Review Laowa Argus 35mm f/0.95 FF objectief

Tijdens een recente fotografiereis op Aruba heb ik het geluk gehad om de Laowa Argus 35mm f/0.95 FF lens te mogen testen. 35mm is mijn favoriete brandpuntsafstand want hier werk ik als portret- en trouwfotograaf het meeste mee. Ik had daarom ook enorm veel zin om deze lens uit te proberen!

Ga naar de Laowa Argus 35mm f/0.95 FF lens

Review Laowa Argus 35mm f/0.95 FF lens - 1

Wat maakt deze lens uniek

Normaal fotografeer ik met de redelijke lichtsterke Sony FE 35mm f/1.8 lens. De Laowa Argus 35mm is zó lichtsterk dat die bijna 2 volledige stops (of een factor 4) sneller is ten opzichte van de Sony 35mm. Dit betekent dat je dus goed kunt fotograferen bij weinig licht en ik was zeer benieuwd of het in de praktijk ook zou lukken. Om zoveel mogelijk licht op de sensor te krijgen kun je het beste een diafragma van f/0.95 gebruiken en dit is wat deze lens ook echt uniek maakt.

Wil je toch een kleiner diafragma gebruiken, dan kun je beter voor een autofocus lens kiezen zoals de 35mm f/1.8 van Sony. Bij de Laowa lens heb je ook te maken met een kleine scherptediepte, dit betekent dat de voor- en achtergrond wazig worden in de foto. Hierdoor begon ik me af te vragen hoe het is om manueel scherp te stellen met de Argus en hoe de lens omgaat met stilstaande en bewegende onderwerpen.

Eerste indruk van de lens

Zodra ik de lens uit de verpakking haalde, voelde ik meteen dat de lens stevig was. Dit komt voornamelijk doordat de lens volledig uit staal bestaat. Dit maakt de lens wel wat zwaarder (755 gram) ten opzichte van een kunststof lens, maar tegelijkertijd is de lens een stuk robuuster wat tijdens het fotograferen op buitenlocaties erg fijn is.

De lens is manueel scherp te stellen en heeft daarom een diafragma-ring waarmee je de lensopening in kunt stellen. Deze ring kun je instellen op twee functies. De eerste is “traploos”, dan gaat het diafragma geleidelijk omhoog wat handig is voor videografie. Daarnaast heeft de ring een “click” stand. Met de “click” stand voel je een klik als het diafragma getal hoger wordt. Het klikje is vrij subtiel, waardoor je snel de diafragma-waarde per ongeluk kunt veranderen.

Ik merkte tijdens het fotograferen hoe gevoelig de diafragmaring op de lens is. Zonder dat ik het doorhad, fotografeerde ik op f/2 en f/2.8. Dit had ik pas door toen ik naar de lens zelf keek, nadat ik al meerdere foto’s had gemaakt. Je kunt in de viewfinder namelijk niet zien wat je diafragma getal is, omdat er geen informatie doorgegeven kan worden van de lens naar de camera.

Review Laowa Argus 35mm f/0.95 FF lens - 3

Om de lens op alle vlakken te testen, heb ik diverse fotoshoots gedaan met de Laowa Argus 35mm f/0.95 FF. Ik heb getest hoe dicht ik op een onderwerp kan fotograferen, of het een geschikte lens is voor een branding/fashionshoot, een beach fotoshoot gehouden en in low-light gefotografeerd met alleen maar maanlicht als lichtbron. Laten we kijken hoe het is gegaan!

Macrofoto's van cactussen

Ik ben eerst begonnen met het fotograferen van cactussen. Dit wilde ik op zo’n klein mogelijke afstand doen, om de kleine scherptediepte van de lens te testen. Ik verwachtte een flinterdun scherptegebied met een mooie onscherpte/bokeh. En die mooie onscherpte is er zeker! De minimale scherpstelafstand van de lens is niet bijzonder klein, namelijk 50cm. Maar als je op f/0.95 fotografeert, heb je een bijzonder klein gedeelte wat scherp is.

