8 tips voor foodfotografie met je smartphone

Wil jij met je smartphone toffe foodfoto's maken voor op Instagram? Na het lezen van deze tips maak je foto's om je vingers bij af te likken. Ook staat uitgelegd waar je op kunt letten tijdens het maken van een foto en welke accessoires handig zijn. Zo maak je als foodlover de beste foto's met je telefoon!

Tip 1: Zoek een goede plek

Maar wat is een geschikte plek? Ga op zoek naar een mooie vloer als ondergrond, een stoere muur als achtergrond of een tafel waar daglicht op schijnt. Probeer direct invallend zonlicht te vermijden zodat je een egaal belichte foodfoto kunt maken. Omdat je de aandacht volledig naar het gerecht wilt laten gaan is het handig om overbodige objecten zoals onderzetters en kaarsjes aan de kant te schuiven voordat je begint.

Tip 2: Stel scherp op het onderwerp

Wil je zeker weten dat de foto scherp is op de plek waar jij dat wilt? Stel dan zelf scherp op het onderwerp door met je vinger op de juiste plek te tikken in de camera app! De camera app van je telefoon kan automatisch scherpstellen op het onderwerp, maar het is beter om zelf het scherptepunt te bepalen.

Tip 3: Controleer de belichting

Kijk altijd kritisch naar de belichting van een foto! Bij de meeste camera apps kun je de belichting zelf iets donkerder of lichter zetten. Speel hier mee tijdens het fotograferen. Zitten er veel donkere en lichtere tinten in de foto? Dan is het misschien wel slim om een HDR-foto te maken. Wanneer je deze functie inschakelt en een foto maakt, zal je telefoon razendsnel meerdere foto’s met een andere belichting samenvoegen tot één perfect belichte foto.

Tip 4: Zet je telefoon op een statief

Voor sommige onderwerpen onderwerpen zoals smoothies en sorbets is het misschien handig om je telefoon op een statief te zetten. Daarnaast geeft dit je alle vrijheid om snel wat aanpassingen te doen zoals het verzetten van een accessoire of door op creatieve wijze de letterlijke ‘kers op de taart’ toe te voegen aan een foto. Voor smartphones zijn er speciale statieven ontworpen met een klem waar je het toestel veilig in kunt zetten. De spraakbesturing of de zelfontspanner functie van je telefoon komen hier goed bij van pas!

Tip 5: Pak er wat extra licht bij

Van een draagbaar LED-lampje op batterijen tot een compacte flitser voor je smartphone: het bestaat. Maar hoe kleiner het licht is, hoe harder het licht is! Voor het fotograferen van gerechten heb je goed licht nodig. Wanneer je vaker voedsel fotografeert is het aan te raden om een daglichtlamp aan te schaffen. Dit licht is neutraal van kleur en LED-panelen worden bovendien niet warm. Met een softbox of octabox erbij krijg je heel zacht licht dat er natuurlijk uitziet. Om schaduwen op te lichten kun je een reflectiescherm gebruiken.

Handig om te weten
Fotografeer nooit met het licht achter je rug, maar fotografeer eten altijd met licht van de zijkant of achterkant. Zo komt het gerecht het beste tot zijn recht! Wanneer het licht van achter je rug komt wordt het eten heel erg ‘plat’ belicht en dat is minder aantrekkelijk.

Dit zijn goede daglichtlampen

Tip 6: Let op de omgeving

Tijdens het fotograferen van eten met je telefoon let je misschien alleen op het gerecht, maar ook de omgeving is belangrijk. Zijn er storende elementen in de achtergrond te zien zoals een lichtsnoer of een schilderij met felle kleuren dat de aandacht wegtrekt? Wat voor achtergrond wil je precies? En past de ondergrond bij het gerecht? Is het tafellaken schoon en netjes gestreken? Dit zijn allemaal dingen waar je op kunt letten.

Tip 7: Speel met de hoek en compositie

Wat is de beste hoek? Komt de presentatie van het gerecht het beste uit in het midden van de foto? Maak daarom niet één foto, maar probeer verschillende hoeken en composities uit. Iets meer naar links of rechts, fotografeer het eten iets minder van boven of juist recht van boven. Onthoud dat je niet alleen de vrije hand hebt met je telefoon, maar dat het soms mooier is om het bord te draaien omdat het gerecht vanaf een andere kant beter uitkomt.

Tip 8: Gebruik accessoires

Het gaat om het gerecht, maar accessoires helpen je om een foodfoto extra sfeer mee te geven. Denk aan het neerleggen van gesneden stukjes fruit bij een taartpunt, een leuk rietje in een smoothie, de loper voor op tafel, retro bestek, glitters en kaarsen, een mooie schaal of een speciale beker. Bij een kringloopwinkel kun je bijvoorbeeld voor weinig bijzondere items kopen die je hier perfect voor kunt gebruiken. Foodfotografie is hierdoor ontzettend uitdagend en creatief!

Handig voor foodfotografie

Meer lezen?

Dit kun je thuis fotograferen
Dit kun je thuis fotograferen
Zit je noodgedwongen thuis en wil je lekker bezig met je hobby? Met deze tips kun je zelf aan de slag en maak je thuis prachtige beelden!
Lees meer
Het kerstdiner fotograferen
Het kerstdiner fotograferen
Kerst is hét moment om mooie foto's te maken van al dat lekkere eten en de gezellige sfeer die er omheen hangt. Gebruik deze handige tips!
Lees meer