stapje verder. De draaibare ring om de zoomlens heen is toe te wijzen aan een functie. Door bijvoorbeeld het diafragma te koppelen aan de ring, is het mogelijk om supersnel het diafragma aan te passen door te draaien. Handig!

Beeldkwaliteit en scherpte

Het verhaal dat je vertelt in een vlog is leidend, maar beeld en geluid zijn de basisprincipes om een goede video te maken. Met de beeldkwaliteit zit het wel goed bij deze camera. De camera filmt in Full HD, wat gelijk is aan de meeste video’s op YouTube. Wil je echt future-proof zijn, is 4K het overwegen waard. Het grootste diafragma is f/1.8 en dat zorgt voor een mooie separatie tussen jou (het onderwerp) en de achtergrond. Maar dit betekent ook dat de camera in het donker een lage ISO kan hanteren.

Waar deze Sony RX100 III echt in uitblinkt, is de snelle focus. Dit, gecombineerd met de Eye-focus-techniek, zorgt ervoor dat het gezicht altijd in focus is. Mijn test in de video laat zien hoe snel de focus switcht tussen de achtergrond en het gezicht. Wat pas echt een uitdaging is voor elke camera, is focussen in het donker. 's Avonds heb ik dezelfde test gedaan als overdag. En ook dan laat de camera zien dat 'ie zonder enige aarzeling in staat is om een gezicht te herkennen en daarop te focussen.

Product review Sony RX100 III compact camera - 4

Het geluid

Naast het beeld is natuurlijk het geluid essentieel om een goed verhaal te vertellen. De camera beschikt over een ingebouwde stereomicrofoon. Helaas is het niet mogelijk om een externe microfoon aan te sluiten, maar het geluid van deze vlogcamera is prima.

De praktijktest wijst uit dat het met omgevingsgeluid goed zit. Langsrijdende auto’s en veel stemmen, maar de camera pikt het geluid goed op. Een aandachtspunt is opnemen in de wind. De wind komt, net als je stem in de open microfoon terecht en dat is lastig te herstellen. Mocht je hier last van hebben, dan is dit eenvoudig op te lossen met een windjammer. De wind wordt opgevangen door de haren en het geluid komt wel aan bij de microfoon. Dit werkt extreem goed, maar op deze camera heb ik (nog) geen kans gehad om dit uit te proberen. Overigens hebben alle camera’s uit deze klasse een microfoon die open en bloot ligt.

Andere tools die je vlog completer maken

Om de aandacht van mensen bij een vlog te houden worden er vaak afwisselende of extra videoclips gebruikt. Voorbeelden daarvan zijn slow motion-beelden en timelapses. Deze camera kan opnemen in 10 fps, dat mooie slow motion-beelden oplevert. Voor timelapses kun je twee dingen doen: de video versnellen in video editing of de timelapse app gebruiken in de app-store van de camera. De functionaliteiten zijn er, laat vooral je creativiteit de loop!

Selftimer voor thumbnails

Iedereen weet dat een goede thumbnail belangrijk is voor het aantal views van een video. Als die er niet interessant uitziet, wek je weinig interesse. Behalve dat de Sony DSC-RX100 Mark III mooie video’s kan maken, is het een fotocamera met een 1-inch sensor van maar liefst 20.1 megapixel. Soms is het maken van een mooie thumbnail lastig, zeker als je alleen bent. Een mooie functie hiervoor is de zelftimer. Er zijn verschillende instellingen in het menu om de zelftimer te activeren. Aan te raden is om de zelftimer op 10 seconden te zetten, zodat je niet hoeft te sprinten naar je locatie - al kan dat er natuurlijk wel grappig uitzien. Een andere manier is de camera een foto laten maken door te glimlachen. De camera herkent dit en ziet het als teken om een foto te maken.

Bonus functies van de RX100 III

Uiteraard zitten er nog veel meer functies op deze camera. Voor het vloggen zijn deze niet direct interessant, maar ik vind het wel de moeite waard om ze te noemen. Zo beschikt deze camera over een (pop-up) elektronische zoeker, wat vrij bijzonder is in deze compact camera-klasse. Hij is ook erg mooi verborgen, zodat je hem niet ziet wanneer je hem niet gebruikt.

