Livestreamen met Blackmagic software? Zo werkt het!

Paul Kaandorp
3 jaar geleden

Wil je livestreamen vanuit huis, voor de zaak of ga je een webinar starten? Lees dan snel verder! Hoe zet je een livestream op en welke apparatuur heb je nodig om te kunnen live streamen met een goede beeld- en geluidskwaliteit? In dit blog leg ik uit hoe je dit doet met behulp van een Blackmagic Intensity Shuttle of de Blackmagic UltraStudio Mini Recorder.

Wat heb je nodig?

Als je wilt kunnen live streamen heb je ten eerste natuurlijk een goede camera nodig. Dit kan in principe elke videocamera zijn met een HDMI of SDI video-uitgang. Bijvoorbeeld een camcorder zoals de Sony FDR-AX53 4K videocamera, of een systeem- of spiegelreflexcamera. Het is belangrijk dat deze camera een HDMI- of SDI-uitgang heeft om het videosignaal uit te voeren naar een capture card/device.

Je kunt helaas niet rechtstreeks vanuit de camera het videosignaal via je computer naar het internet streamen, zoals met Facebook Live of YouTube Studio. Daar heb je een capture card of device voor nodig. Nu zijn er meerdere van dit soort capture devices op de markt, maar ik gebruik hier de Blackmagic Intensity Shuttle en de Blackmagic UltraStudio Mini Recorder voor.

Daarnaast heb je natuurlijk een computer nodig en dit kan zowel een Windows als een Apple zijn. Je computer heeft een USB 3.0, Thunderbolt 2 of Thunderbolt 3 (USB-C) aansluiting nodig.

Live video streamen met Blackmagic - 1

Start met het maken van een opstelling

In dit blog maak ik gebruik van de Blackmagic Intensity Shuttle - USB 3.0. De beschrijving van de opstelling, software en instellingen zijn hetzelfde wanneer je de Blackmagic Intensity Shuttle - Thunderbolt of Blackmagic UltraStudio Mini Recorder gebruikt.

Als eerst zet je natuurlijk je camera, eventueel op een statief, neer zodat je een stabiel beeld krijgt. Vervolgens verbind je de camera met een HDMI-kabel met de Blackmagic Intensity Shuttle. Welke HDMI-kabel je hiervoor nodig hebt is afhankelijk van de camera die je hebt. Zo heeft de Sony FDR-AX53 bijvoorbeeld een micro HDMI-aansluiting en heb je dus een micro HDMI naar full HDMI kabel nodig zoals bijvoorbeeld deze kabel.

Nu heb je de verbinding gemaakt tussen je camera en het capture device met behulp van HDMI. De volgende verbinding is die tussen het capture device en de computer.

Wanneer je gebruikmaakt van de Blackmagic Intensity Shuttle - USB 3.0 dan wordt de USB 3.0 kabel meegeleverd. Deze gebruik je om de Intensity Shuttle te verbinden met de USB 3.0 poort van je computer. Bij de Blackmagic Intensity Shuttle - Thunderbolt en Blackmagic UltraStudio Mini Recorder met Thunderbolt 2 aansluiting wordt er helaas geen kabel meegeleverd. Deze moet je apart kopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Apple Thunderbolt kabel.

Welke software heb je nodig?

Om de opstelling draaiende te krijgen heb je de Blackmagic Desktop Video Drivers nodig. Deze vind je op de Blackmagic Support pagina. Selecteer vervolgens “Capture and Playback” onder het kopje “Select a Product Family”. Download vervolgens onder “Latest Downloads” de laatste versie van “Desktop Video” voor het betreffende besturingssysteem waar jij gebruik van maakt. Installeer de software wanneer deze gedownload is.

Live video streamen met Blackmagic - 2

Daarnaast heb je “OBS Studio” nodig om te kunnen livestream. OBS staat voor Open Broadcaster Software en is een gratis en open source software voor het opnemen en streamen van video. Je kunt deze software downloaden via deze link.

