Urkerdag
Urkerdag

Urkerdag 4 juni 2022

Al jaren is het een traditie op Urk om op de zaterdag voor Pinksteren 'Urkerdag' te houden. Deze dag is een hommage aan vervlogen jaren uit de tijd dat Urk nog een eiland was. In die tijd dienden vele jonge Urkers aan de overkant van het water dat Urk omringde. Meisjes als diensters en jongens als tuinman of monteur. Tijdens dit weekend kwamen deze jongeren dan massaal terug naar Urk om in gezinsverband Pinksteren te vieren.

Urk was toen nog een eiland dus konden de jongeren niet zomaar terug naar huis. Ze kwamen gezamenlijk met de veerboot aan in de haven waarbij ze opgewacht werden door de familie. In die tijd was ook de Urker klederdracht nog gemeengoed waardoor het op de betreffende zaterdag op de haven één en al rood, wit en blauw was vanwege de traditionele kleding.

Oude gebruiken en klederdracht

Nu is het een jaarlijks terugkerende dag geworden waarop het gros van de Urker bevolking weer in klederdracht loopt en de oude dorpskern weer even terug in de tijd gaat. Vanaf een uur of 11 tot ongeveer 17.00 uur heerst op diverse locaties in het oude dorp en aan de havens een bedrijvig en gezellig Urker sfeertje. Oude gebruiken en gewoonten herleven. Waslijnen gespannen, kleren in de wastobbe, spinnen, zeil tanen, garnalen pellen, kinderspelletjes en nog veel meer. Wie goed zoekt en zijn neus gebruikt zal zeker ergens Urker lekkernijen als dikkoek, gebakken en gerookte vis, grauwe erwten, kapkool en koolmoes ontdekken.

Cameranu en Urkerdag

Wij van Cameranu vinden Urk natuurlijk de mooiste plek van Nederland, Europa en misschien wel van de hele wereld. Urk is standaard al een hele mooie openluchtstudio waar onze producten goed uitgetest kunnen worden. Vanuit onze winkel kan bijvoorbeeld je verrekijker uitstekend getest worden met het uitzicht dat we hebben, maar echt testen doe je het best aan de voet van onze vuurtoren..., het uitzicht over het IJsselmeer en de dijken aan beide kanten halen het beste uit je kijker naar boven.

Perfect voor straat- en portretfotografie

Maar niet alleen kijkers, ook onze foto- en videoapparatuur is prima te gebruiken. En op een dag als Urkerdag gaat het fotografenbloed natuurlijk nog sneller stromen. Van het maken van portretten van Urkers in klederdracht, oude botters in de haven vastleggen of het maken van geweldige straatfoto's in de vele kleine straatjes die speciaal voor deze dag in oude eer hersteld zijn. Of leg het bakken en het roken van vis vast dat je op diverse plekken in het dorp kunt ervaren. En dankzij de gastvrije inborst van de bevolking mag je ook zeer zeker proeven van deze lekkernijen.

Was je dus al eens van plan om onze winkel te bezoeken? Om iets te kopen of misschien wel te huren om te kijken of producten daadwerkelijk iets voor je zijn? Dan is Urkerdag dé dag om ons te bezoeken.

Cameranu wil Ritske Brouwer van nieuwsblad Het Urkerland, Gerrit Bos en Duwial Hakvoort bedanken voor het beschikbaar stellen van bovenstaande foto's en Pieter Oost voor de video.