Analoge fotografie toepassen in de huidige tijd

Evely Duis
1 maand geleden

In een tijd waar digitaal alles mogelijk lijkt, is het fijn om soms naar de basis van fotografie en de manier van vastleggen terug te gaan. De reden dat ik naast digitaal ook nog geregeld analoog schiet is om mezelf uit te blijven dagen, om bewust te kijken en weloverwogen beelden vast te leggen.

Mijn digitale camera gebruik ik voor mijn commerciële projecten. Mijn analoge camera gebruik ik voor eigen projecten. Ieder 'gelukt' beeld voelt voor mij aan als een cadeautje, in plaats van dat het een standaard gegeven is. Tegenwoordig maakt iedereen twintig dezelfde foto's met zijn smartphone in zijn hand. Juist dan is het goed om bewust te zijn welke beelden je nou werkelijk maakt. Analoge fotografie maakt dat bewust worden mogelijk voor mij.

De analoge fotoshoot

Voor deze shoot heb ik de Canon AE-1 analoge camera gebruikt met een zwart-wit fotorolletje. Hiermee heb ik modellen geportretteerd, zelfportretten gemaakt en sfeerbeelden vastgelegd.

Er gaan meestal een aantal maanden overheen voordat ik het fotorolletje laat ontwikkelen. Hierdoor is het voor mij vaak een verrassing welke beelden er allemaal op staan. Dit voegt voor mij magie toe aan het analoog fotografen in tegenstelling tot digitaal. Mijn laatste volgeschoten rolletje was een zwart-wit fotorolletje. Voor analoge fotografie vind ik dit altijd mooi werken, omdat de combinatie van analoge ruis en de diepte vorming door het contrast van zwart en wit sterk overkomt. Naast de model- en sfeerfoto’s heb ik ook een aantal zelfportretten gemaakt. Hiervoor werkte ik met spiegel reflectie of met een timer die ik op mijn camera plaats.

Nabewerken van de beelden

Na het fotograferen heb ik mijn fotorolletje laten ontwikkelen en digitaliseren bij Cameranu. Daarna ben ik aan de slag gegaan met het nabewerken van deze beelden, waar ik voornamelijk Adobe Lightroom voor gebruik.

De scans die ik heb ontvangen hebben een laag contrast. Hierdoor kan ik zelf nog bepalen hoeveel contrast ik in mijn beelden wil. Tijdens het editten van deze beelden let ik vooral op de verhouding tussen licht en donker. Wil ik een hoog licht/donker contrast zodat het krachtiger overkomt of juist een meer vlak beeld waarbij het een zachtere sfeer krijgt?

Of ik nu digitaal of analoog fotografeer, ik zorg ervoor dat de sfeer voor 80 á 90% al in de foto zit. Bij mijn digitale werk hoef ik me daarom vaak alleen maar op kleine bewerkingen en het retoucheren van de huid te focussen.

Bij analoog werk vind ik juist de puurheid kracht geven aan de beelden. Hierbij ben ik terughoudender met het retoucheren van de huid. Eventueel haal ik een storend element weg, maar dit is echt minimaal.

In Lightroom gebruik ik vooral de sliders waarmee ik licht, donker en het contrast kan bepalen. Zoals je hiernaast ziet heb ik de belichting iets naar beneden gehaald, waardoor er meer tekening te zien is. Dit versterkt de natuurlijke sfeer. Vervolgens heb ik bij de beelden met het model het contrast op maximaal gezet, de hooglichten iets terug gehaald en schaduwen iets donkerder gemaakt. Om de witte tinten iets meer te laten knallen, heb ik de slider van witte tinten iets omhoog gedaan en de zwarte tinten iets donkerder.

Op deze manier heb ik zelf het contrast verder kunnen bepalen in de beelden. De beelden met model zijn allemaal in dezelfde setting en lichtomstandigheden gefotografeerd. Hierdoor kon ik deze bewerking voor alle modelfoto's gebruiken. Bij een paar beelden heb ik een kleine finetuning gedaan in de hooglichten.

Naast de beelden van het model heb ik ook nog een aantal sfeerbeelden en zelfportretten gemaakt. Bij deze beelden heb ik iets meer gespeeld met de sfeer. Het ene beeld heeft wat meer contrast gekregen en het andere beeld is meer vlak en gedempt qua tinten. Bij deze beelden heb ik soms nog een klein beetje gespeeld met de uitsnede of een storend element weggewerkt. De uitsnede heb ik gemaakt in Adobe Lightroom. Het element wegwerken heb ik gedaan in Adobe Photoshop. Dit is in Lightroom ook mogelijk, maar door de analoge korrel ga je dit uiteindelijk toch zien. In Photoshop kun je de bewerking beter uitvoeren zodat de korrel goed doorloopt en niemand door heeft dat er iets aan bewerkt is.

Mijn mening over analoge fotografie in de huidige tijd

Voor mij is analoge fotografie een hele pure vorm van fotografie. De nabewerking die ik toepas is bij analoge foto's beperkter dan bij digitale foto's. Tijdens het analoog fotograferen ben ik veel bewuster bezig. Wat is er allemaal te zien op beeld, wat doet het licht en welke instellingen ga ik gebruiken? In tegenstelling tot digitaal maak ik van iedere ‘setting’ of ‘pose’ maar één beeld, waardoor het belangrijk is dat alles in dit beeld ook klopt. Het is een vorm van perfectie, maar ook vooral het volmaakte durven loslaten en het beeld een eigen leven laten leiden.

Handige producten voor analoge fotografie

Auteur

Evely Duis

Evely Duis heeft door haar opleidingen veel verschillende professionele takken in de fotografie leren kennen. Ze staat bekend om perfecties na te streven en haar ideeën te realiseren. Haar werk is voornamelijk conceptuele portret- en modefotografie. Met haar bedrijf richt ze zich op modefotografie en fotografie voor bedrijven, merken en producten.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.