Live video streamen met Blackmagic - 3

Zo stel je de software in

Wanneer je deze software ook geïnstalleerd hebt, kun je de software instellen. Met behulp van een snelle test kun je controleren of je hardware werkt door de software “Blackmagic Media Express” te starten. Deze software maakt onderdeel uit van de Desktop Video software. Onder het tabblad “Log and Capture” kun je kijken of je beeld krijgt van de camera. Het is een goede test om te zien of het beeld in ieder geval binnenkomt.

Live video streamen met Blackmagic - 4

Met de Desktop Video Setup software kun je eventueel wat instellingen van je capture device aanpassen, zoals welke video input je gebruikt en wat het formaat is van het uitgangsbeeldsignaal. Wanneer dit allemaal werkt kun je de OBS Studio software opstarten. Na het opstarten dien je eerst je bron toe te voegen en te selecteren. Klik op het plusje onder het “Bronnen” deelscherm en selecteer “Blackmagic Apparaat”. Geef deze een naam en klik op “OK”. Selecteer vervolgens onder “Apparaat” het door jou gebruikte capture device. In mijn geval de Intensity Shuttle.

Stream instellingen

Tenslotte dien je nog de stream instellingen te doen. Dit doe je door via de “Instellingen” knop de “Stream” instellingen aan te passen. Hier geef je op via welk kanaal je wilt streamen en geef je de stream sleutel of link op die je via het streaming kanaal, zoals YouTube of Facebook Live, hebt ontvangen. Als je de instellingen gedaan hebt, kun je door middel van de knop “Stream Starten” je livestream beginnen.

Geluidskwaliteit

Het geluid bij een livestream is ook erg belangrijk. Je kunt natuurlijk de interne microfoon van de camera gebruiken, maar vaak voldoet dit niet. Het signaal is te zwak of bevat te veel ruis. Een andere optie is om een externe microfoon te gebruiken. Zo kun je op de camera een richtmicrofoon plaatsen die het geluid opvangt vanuit de richting waarin de camera gericht is.

Mocht je al in het bezit zijn van een camera, maar nog geen richtmicrofoon hebben, dan is de Rode Videomic NTG microfoon een hele mooie microfoon. Mocht je een lavalier microfoon handiger vinden, dan kies je bijvoorbeeld voor de Rode RodeLink Wireless Film Maker Kit. Dit is een lavalier microfoon met een zender en ontvanger. De ontvanger plaats je dan bij de camera en sluit je aan op de microfoon ingang.

Laatste opmerkingen

De Blackmagic Intensity Shuttle en de UltraStudio Mini Recorder ondersteunen niet alle videostandaarden. Zo wordt de videostandaard 1080p60 NIET ondersteund. Echter, een aantal camera’s sturen een videosignaal van 1080p60 via de HDMI-uitgang uit. Dit is niet instelbaar. Ondanks dat je bijvoorbeeld op 1080p30 of 720p50 met de camera opneemt, sturen sommige camera’s wel een 1080p60 signaal uit.

De Blackmagic producten om te kunnen streamen zijn niet compatibel met de software ZOOM. Blackmagic heeft wel een zogenaamde SDK toolkit beschikbaar gesteld om software ontwikkelaars de kans te bieden om hun software compatibel te maken met Blackmagic. Maar dat is natuurlijk aan hun. Als zij daar geen gebruik van maken dan is de software niet compatibel en ZOOM is daar een voorbeeld van.

Advies nodig?

Heb je nog vragen of wil je persoonlijk advies voor het livestreamen? Dan mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!

Bekijk alle streaming kits

Boodschappenlijstje

  • Camera met HDMI- of SDI- video-uitgang
  • Microfoon
  • Capture device
  • HDMI-kabel
  • USB- of Thunderbolt-kabel
  • Blackmagic Desktop Video drivers
  • OBS (gratis software)

Auteur

Paul Kaandorp

Fotografie en techniek. Dat zijn de twee vakgebieden waar Paul altijd al door gefascineerd is. Paul heeft een technische achtergrond in elektronica en heeft de Vakopleiding aan de Fotovakschool in Apeldoorn gevolgd. Door deze combinatie van fotografie en techniek liggen zijn specialisaties in het toepassen van fotografische technieken.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.