Tips voor het fotograferen op safari

Nathalie Klaassen
5 jaar geleden

Ga je binnenkort op safari? Dan bereid je je ongetwijfeld goed voor! Je moet rekening houden met de overnachtingen, de auto én natuurlijk je fotoapparatuur omdat je alles wil vastleggen.

Je kunt natuurlijk gewoon het park inrijden en hopen dat je wat dieren ziet. Maar het blijft altijd een gok. Het is de natuur en geen dierentuin, maar met wat voorbereidingen vergroot je wel je kansen. Zoek bijvoorbeeld op internet foto's en reisverslagen van anderen. Dan weet je ongeveer in welk gebied je kans hebt de dieren aan te treffen. Let op de vegetatie. Op de savanne komen de meeste zebra's en wildebeesten voor en dat betekent ook dat er een grotere kans is op katachtigen zoals leeuwen en luipaarden.

Boek de juiste huurauto

Zelfs in Afrika schijnt niet altijd de zon. De zomers, van november tot februari, zijn vaak heet met (fikse) regenbuien. De winters, van maart tot september, zijn vaak droog en koel. Houd hier rekening mee bij het inpakken van je kleding. En let op bij het boeken van een huurauto. Sommige parken zijn alleen toegankelijk met een 4x4, vanwege de zandwegen. In andere parken geldt dat alleen in bepaalde seizoenen. Het Krugerpark bezoek je bijvoorbeeld zonder problemen met een 'normale' auto.

Het voordeel van een 4x4 is de hogere wegligging. Zo kijk je makkelijker over hoog gras heen. Het voordeel van een standaard personenauto is dat je lager zit en meer op ooghoogte kan fotograferen.

Maak je apparatuur klaar voor gebruik

Maak vóór je vertrekt je sensor schoon. Dit kun je beter thuis doen dan op safari omdat de omgeving daar erg stoffig is. Neem een blaasbalg of lensdoekje mee om tussendoor je lens van stof te ontdoen. Denk eraan eerst het zand eraf te blazen voor je met het doekje aan de slag gaat, zo voorkom je krassen. Mocht je speciaal voor je vakantie een nieuwe camera of lens hebben gekocht, ga dan eerst nog een paar dagen in Nederland op stap om even te wennen.

Hoeveel zoom heb je nodig?

Een 200mm objectief is echt wel het minimale wat je nodig hebt om de meeste dieren niet als stipjes op je foto te hebben. Een 300mm is ideaal en geeft je al veel meer mogelijkheden om een dier 'dichterbij te halen'. Kies bijvoorbeeld voor een 70-200mm met een 1.4x extender of een 100-400mm samen met een 10-18mm lens voor landschappen. Wil je ook vogels fotograferen, dan heb je wel een 500mm of 600mm nodig.

Mocht je de mogelijkheid hebben dan zou ik zeker twee camerabody's meenemen. Als een camera kapot gaat, dan zit je niet gelijk zonder. Maar je hebt ook het voordeel dat je twee verschillende lenzen kunt gebruiken en niet hoeft te wisselen. Zo komt er geen stof op je sensor.

Qua geheugenkaarten moet je gewoon meenemen wat je allemaal hebt. Mijn voorkeur gaat uit naar het meenemen van zes kleinere kaarten van maximaal 32GB. Mocht er dan een kaartje kapot gaan, heb je nog andere bij je en ben je niet gelijk heel veel foto's kwijt.

Bespaar niet op je fototas

Om je apparatuur mee te nemen heb je natuurlijk een tas of trolley nodig. Je apparatuur krijgt onderweg veel te voorduren. Denk aan turbulentie in het vliegtuig en de slechte wegen onderweg. Hierdoor wordt je tas vaak flink door elkaar geschud. Kies daarom voor een stevige tas die je apparatuur goed beschermt!

In de meeste wildparken is het verboden om uit de auto te stappen. En vanuit de auto een statief gebruiken is best lastig. Neem daarom een dubbele bonenzak mee. Neem hem leeg mee en vul hem ter plekke met rijst of macaroni. Hang deze over je deur heen en je hebt een hele stabiele ondergrond om je lens op te laten rusten. Dit is ideaal voor in de vroege ochtend of bij slechte weersomstandigheden als je sluitertijden wat lager zijn. Zolang je niet harder rijd dan 30km per uur kun je hem prima laten hangen.

Let op het gedrag van de dieren

Na weken voorbereiden rijdt je het park in..., spannend! Houd altijd je camera's bij de hand en een extra accu binnen handbereik voor als je moet wisselen. Rijd gerust met je raam open, want geuren en geluiden vertellen je onderweg heel veel. Let bijvoorbeeld op bavianen die alarm slaan, of impala's die snuiven en snorten, Dit zijn tekenen dat er gevaar van roofdieren is. Probeer zoveel mogelijk te anticiperen op het gedrag van de dieren. Hierdoor weet je dat er iets gaat gebeuren en zit je klaar om die actie vast te leggen.

Ken je apparatuur

Zorg dat je je camera goed kent en blindelings weet waar je de juiste instellingen vindt. Een grazende zebra geeft je alle tijd om de juiste belichting te zoeken. Maar een vluchtende impala is niet bereid nog een keer voor je langs te springen als je er nog niet klaar voor was. Kijk goed naar het gedrag van de dieren en houd rekening met hun persoonlijke zone én je eigen veiligheid. Een leeuw of ander roofdier ziet de auto als geheel en zal - als jij deze cover niet breekt door uit het raam te hangen en afstand houdt - niet snel aanvallen. Ik heb mensen al met veel dingen weg zien komen. Hier is je telelens dan weer erg handig want die kan tevens dienst doen als verrekijker. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een slapende olifant heel erg snel is als hij boos wakker wordt...

Start bij zonsopkomst

De dagen op safari beginnen vroeg. Bij zonsopkomst gaat het hek open en mag je het park in. Maak hier gebruik van, want dan is het licht op z'n mooist. De zon is ‘s middags erg fel en dat levert harde schaduwen op en uitgebeten luchten. Zeker olifanten en buffels zijn dan vanwege het contrast lastig te fotograferen. Probeer de zon in je rug te houden om schaduwen te vermijden.

Geniet verder van alles wat je zien en focus niet alleen maar op populaire Big Five. Kijk ook naar de kleine dieren zoals apen. Dit zijn vaak hele actieve dieren waardoor je echte interactie kunt vastleggen. Of maak een mooie silhouet-foto tijdens zonsondergang.

Auteur

Nathalie Klaassen

Nathalie kreeg fotografie als hobby toen ze een jaar of vijftien was. De concertfotografie van toen is inmiddels veranderd in wildlife fotografie, met een liefde voor Afrika. Ze is elk jaar wel in Afrika te vinden, liefst meerdere keren. Fotografie is voor haar een manier om te ontspannen en haar hoofd leeg te maken.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.