Een workflow voor Instagram-fotografie

Danny Tax
6 jaar geleden

Iedereen kent Instagram wel en iedereen heeft er zo zijn mening over. Waarom veel fotografen er niks mee hebben? Simpel: low-res foto’s! Maar waarom zou dat je tegenhouden als je eens wist wat voor een leuke community er op Instagram zit?! Zodra je dat ontdekt, ben je verkocht. En dat zie ik steeds vaker deze tijd. In deze blog neem ik - @DannyTax_Creative - je mee in mijn Instagram workflow. Ik geef je wat tips en tricks die ik door de jaren heen heb geleerd! Sinds de oprichting van Instagram in 2010 ben ik al lid.

Waarom ik koos voor Instagram als hoofdmedium

Simpel: de community. Het is gewoon zo positief allemaal: ze organiseren veel meetings waar je elkaar inspireert om verder te gaan dan normaal waardoor je hele toffe platen creëert. Ook is Instagram meer gericht op de kunstzinnige kant van fotografie. Als je goed zoekt, vind je geweldige platen. Maar een doorsnee fotograaf zou zeggen: "Waar is de 1/3 regel?" en "Waar is de juiste kleur?" Leven volgens de regels is oké. Maar als je de regels kent, kun je ze ook breken en dat wordt nergens anders zo goed ontvangen als op Instagram. Voor mij is fotografie dan ook echt een kunstvorm. Mijn basis is gelegd in mijn opleiding en mijn werk met vormgeven en grootformaat drukken. Door deze baan heb ik veel kleurenleer gehad en ik weet dan ook veel van en over kleur. Nu hoor ik je denken "Die foto hieronder is te warm!". Ik vind van niet, omdat ik er iets mee wil zeggen. Warm nodigt uit, het lijkt er gezellig. Als ik die foto heel koud maak, dan is het toch kil? Je moet het zo zien: wat jij wilt overbrengen, daar moeten je kleurgebruik en kleurtemperatuur op afgestemd zijn. Je beeld komt dan veel beter over.

Workflow voor Instagram-fotografie - 1

Een ander voorbeeld: het kan zijn dat je juist een andere sfeer wilt neerzetten, zoals deze verlaten, sobere sfeer.

Workflow voor Instagram-fotografie - 2

Een eigen stijl ontwikkelen op Instagram

Ik heb meerdere stijlen aangepast op het onderwerp. Wel hebben ze allemaal één ding gemeen: ze hebben mijn eigen handtekening op kleurgebied. Kalibreer ik mijn IPS beeldscherm? Ja, puur om voor mij de juiste kleur te krijgen. Hiervoor krijg ik ook vaak complimenten. Maar hoe zorg je er nu voor dat die stijl goed overkomt op je feed? De feed is je Instagram-profiel van drie foto’s breed en een oneindige lengte. Simpel: werk in series van drie of een veelvoud hiervan. Waarom geen acht? De strakke lijn wordt onderbroken en aangezien Instagram veelal in kunstvorm wordt gebruikt, gaat het om het geheel van je feed. Zie je hoe ik een feed opbouw met een stijl en bewerking? Als je goed kijkt, zie je een patroon. Zoals je kunt zien, ben ik net aan een nieuwe serie begonnen.

Workflow voor Instagram-fotografie - 3

Workflow

Om je eigen stijl uit te voeren, zul je een eigen workflow moeten ontwikkelen. Ik zal die van mij uitleggen. Om tot mijn foto’s te komen, gebruikte ik tot december 2013 een iPhone. Niks mis mee, maar ik wilde net dat stapje verder. Mijn vader fotografeerde al een tijdje en adviseerde mij Cameranu. Ik heb daar mijn eerste camera gekocht: de Nikon D5100, een instapmodel. Voor mij was het genoeg. Van mijn shots op Instagram is 75 procent met die camera gemaakt. Rond de jaarwisseling van 2014-2015 heb ik de D7100 gekocht. Die oude camera heb ik nog steeds en de D7100 maakt prima foto’s, maar ik wilde ook nog iets compacts wat ik altijd bij mij kon dragen. Dat werd uiteindelijk de Nikon J5 systeemcamera. Nu de Iphone RAW ondersteunt, wil ik ook nog wel eens de J5 thuislaten. Goed, de camera heb je… hoe nu verder?

Bewerken

Mijn foto’s bewerk ik in Adobe Lightroom. Adobe is gewoon de standaard in de grafische industrie en voor mijn gebruik zit er een goede workflow in de software. Dankzij Lightroom Mobile kan ik ook onderweg nog aanpassingen doen. Ik werk met eigen presets die ik zelf heb ontwikkeld (niet zoals die van het internet). Deze presets zijn vaak identiek aan elkaar, ik heb er voor elke camera één op maat. De J5 heeft namelijk een ander dynamisch bereik dan de D7100 en om het maximale uit je RAW-file te halen, heb ik echt per camera de perfecte grens opgezocht. Na deze workflow zet ik de foto’s via de cloud over naar mijn telefoon, waar ik met de app UNUM (iOS of Android) mijn feed ga voorbereiden. Voordat ik iets plaats op Instagram kan ik in de app zien hoe het eruit komt te zien. Op deze manier kan ik de beste samenstelling maken en fouten voorkomen.

Wedstrijden

Op Instagram kun je snel bekend raken door mee te doen aan hashtags, bijvoorbeeld #IgersHolland en #Wonderful_Holland Deze account-beheerders zien dan jouw foto en kiezen eens per dag de mooiste uit en delen hem met een groot netwerk! Dit zijn mooie dingen en als jij dan zorgt dat je feed netjes is, dan komt het helemaal goed.

Mijn favorieten uit mijn eigen collectie

Tenslotte laat ik nog wat favoriete foto’s zien uit mijn collectie om een indruk te geven dat je in vier jaar tijd van 0.0 verstand van fotografie naar dit kunt komen, zonder ook maar een cursus te volgen... Door gewoon inspiratie op te doen op Instagram. Ik hoop jullie snel te ontmoeten op Instagram. Heb je nog specifieke vragen, dan mag je ze altijd stellen in de comments of contact met me opnemen!

Workflow voor Instagram-fotografie - 4

Auteur

Danny Tax

Fotograferen is zijn passie. Vooral landschappen en stedelijke fotografie / architectuur hebben zijn aandacht. Zijn werk kenmerkt zich door de diepe verzadigde kleuren en het lijnenspel. Zelfs een simpel wortelveld krijgt een kunstzinnig tintje als dit door de ogen van Danny vastgelegd wordt.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.