Product review: het Sirui filtersysteem

Danny Tax
4 jaar geleden

Ik ontdekte het filtersysteem van Sirui op de Professional Imaging 2018 bij de jongens van TSE. Destijds werkte ik met een ander merk filters en ik was daar tevreden mee, dus was ik sceptisch over de testbank resultaten op de beurs. Maar nu mocht ik de Sirui filters in de praktijk testen. Daar houd ik van, want kwaliteit komt niet van een verkoop praatje. Dat moet je ondervinden. In deze review ga ik op een onderbouwde manier uitzoeken of wat ze zeggen, waar is...

Product review: het Sirui filtersysteem - 1

Mijn verwachtingen?

Mijn verwachtingen liggen hoog, mede door de hoge status van dit product. Zowel van de bouwkwaliteit als optische kwaliteit. Ik verwacht op zijn minst optisch glas en geen Resin, wat kunsthars is. Verder een simpele, maar doeltreffende, stabiele houder voor de filters. Als ik de testbank resultaten moet geloven, moeten ze erg weinig scherpteverlies opleveren. Ook dat ga ik testen.

Uiteraard werk ik als landschapsfotograaf veel met filters en heb ik de kennis om deze filters eens goed aan de tand te voelen. Maar voldoen ze ook aan mijn standaard? Even terug in mijn filter geschiedenis: ik heb in 2014 mijn eerste setje filters aangeschaft. Ik had niet veel budget, dus kocht ik Resin filters. Ik kreeg na één keer gebruiken al een hekel aan de kleurzwemen en de foto's werden zachter. Deze filters heb ik nog altijd thuis liggen, maar gebruik ik eigenlijk niet meer. Want begin 2015 ben ik overgestapt op filters van optisch glas, wel van hetzelfde merk. Ik had minder last van scherpteverlies, echter nog steeds last van een lichte blauwe cast en deze moest ik altijd corrigeren.

Kort gezegd, ik heb het ideale filtermerk nog niet gevonden. Wellicht is dit het ultieme systeem voor mij? Om de filters van Sirui en het systeem goed te kunnen vergelijken, ben ik op pad geweest en bezocht ik HOTFA (Hoya Optical Testing Facility Almere). Daar staat de 'pijnbank' voor elk filter. Later meer over deze test.

Product review: het Sirui filtersysteem - 2

Mijn eerste indruk

Als eerste pakte ik de houder uit. Deze komt met zijn eigen tasje en een polarisatiefilter. Wat meteen opvalt is dat de houder van aluminium is met duurzame, plastic sleuven die je glaswerk niet beschadigen. Hij wordt geleverd met een 86mm polarisatiefilter en lensfitting van 82mm. Mocht dit niet passen, geen enkel probleem: er worden ook een 82-77mm, 82-72mm en een 82-67mm adapter ring mee geleverd, zodat hij meteen op de meeste lenzen te gebruiken is (erg fijn voor Nikon gebruikers, die meestal een 77mm filtermaat hebben).

Daarnaast valt mij op dat de houder een foam ring bevat. Daarmee voorkom je lichtlekkage. Waar LEE dit op de filters heeft, heeft Sirui dit juist op de houder. Iets wat ik persoonlijk veel handiger vind, zeker voor fotografen die overdag lange sluitertijden willen maken. Maar dat is een kwestie van smaak en afhankelijk van hoe je werkt. Dan is lichtdichtheid erg prettig. Ik heb het hier over houder model B; dit is het verbeterde model. De houder is traploos in te stellen, waar model A met stapjes van vijf graden gaat. Iets om bij aanschaf op te letten.

Wat mij erg opvalt, is de mate van bescherming en aandacht voor de simpele, kleine details. Als je de filters binnenkrijgt, zitten ze goed verpakt tussen schuim en bevatten ze beschermfolie. Daarnaast is het erg prettig dat elk filter een label aan het zakje heeft met het type filter. Zo vind je snel de juiste. Het zijn kleine details die je na langere tijd leert waarderen. Een zonsondergang kan snel veranderen en dan wil jij wel het juiste filter snel kunnen vinden. Kortom, een pluspunt.

Product review: het Sirui filtersysteem - 7

Hoe presteert het systeem in het veld?

