7 tips voor het maken van mooie fantasy portretten

1 jaar geleden

Naast trouwfotograaf ben ik ook larp en cosplay fotograaf. Kortom: Ik heb vaak mensen in kostuum voor mijn camera staan. Bij elk karakter hoort een eigen verhaal, en cosplayers willen dit verhaal graag uitdragen. Maar hoe vertaal je eigenlijk het verhaal van een karakter en de bijbehorende sfeer in een foto? Ik heb een paar handige tips op een rijtje gezet voor het maken van de mooiste fantasy portretten!

Tip 1: Kies een passende setting

Voordat je gaat shooten is het goed om te bedenken wat de passende setting is voor het verhaal dat je wilt uitdragen. Ik heb zelf een aantal vaste locaties waar ik vaak werk en inmiddels de mooie plekjes snel kan vinden. Ga op pad en onderzoek welke locatie bij welk onderwerp zou kunnen passen. Vergeet ook niet te denken aan de seizoenen. Elk seizoen is de natuur anders en heb je dus ook een andere canvas. Doe hier je voordeel mee en plan dit goed uit. Een winterse omgeving met zomerse kleding is natuurlijk niet een lekkere combi.

Niet elk bos of locatie is vrij beschikbaar. De meeste natuurgebieden zijn openbaar, maar er zijn ook parken waar je entree moet betalen of die voor bepaalde tijd gesloten zijn. Lees je goed in en vraag waar nodig om toestemming aan de beheerder. Soms is een binnenlocatie zoals een kasteel of balzaal de perfecte locatie. Vraag in dit geval ook om toestemming en of er eventuele kosten aan verbonden zijn.

Tip 2: Probeer verschillende poses

Poseren is alles. Met de juiste pose komt je foto pas echt tot leven. Welke poses geschikt zijn, kun je het beste met je model overleggen. Zij kennen het karakter wat ze uitbeelden het beste en kunnen hier de juiste invulling aan geven. Kijk bijvoorbeeld samen naar een video waarin het karakter voorkomt en maak hier beide een paar concepten uit.

Naar mijn ervaring zijn statige poses erg mooi met lange jurken en als een model een attribuut bij zich heeft zoals een zwaard, zijn dynamische poses weer erg mooi. Er zijn veel video’s te kijken over welke poses mooi zijn bij bepaalde karakters. Daarnaast zou ik niet te lang stil blijven staan bij één soort pose: maximaal 2 of 3 shots is voldoende. Poseren kost veel energie van je model en is best zwaar om vol te blijven houden. Neem daarom ook voldoende water mee, zodat je model tijdens deze topsport gehydrateerd blijft!

Tip 3: Maak je eigen verhaal

Niet elk karakter is gebaseerd op een film of spel, soms is het thema gewoon “fantasy” of heb je mensen die tijdens een LARP (Larp is een afkorting voor Live Action RolePlay) op de foto willen. In deze gevallen moet je een eigen verhaal zien te creëren. Ik heb vanuit onze filmcultuur een paar handige beeldelementen die je als handvaten kunt gebruiken in je fotografie met dit soort gevallen. Deze kun je eigenlijk in elke setting toepassen om je foto meer verhaal te geven.

  • Door je karakter naar rechts te laten kijken, of van links naar rechts te laten lopen, boots je het gevoel van een held na.
  • Kijkt je model naar links, of loopt degene van rechts naar links, dan vertel je het verhaal dat het karakter een slechterik is en terugdenkt aan het verleden.
  • Door iemand op de rug te fotograferen maak je de sfeer mysterieus en zelfs een beetje ontoegankelijk. Je schept bewust een afstand tussen het karakter en de kijker. Veel film-en game posters maken hier gebruik van door het hoofdpersoon op de rug af te beelden en een beetje om te laten kijken. Deze techniek werkt goed voor een wat duistere en mysterieuze sfeer!
  • Houd je standpunt laag! De gemiddelde Nederlander is best lang waardoor de horizon al wat hoger in beeld ligt. Fotografeer dus vanaf een laag standpunt om je model groter dan in de werkelijkheid te laten lijken. Dit versterkt het heldhaftige of juist duistere karakter wat je neer wilt zetten.

Tip 4: Werk met een lange brandpuntsafstand

Lens compressie is een veel gebruikte techniek in de film en tv. Dit doe je door met een telelens te werken en daarna dicht op je onderwerp te gaan zitten. Op deze manier isoleer je het model uit de achtergrond. Hierdoor benadruk je voor de kijker waar hij/zij op moet letten en is de aandacht volledig op het karakter.

Om lens compressie te realiseren, heb je een telelens nodig. Het liefst gebruik ik een 70-200mm of 85mm. Zoom helemaal in en breng daarna je onderwerp zo in beeld dat het beeld helemaal gevuld is. Zo duw je de achtergrond samen en krijg je een prachtig bokeh effect.

Als laatste moet je je model goed kaderen. Door veel lagen op te zoeken versterk je het effect van diepte en is de zachte achtergrond nog mooier, waardoor het model er nòg meer uitspringt. Ik zet mijn onderwerpen graag bij en boom of een ander object om duidelijk de schaal van de setting aan te kunnen geven.

