Ben je op zoek naar een videocamera die in staat is om een prachtig beeld te leveren in alle lichtomstandigheden in 4k maar heb je het geld niet voor een fs7? dan zit je met de a7sII helemaal goed.
De ergonomie van de camera is erg goed, hij ligt fijn in de hand en is goed te bedienen. Bijna alle knoppen zijn programmeerbaar naar hoe jij wilt (met uitsluiting van de foto ontspanknop, die kun je niet gebruiken als je in videomodus zit)
Ik zou wel aanraden deze camera voornamelijk voor video te gebruiken, hoewel de fotokwaliteit enorm goed is is het wel maar 12mp, wat veel opdrachtgevers toch als weinig beschouwen.
Als je naar de videomodus kijkt kun je UHD (UHD, niet 4k) filmen tot 30fps.
De krappe codec zit goed in elkaar en je bent flexibel in post qua kleurbewerking, zelfs al is het plaatje maar 8 BIT in 4:2:0 kleurruimte.
De toevoeging van S-Log 3 ten opzichte van S-Log 2 is wel een negatief iets in de camera.
Het S-Log 3 Profiel is namelijk zo plat dat je (vanwege de gelimiteerde kleurruimte) je vaak banding krijgt in de lucht.
S-Log 3 lijkt vooralsnog iets wat alleen weg is gelegd voor de duurdere 10 BIT camera's zoals de FS7 en F5/F55.
S-Log 2 is gelukkig ook nog bruikbaar en dat is prima zat voor meeste situaties.
Als je de camera naar 1080p zet heb je keuze uit verschillende bitrates en fps wat er voor zorgt dat je met iets mindere kwaliteit veel langer op een SD kaartje kan op nemen.
1080p is prima te gebruiken met continu 60fps bijvoorbeeld.
Je kunt ook continu op 120fps op nemen, wat erg tof is maar let dan wel op dat plaatje 2x in zoomt op de sensor, dus een 35mm lens wordt 70mm zodra je 120fps gaat op nemen.
Als je op 4k filmt gaat de accu redelijk snel leeg, maar 1 enorm plus punt is dat je de camera kan voorzien van stroom via de micro USB aansluiting, oftewel je kunt gewoon el cheapo externe accu's voor bijv je mobiele telefoon gebruiken op deze camera!
Ik heb hier nog een handje vol van liggen en ik gebruik ze vaak om de camera even weer van stroom te voorzien of tussen het filmen door de accu op te laden via de camera.
Een ander super fijne functie is dat je sensor gestabiliseerd is, oftewel iedere lens die je er op zet is gestabiliseerd! Deze functie is natuurlijk super fijn met alle lichtsterke primes die op de markt zijn (zoals Samyang lenzen bijvoorbeeld)
Ik heb er zelfs laatst een oude analoge 300mm op gezet en deze was goed bruikbaar dankzij de stabilisatie.
De camera voelt solide aan, ligt fijn in de hand en is erg handzaam.
Wel een nadeel aan systeemcamera's is dat zodra je de lens wisselt je meteen de sensor exposed aan de open lucht (er zit geen spiegel of beschermglas o.i.d. voor) dus een vuiltje zit erg snel op de sensor.
Daarnaast zou een ND ingebouwd ook geen misplaatste keuze zijn (aangezien S-Log 2 filmen op ISO 1600 begint.)
Je kunt je camera via je telefoon bedienen wat natuurlijk erg cool is maar ook fijn aangezien je op een afstand ook je video feed kan bekijken (alsof het een wireless monitor is)
Enige nadeel is dat je dan maar beperkte controle hebt over je camera en je kunt dan niet in S-Log filmen.
Nog 1 laatste tip, S-log 2 en 3 zijn gemaakt om over te belichten voor een goed plaatje.
Probeer altijd je plaatje zo fel mogelijk te belichten zonder dat je detail verliest, en haal dan de belichting in de post naar beneden. als je dit goed toe past kun je goede plaatjes krijgen die nauwelijks ruis hebben terwijl ze op ISO 200.000 zijn geschoten (!!!)
Oftewel belicht bij S-Log niet op wat er goed uit ziet, maar voed deze sensor zoveel mogelijk licht.