7 tips voor het plannen en voorbereiden van een fotoshoot

Hulp nodig bij het plannen en treffen van voorbereidingen voor een shoot? Een foto begint vaak met een idee en op deze pagina staan handige tips om je concept tot leven te brengen. Van het uitwerken van je idee en het scouten van geschikte locaties tot het voorbereiden van de fotoshoot zelf.

Tip 1: Werk het uit op papier

Wanneer je een gedachtespinsel hebt voor een shoot, stroomt je hoofd over van ideeën en kun je het overzicht kwijtraken. Om een idee goed uit te werken en helder te maken welke visie je precies hebt, is het handig om het eerst uit te schrijven op papier of in een digitaal document. Stel jezelf vragen zoals waar ga ik fotograferen? Heb ik het juiste materiaal? Wat is het verhaal dat ik wil vertellen? Door deze dingen je af te vragen en uit te schrijven, schets je voor jezelf een duidelijk beeld van wat het doel is van de fotoshoot.

Tip 2: Maak een moodboard

Een moodboard is een goede manier om je idee voor de fotoshoot duidelijk te maken aan iemand anders zoals het model, een visagiste of styliste. Ook is een moodboard handig om te hebben voor jezelf, zodat je een rode draad hebt van wat je visie is en hoe je deze wilt vastleggen op de camera. Een moodboard maak je door verschillende foto's te verzamelen die betrekking hebben tot jouw idee en ze samen te stellen tot een geheel. Dit geeft een goed overzicht van wat je wilt.

Tip 3: Zo ga je op zoek naar modellen

Het is belangrijk om modellen te zoeken die goed bij je concept passen. In de video op deze pagina vertelt fotograaf Ruby Cruden dat ze op basis van haar onderwerp 'Evolutis’, heel diverse modellen voor haar project heeft gekozen. Dit sluit aan op het onderwerp evolutie en die diversiteit past het beste bij haar visie. Maar hoe zoek je modellen? Je kunt zelf via verschillende websites modellen contacteren, maar het is ook handig om een eigen netwerk op te bouwen of via social media modellen te benaderen.

Tip 4: Een geschikte locatie vinden

Bij het vinden van een locatie is het belangrijk om goed te weten wat er goed past bij het tot leven brengen van je concept. Wil je een rustgevende omgeving zoals een landschap, of juist voor een moderne, urban stijl gaan in de stad? Wanneer je in grote lijnen weet wat voor locatie je wilt, kun je hier wat gerichter naar zoeken op internet en social media door het gebruik van hashtags.

Tip 5: Let op praktische zaken

Naast dat de locatie de juiste uitstraling moet hebben, is het handig om na te denken over de praktische zaken. Denk aan de bereikbaarheid met de auto of het openbaar vervoer, of er stopcontacten aanwezig zijn, of het licht op de locatie genoeg is om mee te werken of dat je eigen lampen mee moet nemen. Denk vooral in mogelijkheden en laat de locatie je werk zo makkelijk mogelijk maken, zodat je tijdens de shoot alle focus kunt leggen op het maken van foto's.

Bekijk studio accessoires

Tip 6: Maak een shootlist

Een shootlist is een lijst die je maakt voor jezelf met alles wat je nodig hebt voor en tijdens de shoot. Daarnaast is het fijn om aan deze shootlist een lijst toe te voegen met de beelden die je hoopt te maken tijdens de shoot. Hierdoor heb je voor jezelf als fotograaf een rode draad zodat je tijdens de shoot niet afdwaalt van wat je wilt bereiken.

Tip 7: Stel een callsheet op

Een callsheet is een lijst waarop je alle informatie van de nodige personen uiteen zet, zodat iedereen weet wie wanneer en waar nodig is voor de shoot. Handig om erbij te vermelden is het adres, eventueel de contactgegevens van de locatie en informatie over het parkeren. Een tijdschema kan ook toegevoegd worden als je een lange shootdag hebt met een strakke planning.

Dit is handig voor fotografen

Meer tips over fotografie lezen?

Dubbele belichting maken
Dubbele belichting maken
Wil je experimenteren met een dubbele of meervoudige belichting? Hier staan twee verschillende manieren uitgelegd hoe je dit kunt doen!
Lees meer
Foto's met gekleurde rookfakkels
Foto's met gekleurde rookfakkels
Met rookfakkels kun je supergave portretfoto's maken! Gebruik ze bij je volgende shoot of bruiloft en geef je foto's die extra touch waardoor ze echt opvallen.
Lees meer