Tip 5: Stuur je model actief aan

Je wilt dat je model zo natuurlijk mogelijk een bepaald verhaal of emotie uitdrukt in de poses die ze aannemen. Dit bereik je niet door plat een emotie of pose te roepen, maar je moet in principe een soort band opbouwen met het model om tot die emotie te kunnen komen. Zelf stel ik altijd vragen aan mijn modellen. Door vragen te stellen en op hun antwoorden door te vragen, stel je de kaders af van een authentieke reactie. Laat je model niet “blij” kijken voor de foto, maar stel ze vragen waardoor je een blije reactie kunt verwachten. “Wat is je favoriete film” of “Wat is je favoriete reis?”. Door je model(len) een blij moment in te laten beelden haal je een authentieke emotie naar boven, waardoor je beeld veel echter overkomt. Dit werkt idem voor andere emoties zoals boosheid, frustratie, verdriet etc.

Naast aansturen kun je ook je model helpen. Even de jurk recht leggen of het zwaard even vasthouden is een optie, maar overleg dit wel van te voren. Niet iedereen is even comfortabel dat je hun kostuum aanraakt waar ze veel tijd en geld in hebben zitten. Ik zie nog regelmatig dat fotografen zonder toestemming bijvoorbeeld aan de pruik zitten, wat resulteert in een gespannen model voor de rest van de shoot. Vraag altijd zoveel mogelijk van te voren en blijf vooral praten met je model.

Waar vind ik modellen?

Veel gestelde vraag, makkelijk antwoord: ga naar festivals! Of zoek een leuke larp uit. Er zijn ook genoeg facebookgroepen waar je kunt reageren op een oproep voor een fotograaf. De community werkt veel gratis / of in ruil voor iets anders dus verwacht geen grote inkomsten. Het is voornamelijk vanuit veel liefde voor de kostuums en de verhalen.

Tip 6: Kies een groot diafragma

Ik probeer zelf altijd met een zo groot mogelijk diafragma te werken. Het gevaar met een volledig open diafragma is dat de scherptediepte flinterdun kan worden. Een kostuum kan vaak veel ruimte en diepte innemen, zoals een baljurk bijvoorbeeld en deze wil je het liefst helemaal scherp op de foto hebben.

Het hangt ook aan je type lens af welk diafragma er goed bij past. Bij een telelens is meestal een diafragmawaarde van f/2.8 perfect om je model helemaal scherp te krijgen en de achtergrond mooi onscherp. Bij een groothoeklens is het halve beeld hier al scherp mee bijvoorbeeld.

Heb je de mogelijkheid en kan je lens naar f/1.8 of f/1.4 dan is dit nog mooier, maar let op dat je camera op het oog van het model scherpstelt en blijf de delen die onscherp worden in de gaten houden. Voor een DSLR-camera zou ik niet lager gaan dan f/3.5. In het verleden heb ik zelf vaak meegemaakt dat de focus er net naast ligt. Ik kies daarom zelf ook altijd voor een systeemcamera voor portretfotografie.

Tip 7: Let op de achtergrond en je omgeving

In je foto wil je het model en het verhaal centraal zetten, houdt er dus rekening mee dat je achtergrond ook op de achtergrond blijft. Ik vind een bos bijvoorbeeld ideaal waar veel paden zijn, dit zorgt voor lekker veel ruimte tussen je model en de achtergrond. Ik zoek vaak paden met een flauwe bocht op, zo heb ik wel veel ruimte en toch nog nog interessante achtergrond om naar te kijken.

Mijn favoriet is een achtergrond van bladeren. Door de speling van het licht door de bladeren heen en de verschillende kleuren krijg je fantastische vormen, wat het fantasy gevoel accentueert. Hoe dit eruit ziet op je foto hangt vooral af van de lens die je gebruikt. Niet elke lens heeft een mooi bokeh effect, maar als je bloemen of bladeren op de voorgrond zet kun je alsnog een zacht element toevoegen aan je foto.

Vergeet vooral niet om je model goed te kaderen en gebruik te maken van de omgeving. Ik zet zelf mensen graag ter hoogte van een boom of meerdere bomen en gebruik deze als kader van mijn foto.

Wat maakt een foto een geslaagd fantasy portret?

Het verhaal en de kleding is uiteindelijk wat ervoor zorgt dat je foto een mooi fantasy portret wordt. Een goed fantasy portret neemt je mee in de wereld van het karakter. Met een mooie dromerige achtergrond, sfeervol licht en doordachte pose herleef je de film, serie of game weer en komt het verhaal tot leven. Het zijn altijd fantastische foto’s om te maken en met deze tips kun je goed voorbereid op pad gaan!

Handig voor portretfotografie

Auteur

Dani'el van den Berg

Dani’el is een ervaren portret-, studio- en bruiloft fotograaf. Hij werkt niet alleen met daglicht, maar is regelmatig in de studio te vinden voor werk en workshops. Daarnaast is hij AV-specialist bij Cameranu.nl

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.