Om te zien of de Sirui filterhouder en de filters goed presteren, ben ik het veld in gegaan. Eerst heb ik overdag een test gedaan, waarbij ik heb getest hoe lichtdicht de filterhouder is met het zonnetje recht van boven en de camera horizontaal. Dit was bij mijn vorige setje niet te doen: interne reflecties tussen de filters, dus Sirui moest zich bewijzen…. En tot mijn verbazing had ik geen last van interne reflecties, kleurzwemen of vreemde vlekken. Dat is heel fijn, want dit betekent dat ik nu ook overdag mooie zwart-wit foto's met lange sluitertijden kan maken. Tot dusver ben ik tevreden met het resultaat. Maar hoe zit het met scherpteverlies? Ook niet onbelangrijk. Met een dure lens moet je absoluut geen scherpteverlies ervaren, althans, als je als iets verliest, dan minimaal. Ik heb de volgende foto’s naast elkaar gelegd en heb gekeken naar mijn focus punt: op het blote oog geen verschil te zien.

Product review: het Sirui filtersysteem - 10

Nu werd ik steeds meer benieuwd naar een situatie waar ik het meest mee te maken heb, namelijk rond zonsondergang en erna. Hoe presteert alles dan? Dus weer het veld in. Ik ben naar een plek gereden welke ik nog voor een opdrachtgever vast moest leggen. Dat zegt wat over mijn verwachtingen: je kunt niet aankomen met onscherpe foto’s. De opdracht was om een vervreemdend beeld neer te zetten.

Ik zette mijn camera op statief, zette de houder in elkaar en begon. Tot dusver simpel. Wat het weer betreft was het wel een uitdaging: het spetterde al en er waren onweersbuien voorspeld met harde windstoten. De filters hielden zich goed. Ik heb gewerkt met een 1.2 zacht verloopfilter en een ND64 grijsfilter, mijn favoriete combinatie. Uiteraard met het polarisatiefilter, die overigens makkelijk te verstellen was. Ideaal: zo kon ik blijven verbeteren. Bij mijn vorige filterhouder moest ik eerst alles demonteren en dan draaien… Wat niet alleen vignettering opleverde door de kleine maat, maar ook nog eens ergernis.

Wel valt mij op dat ik op mijn 16-35mm een klein beetje vingettering heb, maar met softwarematige lenscorrecties is dat zo verholpen. Verder merk ik dat je de houder extreem recht moet houden om deze vignettering niet te hebben. Maar dat zou je op kunnen lossen met het meegeleverde setje schroefjes en schroevendraaiers, voor een drie naar twee slots conversie. Iets wat ik zeker nog eens ga doen, want zo vaak werk ik in de praktijk niet met drie slots. Dan wordt hij dus dunner en heb je dit probleem minder. Hieronder een foto rechtstreeks uit de camera en de bewerkte versie. Bewerken blijft een creatieve vrijheid: de een houdt ervan, de ander niet:

Wat mij daarnaast opviel, was het gemak van monteren, filters plaatsen en het polarisatiefilter kunnen draaien op een simpele maar doeltreffende manier… Hoe simpeler, hoe beter. Dan kan er niet veel stuk gaan, is mijn ervaring.

Op de testbank

Bij HOTFA heb ik de filters mogen testen, want verkopen is één ding, maar onderbouwen met feiten is een ander verhaal. Bij HOTFA heb je twee belangrijke test systemen. Ten eerste een resolutie test, de zogeheten ‘Resolving Power Test Target’. Deze wordt door de NASA gebruikt voor tests op het gebied van resolutie. Deze test gebruik je om vast te stellen hoeveel scherpte je verliest met het filter. En er wordt getest op transmissie, dat is hoeveel licht een filter doorlaat, als ook welke kleurwaardes. Zo laat niet al het glas 100% licht door: een simpel raam in je woning laat gemiddeld maar 90% licht door. Met speciale coatings kan dit meer (tot wel 99.4%) of minder worden.

