7 dingen die je kunt fotograferen in maart

In maart start het voorjaar, de periode waarin de natuur helemaal opleeft! Kleuren komen terug en dieren bereiden zich voor op het broedseizoen. Dit levert mooie en unieke beelden op. Op deze pagina staan 7 onderwerpen op een rijtje die leuk zijn om te fotograferen!

1: Kikkers en padden

De kikkers en padden worden in het voorjaar wakker uit hun winterslaap en trekken vanuit hun schuilplaats naar naar vijvers en poelen om voor een nieuwe generatie nakomelingen te zorgen. De trek duurt tot ongeveer eind maart. Eenmaal in de vijver of sloot zijn ze natuurlijk ook heel goed te fotograferen! Misschien zie je zelfs wel een salamander voorbijschieten.

2: Hazen

In februari en maart is het rammeltijd bij de hazen. De mannetjes vertonen fel gedrag en vechten met elkaar om de vrouwtjes. Ze rennen grommend achter elkaar en gaan letterlijk met elkaar op de vuist! ‘s Morgens vroeg maak je de meeste kans om ze te spotten en fotograferen. Wil je juist graag de nakomelingen op de foto zetten? Ga dan minimaal zes weken later weer eens terug naar het leefgebied.

3: Bosanemonen

Bosanemonen bloeien van ongeveer maart tot eind mei. Het is een lage plant die in grote groepen groeit en fijne, witte bloemen heeft. Deze soort komt voor op hogere zandgronden en tussen het kreupelhout in loofbossen. Hoger dan twintig centimeter worden ze niet. Wil je deze bloemsoort open fotograferen, ga dan overdag op pad. De bloem zal zichzelf weer sluiten voordat de nacht valt.

4: Voorjaarsbloemen

Op sommige dagen begint het kwik al wat te stijgen en voor sommige voorjaarsbloemen is dat het teken om te gaan bloeien. Houd je ogen open voor krokussen, wilde narcissen, lenteklokjes en verschillende looksoorten. Met het fotograferen van bloemen heb je alle tijd om te experimenteren wat betreft achtergrond, compositie en het spelen met de scherpte of juist onscherpte!

Lees hier Kyle van Bavel zijn 7 tips over het fotograferen van bloemen

5: Futen

In de maanden maart en april verandert het verenkleed van futen: het is baltstijd en binnen enkele weken begint de broedperiode. Het bekende grijze uiterlijk wordt vervangen door een kleurrijke en opvallende verschijning. Van futen is het baltsgedrag spectaculair om te zien én te horen. Het is een uitgebreid ritueel. Neem niet alleen je camera en telelens, maar ook zeker een verrekijker mee. Je zult je uren kunnen vermaken!

Ontdek hier de 10 beste plekken voor vogelfoto's in Nederland

6: Rupsen

Het zoeken naar rupsen is niet moeilijk: kijk naar de planten en als je vraatsporen ziet dan weet je dat je goed zit. Rupsen zijn heel actief en beweeglijk, tenzij ze aan het vervellen zijn of bijna gaan verpoppen. Voor het fotograferen van rupsen is het handig om een macrolens en een speciale opzetflitser te gebruiken. Het licht is mooi egaal en eventuele bewegingen worden door de flitser ‘bevroren’.

Bekijk macrolenzen

7: Heikikkers

Bij de eerste warme dagen van het voorjaar komen de heikikkers tevoorschijn en dat doen ze op een wel heel opvallende manier: de mannetjes kleuren blauw en maken een ploppend geluid om vrouwtjes te imponeren. Je kunt ze spotten in natte heidegebieden, veengebieden en poeltjes in natuurgebieden. Deze zeer schuwe kikkersoort is vaak rond het middaguur het meest actief. Probeer ze eens te fotograferen vanuit een laag standpunt en heb geduld..., heel veel geduld.

Lees hier hoe je heikikkers het beste kan fotograferen!

7 dingen die je kunt fotograferen in maart - 5

Neem dit met je mee

Meer inspiratie lezen?

De 13 mooiste bossen van NL
De 13 mooiste bossen van NL
Tijdens een wandeling kom je tot rust en kun je genieten van de natuur. Hier vind je de 13 mooiste Nederlandse bossen om te fotograferen.
Lees meer
Zo fotografeer je bloesem
Zo fotografeer je bloesem
Bloesem is er kort, dus je moet snel je kans grijpen als je het wilt fotograferen. Houd je omgeving in de gaten en gebruik deze tips!
Lees meer