Tips en inspiratie

Tips voor het fotograferen van een mooie zonsondergang

Patrick de Graaf 4 jaar geleden

Het liefst leg ik de zonsondergangen op het Texelse strand vast. Ik trek er dan ook regelmatig op uit om de zon in de zee te zien zakken. Alle zonsondergangen aan het strand zijn bijzonder, maar als natuurfotograaf fotografeer je alleen de allermooiste. Dit keer geef ik je tien tips om de perfecte zonsondergang vast te leggen!

1: Ga naar buiten

Wie op de bank blijft hangen legt nooit een mooie zonsondergang vast. Ga dus naar buiten! Of het nu een mooie zomerdag is of een stormachtige dag in de herfst..., bij helder weer is er altijd een kans op een bijzondere zonsondergang. Ik heb vaak meegemaakt dat ik het “toch maar” gokte en vervolgens een top-zonsondergang kon fotograferen. Mooie bijkomstigheid is dat ik van diverse kanten getipt wordt als de zon nog iets mooier als normaal ondergaat.

2: Koester de wolken

Een zonsondergang zonder wolken is kansloos om een onderscheidende plaat op te leveren. Op de dagen dat er geen wolken zijn zal niemand mij met mijn foto-uitrusting tegenkomen. Als fotograaf ben ik dol op kleine wolkjes, die als mooi detail op de foto komen. Voor laaghangende wolken (geen bewolking) ben ik niet bang, zeker niet als de lucht een mooie kleur heeft. Het is een gok, maar als de zon op het laatste moment van de dag toch nog kans ziet om door de bewolking te schijnen dan kan de plaat top zijn.

3: Kies de juiste plek

De settings voor mijn foto’s ontstaan zelden toevallig. Bedenk gerust overdag al waar je het statief neer zet. Kies een onderwerp op de voorgrond, zoals een pier, de duinenrij of strandhuisjes. Kies een rustige plek. Een zonsondergang met daarop mensen, spelende honden of dravende paarden wil niemand aan de muur. Als de zonsondergang écht spectaculair is kun je ervoor kiezen, buiten de zee en een goede wolkenpartij, niks op de voorgrond van de foto te plaatsen. Less is more in dat geval.

Tips om de zonsondergang te fotograferen - 1

4: Wees op tijd

Met een zware rugzak vol fotoapparatuur, bij de laatste zonnestralen, het duin oprennen is niet echt een aanrader. Kijk daarom hoe laat de zon ondergaat en zorg dat je 45 minuten van te voren startklaar staat. Drie kwartier lijkt lang, maar gebruik de tijd om testfoto’s te maken en te kijken of je echt op de perfecte plek staat. En als er dan toch mensen of dieren op het strand zijn dan is er tijd genoeg om te wachten tot ze verder zijn gewandeld.

5: Lange sluitertijd

De meeste seascapes maak ik met een lange sluitertijd. Het effect hiervan is dat je van het water een soort mistlaag kan maken of dat er extra dimensie in de zee komt. Foto’s met een lange sluitertijd maak ik bij voorkeur met mijn statief in of net voor de zee. Wie nog geen ervaring heeft met lange sluitertijden adviseer ik een cursus te doen, en voor de autodidacten zoals ikzelf om veel op pad te gaan.

6: Beeldstabilisatie

De grootste valkuil van fotograferen met een lange sluitertijd is bewegingsonscherpte. Een seascape vastleggen zonder statief vind ik altijd een no-go, en met een lange sluitertijd zeker. Tijdens fotograferen vanaf een statief kan de beeldstabilisatie op de lens beter niet gebruikt worden. De beeldstabilisatie kan juist de foto weer onscherp maken, doordat de lens wil corrigeren terwijl er niets aan te passen valt.

Tips om de zonsondergang te fotograferen - 2

7: Koop een stevig statief

Seascapes fotografeer ik dus altijd vanaf een statief. Maar wat voor statief? Ik zou adviseren een iets duurder exemplaar te kiezen. Goedkoop kan een seascape-fotograaf duur komen te staan. Uit ervaring kan ik zeggen dat het pijn doet een gloednieuwe camera in zee te zien vallen vanwege een onstabiel statief. Het was gelukkig niet mijn camera! Zelf fotografeer ik vanaf een carbon-statief, maar een aluminium-statief volstaat prima. Met regelmaat staat mijn statief in zee, en ik met laarzen aan ernaast. De combinatie van zand en het zoute zeewater maken het noodzakelijk het statief goed schoon te maken na afloop van elke sessie.

8: Gebruik filters

Het geheime wapen bij landschapsfotografie zijn filters. Zelf ben ik fan van het merk LEE. De filters maken het mogelijk meer diversiteit of drama in een foto te leggen zonder Photoshop te gebruiken. Fotograferen met filters is een kwestie van uitproberen wat de effecten op beeld zijn en eventueel bijstellen.

Tips om de zonsondergang te fotograferen - 3

9: Diafragma keuze

Voor seascapes gebruik ik meestal een diafragma tussen de f/8 en de f/16. Elk objectief is anders, dus probeer zelf te kijken bij welk diafragma je objectief het scherpst is. Ga je kleiner dan f/16, dan kan er onscherpte ontstaan in de foto.

10: Horizon

Het lijkt een overbodige tip, maar check of de horizon recht op de foto staat. Foto’s waarbij de zee “leeg” loopt zie ik nog te vaak voorbij komen. Een beginnersfout die geen enkele fotograaf wil maken. Mijn laatste tip voor het maken van seascapes en landschapsfotografie in het algemeen…, kijk ook langs de lens om te genieten van de natuur en het moment. Succes allemaal met het maken van seascapes!

Auteur

Patrick de Graaf

Patrick de Graaf is een natuurfotograaf op één van de mooiste plekken van Nederland, namelijk Texel. Hij is een natuurliefhebber pur sang en beheerst de fotografie-kneepjes tot in detail. Zijn veelzijdige werk wordt regelmatig gepubliceerd en hij deelt zijn foto's ook graag via sociale media. Patrick geeft workshops, schrijft blogs voor verschillende partijen en is ambassadeur van Sigma.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.