Zoals je op de foto kunt zien, is het gebied waarop scherpgesteld is, goed scherp en is er een prachtige onscherpte waardoor je een compositie krijgt die ik nog niet eerder met een lens heb kunnen realiseren.

Het handmatig scherpstellen van dit type foto’s is best een uitdaging. Zeker wanneer je uit de hand fotografeert en een kleine wind voorbij komt, krijg je al snel te maken met beweging in je hand en het onderwerp, waardoor de focus verschuift. Probeer als je werkt met een systeemcamera zoveel mogelijk in te zoomen tijdens het fotograferen en op die manier zo precies mogelijk handmatig scherp te stellen. Heb je een DSLR-camera? Gebruik de live-view functie om scherp te stellen. Het vergt wat geduld en ervaring met je camera, maar het levert prachtige beelden op!

Review Laowa Argus 35mm f/0.95 FF lens - 6

Scherptediepte testen bij straatfotografie

Als je op een zomerse plek zoals Aruba fotografeert, heb je al vaak te veel zonlicht om met zo’n groot diafragma te fotograferen. De kortste sluitertijd die ik bij mijn Sony A7 III systeemcamera kan instellen is 1/8000e seconde. Zelfs als ik mijn ISO waarde op 50 zet, was er helaas nog steeds te veel licht voor de Laowa Argus. Dit had ik stiekem al verwacht en ik had daarom als voorbereiding een variabel ND filter meegenomen. Een ND filter houdt meerdere stops licht tegen, waardoor de foto’s nu wél goed belicht waren. Zonder dit filter was het niet mogelijk geweest om op f/0.95 met zonnig daglicht te fotograferen.

Het is tof om te zien dat met deze lens je op grotere afstanden een mooie onscherpte kunt creëren in je foto’s. Zo kun je bij de vorige foto zien dat de voorste palmbomen scherp zijn en de achterste weer onscherp. Zou ik deze foto op f/1.8 hebben geschoten, dan waren alle palmbomen scherp geweest.

Review Laowa Argus 35mm f/0.95 FF lens - 8

Het nadeel aan de lens is wel dat je duidelijk ziet dat in het midden scherp wordt gesteld, maar de rand snel onscherp wordt. In de foto hieronder zie je hoe de pilaar in het midden van de compositie echt scherp op de foto staat, maar wanneer ik deze in de zijkant van mijn compositie wil plaatsen, de scherpte snel verloren gaat.

Review Laowa Argus 35mm f/0.95 FF lens - 10
Review Laowa Argus 35mm f/0.95 FF lens - 11

Als laatste viel me op dat je een behoorlijke vignettering in de foto’s kunt zien. Dit vind ik persoonlijk niet erg, maar juist een mooie toevoeging aan de sfeer in je beelden.

Review Laowa Argus 35mm f/0.95 FF lens - 12

Fashion shoot tussen de cactussen

Op het eiland heb ik een uitgebreide fotoshoot gedaan met mijn model Dani, waarbij ik veel geduld van haar moest vragen. Het kostte namelijk redelijk wat tijd om de compositie van haar oog goed in mijn kader te krijgen, te zoomen en scherp te stellen op f/0.95. Door de wind, de beweging van mijn hand en de beweging van haarzelf bleek het een flinke uitdaging te zijn. Maar als je eenmaal goed zit met de focus krijg je echt mooie beelden! De lens heeft zo’n unieke scherptediepte die ik nog nergens anders ben tegengekomen.

Ik vind het zelf mooi om mijn onderwerpen meer richting de zijkant te zetten in mijn kader, zodat mijn compositie interessanter wordt. Helaas is de lens aan de randen wat minder scherp als je met een volledig diafragma fotografeert. Daarnaast kun je wat chromatische aberratie, ook wel kleurschifting genoemd, verwachten. Bij deze 35mm van Laowa is het niet heel heftig, maar wel zichtbaar in de foto.

