Tips voor het maken van een bedrijfsvideo

We leven in een digitaal tijdperk waar de kracht van videocontent onmiskenbaar is. Een bedrijfsvideo is een krachtig instrument om jouw merkverhaal te vertellen, je doelgroep te bereiken en een blijvende indruk achter te laten. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijfsvideo eruit springt en de gewenste impact heeft? Wij geven je tips om je op weg te helpen.

Bepaal je doel

Het is belangrijk om voor jezelf goed duidelijk te hebben wat je met de video wilt bereiken. Wil je jouw merk promoten, een nieuw product introduceren of wil je jouw bedrijfscultuur laten zien? Door je doel te bepalen kun je de rest van het proces gemakkelijker sturen; van het script tot het verspreiden van je videocontent

Verdiep je in je doelgroep

Bedenk welke doelgroep je wilt bereiken met je video. Met een gedetailleerd inzicht in je doelgroep kun je een video maken die deze groep aanspreekt. Breng bijvoorbeeld demografische gegevens, interesses en de problemen die jouw product of dienst oplost in kaart. Laat zien welke voordelen jouw doelgroep geniet van jouw product of dienst. Dit alles helpt je om de toon, stijl en je boodschap af te stemmen op de personen die jij aan wilt spreken.

Tips voor het maken van een bedrijfsvideo - 1

Gebruik een script

Een goed script bepaalt de basis van je video. Zo zet je de toon, het tempo en de richting van je verhaal vast. Probeer je boodschap beknopt en helder te houden en voeg een call-to-action toe. Zo weten je kijkers wat ze na het zien van de video kunnen doen. Door een script te maken organiseer je niet alleen je ideeën, maar je visualiseert ze ook. Zo ontdek je sneller potentiële manieren om je verhaal te ontwikkelen of aan te passen waar nodig.

Kwalitatieve videocontent

Er bestaat ontzettend veel content. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je video kwalitatief hoogstaand is en op die manier goed opvalt. En dat betekent echt niet dat je de duurste apparatuur moet gebruiken, maar wel dat je aandacht besteedt aan zaken als goede verlichting, helder geluid en professionele editing. Een kwalitatieve video weerspiegelt de professionaliteit van je merk.

Kort, maar krachtig

De aandachtspanne van kijkers is relatief kort. Voorkom dus dat je video te lang wordt. Een bedrijfsfilm van 1 tot 2 minuten is het meest effectief. Daarbij zijn de eerste tien seconden het belangrijkst. Als het begin van je video de kijkers meteen pakt, zijn zij geneigd om verder te kijken en niet weg te klikken. Bovendien dwingt een kort tijdsbestek je om creatief te zijn en enkel de essentie van je boodschap te delen. Dit zorgt voor een veel krachtigere video die je kijkers tot het einde vast blijft houden.

Tips voor het maken van een bedrijfsvideo - 2
Tips voor het maken van een bedrijfsvideo - 3

Heldere boodschap

Houd niet alleen de lengte van je video kort, maar houd ook de boodschap kort en helder. Als je boodschap lastig te begrijpen is, verliezen mensen sneller hun aandacht. Zo komt het niet meer goed over. Houd voor ogen waar je boodschap daadwerkelijk om draait.

Storytelling

Mensen houden van verhalen. Pas storytelling toe in je video om een emotionele connectie met de kijkers te maken. Vertel het verhaal achter je merk, de mensen, de uitdagingen en de successen. Vertel dus niet alleen wat je bedrijf doet, maar juist ook je “waarom”. Dit draagt bij aan de beleving en geeft je boodschap betekenis. Je video kan er visueel nog zo mooi uitzien, maar als het een boeiend verhaal en duidelijke boodschap mist, zal de video niet aanslaan. Storytelling zorgt niet alleen voor een gedenkwaardige video, maar maakt het ook goed deelbaar.

Optimaliseren voor diverse platforms

Waar wil je jouw video delen? Het platform kan van invloed zijn op de duur en de vorm van je video. Een video op Instagram heeft bijvoorbeeld een ander formaat en lengte dan een YouTube-video. Door je video voor elk platform dat je wilt gebruiken te optimaliseren, kun je maximale impact maken.

Tips voor het maken van een bedrijfsvideo - 4

Je video delen via diverse kanalen

Een mooie video maken is één ding, maar je wilt natuurlijk dat de video ook gezien wordt. Gebruik je website, sociale media-kanalen en e-mailmarketing om je bedrijfsfilm te promoten. Dit kun je organisch doen, maar het is ook mogelijk om (betaald) te adverteren op sociale media of Google om je bereik te vergroten. Houd ook rekening met de titel, beschrijving en call-to-action.

Tips voor het maken van een bedrijfsvideo - 5

Een bedrijfsvideo maken kost tijd, planning en creativiteit, maar het is ook een investering die zichzelf terugbetaalt. Denk aan merkbekendheid, klantbinding en de verkoop van je product of dienst. Gebruik de tips op deze pagina om je eigen bedrijfsvideo te maken die jouw boodschap overbrengt, je doelgroep inspireert en in beweging brengt.

Handig voor het maken van een bedrijfsvideo

Meer lezen over videografie?

7 tips voor het filmen met een systeemcamera
7 tips voor het filmen met een systeemcamera
Op deze pagina staan zeven waardevolle tips om het maximale uit je systeemcamera te halen en kwalitatieve videobeelden te maken.
Lees meer
Welke microfoon moet ik kopen?
Welke microfoon moet ik kopen?
Het geluid van een video is heel belangrijk. Waar let je op bij het kopen van een microfoon en wat voor microfoons zijn er?
Lees meer