Compositie bij natuurfotografie - 1
Compositie bij natuurfotografie - 2

Compositie bij natuurfotografie

Compositie draait om het rangschikken van alle elementen in je beeld en daarom is het handig om te weten wat de compositieregels zijn. "Voor het maken van een foto waar je echt door gegrepen wordt, waar iemand langer naar blijft kijken, is het van belang om goed na te denken over wat je waar neer wilt zetten in je beeld."

Waar moet je op letten?

Wil je een pakkende foto maken? Dan zijn er een aantal compositieregels die je kunt toepassen. Denk aan de voor en achtergrond in je foto, de gulden snede en de regel van derden, lijnen én of je de foto staand of liggend maakt. Bekijk de video waarin Johan van der Wielen zijn tips toelicht:

Hoe werkt de gulden snede?

"Bij de gulden snede gaat het er om dat niet het midden van je beeld interessant is, maar dat je onderwerp geplaatst wordt op één van de vier kruispunten van denkbeeldige lijnen rondom het midden. Zet je daar als fotograaf je onderwerp neer, dan is je foto spannender dan wanneer het onderwerp in het midden staat."

Ga op zoek naar een mooie voorgrond

"Bij het werken met een groothoek komt er heel veel in beeld, maar je zult merken dat de achtergrond heel erg in de verte komt en verkleind. Je moet op zoek naar een pakkende voorgrond omdat die het grootste gedeelte van het beeld beslaat. De voorgrond geeft óók aan waar je als fotograaf, dus ook de kijker, staat."


Dit heb je nodig


Gebruik lijnen in een foto

"Een fotograaf moet ervoor zorgen dat de kijker wordt geholpen met het 'lezen' van het landschap. Lijnen in beeld verbinden onderdelen met elkaar. Denk aan een boom die in de voorgrond ligt of het volgen van een waterlijn. Allemaal mogelijkheden om je kijker van de voorgrond, via het midden, naar de achtergrond te leiden."

Een goede compositie is voor Johan ontzettend belangrijk. "De regels waar ik het over heb, zijn meer handreikingen die je kunt gebruiken om je beeld op te bouwen. Ze zijn natuurlijk niet alleen bruikbaar voor natuurfotografie, maar voor alle verschillende takken van fotografie."


Meer lezen?

Tips voor natuurvideo's
Tips voor natuurvideo's
Met deze handige tips voor het filmen van wildlife ga jij goed voorbereid op pad tijdens je volgende avontuur!
Lees meer
Tips voor natuurfotografie
Tips voor natuurfotografie
Lees de zes handige tips van Marsel van Oosten en ga goed voorbereid op pad tijdens je volgende avontuur!
Lees meer