Zoals je ziet, komen mijn oude filters (merk X) niet heel goed uit de test (waarvan de optische glas filters nog het best waren). Bij de resolutie test zie je duidelijk dat een resin filter een behoorlijke verschuiving van scherpte geeft. Dit testbeeld met streepjes en cijfers is 4mm groot, moet je nagaan als je dit in combinatie met een dure lens op je fullframe camera met een 50 megapixel sensor doet. Dat is niet heel slim. Daarnaast zie je in de transmissie test, dat het één grote kleurzweem is. Zo heb ik dat ook ervaren en dat wordt hier bevestigd. Het ideale beeld is een horizontale lijn. Dat gele bultje komt door het licht waaronder wij aan het testen waren.

Maar nu Sirui: hoe presteren die op de testbank? Nu zo:

Product review: het Sirui filtersysteem - 21

Zoals te zien is, geeft de test bij het Sirui filter een vrijwel horizontale lijn. Dit correspondeert met mijn ervaring in het veld. Geen kleurcast meer: waar mijn vorige filters van glas meer naar blauw neigden, zijn deze kleurneutraal. En dat is fijn, want zo heb je in de ontwikkeling van je foto’s minder bij te stellen en meer vrijheid in het matchen van een kleur (je hebt simpelweg meer data om beide kanten op te werken). En mocht ik voor een opdrachtgever kleurneutraal moeten werken, dan is dit ideaal. Zo weet ik zeker dat ik in de juiste kleuren fotografeer.

Conclusie

De Sirui set is mij zeer goed bevallen. Ruim inzetbaar, hoge kwaliteit, degelijk en dus krijg je waar voor je geld. Waarmee ik niet zeg dat deze filters goedkoop zijn. Maar de resultaten zijn de prijs meer dan waard. Mijn verwachtingen zijn uitgekomen en ik ben om... Wat mij nog het meest verbaasde, was het feit dat ik eindelijk een beeld zag zoals het ook op locatie eruit had gezien. Wat je daar later in nabewerking mee doet, dat is voor iedereen anders, maar het basis bestand is neutraal en daar kun je gewoon veel meer mee. Kortom voor mij is dit hét systeem, wellicht voor jou ook. Vanaf nu werk ik met een Sirui filter set!

Een groot voordeel van werken met dit systeem is dat het voor zich werkt, het is makkelijk, snel en innovatief. Mijn ervaring met filters kreeg een totaal nieuwe dimensie door dit systeem. Als samenvatting nog een overzicht van de pluspunten en minpunten:

  • Foam seal op de houder
  • Zeer complete houder met adapterringen voor vrijwel iedere lens
    • Scrol wiel voor het polarisatiefilter
  • Degelijke, robuuste bouwkwaliteit
  • Gemaakt voor in het veld
  • Modulaire houder

Minpunten

  • Minder beschikbare accessoires, zoals filter tunnels
  • Op het moment van schrijven geen unieke filters, zoals de concurrentie wel heeft

Als ik Sirui een tip mag geven voor verbetering, zou dat het volgende zijn... Ik zie graag bij de houder nog een extra adapterring in het pakket, om handig en snel te kunnen wisselen tussen wel of geen CPL-filter. Ik vind het persoonlijk vrij veel werk hem eruit te halen en weer in te zetten. Daarnaast zie ik graag een starterskit met houder inclusief ND64 of ND1000 en GND. Op deze manier maak je het aantrekkelijk in te stappen.

Prijskwaliteitsverhouding

Voor de prijs zou ik deze set niet laten liggen. Ik heb met verschillende filtersystemen gewerkt: van heel goedkoop tot heel duur. En als ik zie wat Sirui hier op de markt heeft gebracht tegen deze prijs, zou ik mij geen twee keer bedenken. Voor een mooi bedrag heb je een houder met polarisatiefilter, adapterring en verloopringen in een eigen tasje. De set is deze prijs zeker waard gezien de mogelijkheden. Ik heb er met plezier mee gewerkt en hij blijft vanaf nu in mijn tas!

Bekijk het Sirui filtersysteem

Auteur

Danny Tax

Fotograferen is zijn passie. Vooral landschappen en stedelijke fotografie / architectuur hebben zijn aandacht. Zijn werk kenmerkt zich door de diepe verzadigde kleuren en het lijnenspel. Zelfs een simpel wortelveld krijgt een kunstzinnig tintje als dit door de ogen van Danny vastgelegd wordt.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.