Product review: Polar Pro Variable ND-filter Combo Peter McKinnon Edition

Jeroen Horstink
3 jaar geleden

Normaal gesproken zie je mij niet, want ik sta altijd achter de camera van de Cameranu-video’s die je op YouTube ziet. Voor het produceren van de video’s gebruik ik verschillende apparatuur en accessoires, waaronder de Peter McKinnon Edition van de Polar Pro Variable ND-filters. Toen deze uitkwamen was ik er erg nieuwsgierig naar en in deze productreview vertel ik je alle ins en outs over deze grijsfilters.

Maar waarom gebruik ik grijsfilters?

Ik liep tijdens het filmen tegen problemen aan met overbelichting. Vooral in een omgeving met veel zonlicht kon ik vaak niet de shots maken die ik wilde maken. Door het vele licht waren de beelden vaak overbelicht en kon ik niet op bepaalde waardes filmen die ik wilde gebruiken, zoals een laag diafragma. Om dit op te lossen bij het opnemen van video’s, kom je al snel uit bij grijsfilters of variabele grijsfilters.

Wat waren mijn verwachtingen?

In mijn zoektocht naar hoge kwaliteit grijsfilters vond ik op Kickstarter de Polar Pro grijsfilters, in samenwerking met Peter McKinnon. Ik volg Peter McKinnon al een langere tijd en onder andere zijn video over de filters overtuigde mij om ze aan te schaffen. Op de pagina van Kickstarter stonden videovoorbeelden met verschillende grijsfilters en op verschillende brandpuntsafstanden naast elkaar. Er waren ook filmopnames van billboard-teksten gemaakt en dit filter had duidelijk geen aberraties, vertekeningen of verlies in scherpte. Het verschil in kleur van de opnames met en zonder deze Polar Pro filters was minimaal. Vanwege deze resultaten waren mijn verwachtingen hoog en ik hoopte met grijsfilters te kunnen filmen zonder kwaliteitsverlies in mijn beelden.

Mijn eerste indruk van de filters

Toen ik de 2-5 stops en de 6-9 stops filters binnenkreeg, wilde ik ze natuurlijk direct gebruiken. De verpakking is opvallend en heel verzorgd. Je schuift de verpakking aan de buitenkant er gemakkelijk vanaf. De sluiting van de doos is magnetisch en aan de binnenkant staat een mooie foto die door Peter McKinnon is gemaakt. Het filter wordt bedekt en omringd door stevig foam. En tot mijn verbazing wordt er met elk filter een stijlvolle hardcase meegeleverd. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de filters stuk gaan tijdens het vervoer.

Onderin zit nog een pouch met een lensdoekje eraan vast, zodat je het filter altijd goed kunt schoonmaken. En aangezien ik die nog wel eens vergeet is deze kleine toevoeging écht heel mooi meegenomen… De eerste indruk is goed en ik was best onder de indruk.

De Polar Pro filters zijn stevig gebouwd en ze draaien perfect: niet te los en niet te stroef. Gewoon precies goed. Ik had direct het gevoel dat de filters een goede bouwkwaliteit hebben. Ondertussen gebruik ik ze al een paar maanden en beide filters werken nog zoals in het begin, zonder gekke verdraaiingen.

Maar…, hoe is het beeld?

Toen ik voor het eerst met één van de filters opnames ging maken, werd ik er meteen heel erg blij van. Ik kon nu eindelijk de shots maken die ik wilde, in elke omstandigheid qua licht. Maar pas op de computer kon ik de kwaliteit van de opnames echt beoordelen. En eigenlijk was de kwaliteit precies zoals ik verwacht had: geen kleurafwijkingen, geen aberraties en géén verlies in scherpte. En dat is wat je nodig hebt als professional.

De Polar Pro filters in gebruik

Ik gebruik ten eerste een step-down ring om de filters op mijn objectieven te zetten en dit gaat probleemloos. Het is niet moeilijk om de filters op zo’n ring of direct op je objectief te plaatsen. De markeringen van het aantal stops zijn duidelijk aangegeven op de rand van het Polar Pro filter en die gebruik je in de praktijk regelmatig.

De intensiteit is snel aan te passen doordat de rand verschillende groeven heeft. Hierdoor pak je het filter prettig vast. Er zit een uitstekend randje op de filters waardoor je heel goed aanvoelt of je aan het filter zelf of aan de intensiteit van het variabele grijsfilter draait. Terwijl je draait om de ND-gradatie aan te passen, is het verloop van licht naar donker of andersom heel gelijkmatig. Tijdens het filmen maak je daardoor makkelijk het beeld lichter of donkerder zonder dat dit heel erg opvalt. Hierdoor hoef je in de montage niet te knippen als je tussendoor de ND-gradatie hebt veranderd.

Wat is mijn conclusie?

Waarschijnlijk merk je al wel dat ik heel erg blij ben met deze filters en dat ben ik ook echt met de beeldkwaliteit die ze bieden. Ik kon naar verwachting met de Polar Pro filters werken en de filters zijn precies waar ik naar op zoek was. De filters voelen stevig aan, je kunt ze snel opbergen, veilig meenemen en je hebt geen last van kwaliteitsverlies als je ermee werkt tijdens het filmen.

Het zijn absoluut prijzige filters, maar je zet bijvoorbeeld geen goedkope velgen onder een dure sportauto... Als professional moet je geen concessies willen doen, omdat goedkoop vaak duurkoop is. Je wilt kwaliteit leveren en daar betaal je voor, maar in dit geval is dat het wat mij betreft zeker waard. Ik kan de Polar Pro filters aanraden als je met objectieven van hoge kwaliteit werkt!

Auteur

Jeroen Horstink

Jeroen Horstink is 22 jaar, komt uit Arnhem en werkt fulltime als cameraman en video editor bij Cameranu achter de schermen. Het vertellen van verhalen door beeld vindt hij het mooiste wat er is. Hij is altijd nieuwsgierig naar de nieuwste snufjes en technieken omtrent video.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.