Review Laowa Argus 35mm f/0.95 FF lens - 15

Het maanlicht als lichtbron

Het beste heb ik voor het laatste bewaard. Om te testen hoe lichtsterk deze lens is, heb ik in de avond, met behulp van een statief, in maanlicht gefotografeerd bovenop de Hooiberg in Aruba.

Review Laowa Argus 35mm f/0.95 FF lens - 16

Hier kan je duidelijk zien hoe de Laowa Argus 35mm f/0.95 FF goed tot zijn recht komt. De sterren en de maan heb ik hier gefotografeerd met een sluitertijd van 9 seconden.

Review Laowa Argus 35mm f/0.95 FF lens - 17

Wat ik vooral erg tof vind, is dat zelfs portretten mogelijk zijn in het maanlicht met deze lens. Op 0.6e seconde en een hoge ISO kon ik een portret maken van Dani met alleen het maanlicht als lichtbron! Het was een uitdagend experiment, omdat we zelfs de ademhaling gingen timen zodat de foto niet bewogen zou worden.

Review Laowa Argus 35mm f/0.95 FF lens - 18

Hier maakten we gebruik van de self-timer om het schudden van de camera te voorkomen en daar bovenop moest het model haar adem gedurende één seconde belichting inhouden. Enorm knap van het model dat het haar gelukt is en ik ben heel blij met het resultaat. Met een f/1.8 lens was dit niet gelukt, de sluitertijd moest vier keer zo lang geweest of de ISO zou zo hoog moeten zijn dat er ruis zou ontstaan. Echt ontzettend gaaf om te zien wat voor mogelijkheden deze lens biedt in weinig licht!

Wat vind ik van de Laowa lens?

Deze lens heeft vrij unieke eigenschappen en maakt het niet een geschikte lens voor iedere fotograaf. Wat ik fijn vind aan de lens is vooral de bizar kleine scherptediepte die zorgt voor beelden die vrijwel geen enkel andere lens kan maken. Daarnaast is de 35mm een geschikte brandpuntsafstand voor veel soorten fotografie en de diafragmawaarde van f/0.95 zorgt voor een mooie scherpte in het midden van de lens.

Tegelijkertijd heeft de lens beperkingen waar je goed mee overweg moet kunnen gaan, anders zal het resultaat tegenvallen. De minimale scherpstelafstand is 50 cm, wat net iets te laag is voor macrofotografie naar mijn mening. Daarnaast is de “click” stand heel subtiel waardoor je makkelijk over je gewenste diafragmawaarde gaat. Ook is het belangrijk dat je manuele focus moet gebruiken. Dit betekent dat een systeemcamera of DSLR met live-view wel echt nodig is voor deze lens. Heb je een DSLR-camera zonder live-view, dan is deze Laowa helaas geen geschikte lens om te gebruiken. Als laatste is de lens zo licht sterk, dat met zonnig weer je echt een ND filter nodig hebt om met een open diafragma te kunnen fotograferen. Ik vind het geen probleem, maar het is wel iets om in je achterhoofd te houden.

Zelf ben ik erg tevreden met de lens. Het ligt in een wat hogere prijsklasse, maar de beelden die je ervoor terugkrijgt, vind ik het geld meer dan waard. Het kost wat tijd om de lens onder de knie te krijgen, maar dan krijg je ook enorm sterke beelden met een unieke stijl!

Gerelateerde producten

Auteur

Marnix de Stigter

Marnix is een gepassioneerde fulltime trouwfotograaf met ruim tien jaar aan ervaring. Voor hem is bruidsfotografie het ideale beroep en hij geniet er enorm van. Het is dé perfecte combinatie van creativiteit, techniek en menselijk contact. Een mooie balans tussen genieten en jezelf uitdagen!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.