Zelf ben ik fan van de panoramafunctie. Je geeft aan in welke richting je de beweging gaat maken en dan plakt de camera zelf de foto’s aan elkaar. Dit werkt exact hetzelfde als een panoramafunctie van een telefoon. Het ingebouwde ND-filter is een functie, waar je in je vlog iets aan kunt hebben. Een ND-filter is een soort zonnebril die het beeld donkerder maakt. Zonder al te veel in te gaan op technische details, is het daardoor mogelijk om het diafragma op f/1.8 te houden met behoud van de juiste belichting. Hierdoor heb je een mooie scherptediepte en kun je een cinematic-gevoel in je video krijgen.

Voor de mensen die naast het filmen van vlogs, ook graag foto’s maken is het goed om te weten dat deze camera 20.1 megapixel foto’s in RAW-formaat kan maken. RAW-bestanden zijn essentieel voor mensen die de oorspronkelijke, ruwe gegevens willen hebben. Vervolgens kun je er in een beeldbewerkingsprogramma zoals Adobe Lightroom mee aan de slag. Heb je liever JPEG-bestanden die je direct wilt delen, dan kan dat uiteraard.

Vooral de mensen die een telefoon gewend zijn, weten hoe handig het is om direct iets te kunnen delen. Goed nieuws, want op de camera zit een functie waarmee je snel je video’s en foto’s kunt transporteren naar je telefoon. Eenmaal op je telefoon staat de content in no-time op Instagram of Facebook!

Voor wie is de camera bedoeld?

Dez Sony RX-100 Mark III zal vooral interessant zijn voor mensen die net beginnen, of voor mensen die de volgende stap willen maken en nu met de telefoon vloggen. Het is een camera met een mooie scherptediepte zodat je mooi scherp bent terwijl de achtergrond vaag is. Zowel het beeld als het geluid zijn erg goed. Vlog je vaak buiten en heb je regelmatig last van de wind, koop je een windjammer en dat probleem is ook opgelost.

Sterke punten

 • De Eye-focus, die ervoor zorgt dat je altijd scherp in beeld bent
 • Kantelbaar scherm
 • Mogelijkheid tot snel delen van content
 • Diafragma van f/1.8 zorgt voor een mooie scherptediepte
 • Goede, ingebouwde beeldstabilisatie
 • Hoge framerate voor slow motion-beelden

Punten om over na te denken

 • Wil je buiten vloggen en staat er wind, dan zul je een windjammer moeten gebruiken
 • De camera voelt aan de voorkant een beetje glad aan (geen rubberen grip)
 • De apps in de app-store kosten geld
 • Geen touchscreen
 • Geen 4K-video

Conclusie

De Sony RX serie staat bekend als de koning binnen de compact camera’s en dat zie je terug bij de RX-100 mark III. Het is een betrouwbare camera met een breed scala aan functionaliteiten. Het is een echte alles-in-1 camera en alle functies zijn superhandig bij het maken van een vlog. Van de hoge frame-rate voor slow motion-beelden, tot aan het maken van foto’s voor een thumbnail.

Zowel beginners als gevorderden zouden baat hebben bij een camera als deze. De snelle focus zorgt ervoor dat je altijd in focus bent. Het mooie diafragma van f/1.8 zorgt voor een mooie separatie van jou en de achtergrond. Het enige wat bij deze camera ontbreekt is een microfoon-output. Kan je daarmee leven, dan is deze camera zeker het overwegen waard!

Bekijk de RX100 Mark III

Auteur

Roy Poots

In 2009 kocht Roy Poots zijn allereerste spiegelreflexcamera. Na een tijdje van alles gefotografeerd te hebben, zag hij in dat hij landschappen, architectuur en (nachtelijke) cityscapes veruit het leukst vond. Sindsdien heeft hij zich toegelegd op deze onderwerpen en hij maakt fotografie vlogs.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.