Review Sony FE 35mm f/1.4 GM objectief

Jasper Lefevre
2 jaar geleden

Het Sony FE 35mm f/1.4 GM objectief is een lens waar veel fotografen op zaten te wachten. Er was al keuze uit de Sony FE Distagon T 35mm f/1.4, de Sony FE 35mm f/1.8 en vele andere 35mm opties. Maar toch is dit objectief van Sony er een waar ik veel, of toch meer van verwacht. Andere GM-serie objectieven zoals de Sony FE 24mm f/1.4 GM, lieten al zien aan welke standaard Sony wil voldoen en ik verwacht zeker hetzelfde van deze lens.

Waarom een 35mm?

Als fotograaf is een goede 35mm lens eigenlijk niet weg te denken uit je camera rugzak. Het is een brandpuntsafstand die voor bijna alles gebruikt kan worden. Veel fotografen gebruiken deze lens voor straatfotografie, reportages of landschapsfoto’s. Ik persoonlijk gebruik deze brandpuntsafstand het liefst om portretten te maken. Door het grote diafragma, maar de relatief brede brandpuntsafstand, krijg je iets meer van de achtergrond in beeld die mooi onscherp is.

Details over deze lens

De Sony FE 35mm f/1.4 GM is geen tien centimeter lang en weegt slechts 524 gram. Dit is heel licht voor een lens met deze lichtsterkte. De lens heeft geen beeldstabilisatie, maar je kunt wel al vanaf 27 centimeter afstand scherpstellen op een onderwerp. Het diafragma is opgebouwd uit 11 bladen en hierdoor is de bokeh fantastisch mooi wanneer je met het maximale diafragma van f/1.4 werkt. Een hoger f-getal dan f/16 kan niet.

Mijn eerste indruk?

Zoals we gewend zijn van Sony’s GM-objectieven voelt de 35mm f/1.4 echt stevig aan. Hij wordt compleet geleverd in een lenspouch met een strap om gemakkelijk mee te nemen. Ondanks dat de lens een groot diafragma heeft, is het heel opvallend hoe compact het ontwerp is. Op de Sony A9 systeemcamera met een batterygrip en op de Sony Alpha A7S III systeemcamera voelt hij mooi gebalanceerd.

Aan de buitenkant zijn er een aantal GM-kenmerkende eigenschappen zoals een ring om het diafragma aan te passen, een focus hold knop, een knop om de diafragmaring klikbaar of zacht te maken en natuurlijk het herkenbare GM label. De filterring heeft een maat van 67mm, wat een veel voorkomende grootte is. De bijbehorende zonnekap voelt ook heel stevig aan en heeft een vergrendelfunctie waardoor deze niet zomaar loskomt tijdens het fotograferen. Dat is fijn!

Extreem goede prestaties

Zoals verwacht presteert de 35mm f/1.4 extreem goed. Wat mij als eerste opviel is hoe mooi en zacht de achtergrond onscherpte is vergeleken met andere 35mm objectieven die ik in het verleden gebruikt heb. Hij heeft ook dezelfde kleurtemperatuur en karakteristieken van de andere Sony GM-lenzen. Wat bijvoorbeeld niet zo is met de Zeiss 35mm, die lens heeft een iets ander karakter.

Experimenteren met elementen in de voor- en achtergrond is zowat het leukste aan dit objectief. Wanneer ik fotografeer houd ik altijd de Eye-AF knop ingedrukt. De lens heeft helemaal geen moeite met het volgen van iemands oog, zelfs niet met snelle bewegingen van voor naar achter. Tijdens het fotograferen heb ik nergens moeite mee wanneer ik door een ruit met veel reflecties fotografeer. Qua scherpte doet deze lens zeker niet onder voor de andere GM-serie objectieven. En op f/1.4 is de lens zeer scherp, maar is er wel wat vignettering zichtbaar. Deze verdwijnt weer wanneer je het diafragma hoger zet. Dit kan makkelijk opgelost worden door gebruik te maken van de camera’s anti-vignet functie of nadien met het bewerken van de foto’s in Lightroom of Capture One.

Plus- en minpunten

Het weerbestendige ontwerp en de stevige bouwkwaliteit zijn de eerste twee grote voordelen van het Sony FE 35mm f/1.4 GM objectief. De andere pluspunten zijn de snelle autofocus en de super zachte bokeh. Ik kan eigenlijk maar twee minpunten opnoemen: de lens heeft geen beeldstabilisatie en het objectief valt in een wat hogere prijsklasse. Maar daar krijg je wel een prachtige beeldkwaliteit voor terug.

Dit is mijn conclusie

De Sony FE 35mm f1.4 GM is een fantastische optie voor alle type fotografen. Wie zoekt naar een hoge kwaliteit, snelle en lichtsterke 35mm lens kan deze lens zeker overwegen. Door de compacte grootte, in combinatie met de mooie scherptediepte en details, is dit er echt eentje die niet te missen valt in je cameratas. Hij past perfect in het rijtje bij de andere GM-serie objectieven van Sony!

Bekijk de Sony FE 35mm f/1.4 GM lens

Auteur

Jasper Lefevre

Jasper Lefevre, ook wel bekend als 'Djesper', is een creatieve freelancer met passie. Hij is daarom zo veel mogelijk bezig met het maken van foto's en video's. Met de timelape en hyperlapse technieken geeft hij een extra dimensie aan video's. Jasper krijgt energie van reizen en nieuwe mensen ontmoeten. Anderen inspireren doet hij als Sony ambassadeur in België.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.